27 Φεβρουαρίου, 2010

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

image

Θεραπευτική κοινότητα όπου θα διαμένουν έφηβοι και νεαρά άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από ουσίες, αλλά και ένας βρεφονηπιακός σταθμός όπου θα φιλοξενούνται παιδιά με αυτισμό, θα είναι το επιστέγασμα της συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδας με τη νομαρχία Αθηνών. Σήμερα 25/2/2010 ο Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το νομάρχη Αθηνών κ. Γιάννη Σγουρό με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση της πολιτείας στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων.

Σκοπός του Μνημονίου αυτού της συνεργασίας μεταξύ Αρχιεπισκοπής και Νομαρχίας Αθηνών, είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες των 48 Δήμων της Νομαρχίας Αθηνών. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Μακαριώτατος παρέστη στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κατά την οποία συζητήθηκε και το περιεχόμενο του Μνημονίου.

Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος επισήμανε πως η προσπάθεια που κάνει η Αρχιεπισκοπή και η Νομαρχία Αθηνών, μέσω του Μνημονίου συνεργασίας, σηματοδοτεί κάτι καινούριο για τους πολίτες της Αθήνας και φιλοδοξία είναι να αποτελέσει έναν τρόπο για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση. Τόνισε ότι η σημερινή κρίση δεν είναι οικονομική αλλά κατά κύριο λόγο πνευματική. Απαιτείται συναίνεση και συνεργασία σε όλους τους τομείς, υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος.  Ο Έλληνας έχει γίνει ιδιαίτερα εγωπαθής είπε, κάτι που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε φτάσει σε τέτοιο βαθμό. Αναφέρθηκε στις δύο δράσεις που αποφασίστηκαν στο Μνημόνιο και αφορούν τους αποθεραπευθέντες τοξικομανείς και τα αυτιστικά παιδιά με τη δημιουργία δύο πρότυπων Κέντρων και κατέληξε: «Βοηθάμε για ν’ αλλάξει η ζωή μας».

Ο Νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός, καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρίσκεστε σήμερα στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ένα χώρο που για μας εδώ είναι ιερός, ένας χώρος της δημοκρατίας, του διαλόγου και των αποφάσεων. Μας χαροποιεί το γεγονός ότι σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, θα υλοποιήσουμε δύο σημαντικά έργα που αφορούν συνανθρώπους μας, οι οποίοι υποφέρουν. Το έργο της Εκκλησίας είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά στη σημερινή δύσκολη εποχή που δημιουργείται λόγω της κρίσης».

Το λόγο πήραν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και οι επικεφαλής των παρατάξεων, κ. Κατερίνα Αδαμοπούλου, κ. Ηλίας Νικολόπουλος, κ. Σπύρος Λυκούδης και κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στο κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και σε παρόμοιες πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή της συνεργασίας με τη Νομαρχία Αθηνών.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο συνεργασίας, οι δύο φορείς δεσμεύονται ότι θα δράσουν από κοινού για την κατασκευή και λειτουργία:

1. Μιας ολοκληρωμένης Θεραπευτικής Κοινότητας διαμονής εφήβων και νεαρών ενηλίκων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ουσιοεξαρτήσεων, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επί της οδού Ιουλιανού αρ. 9 στην Αθήνα, ή σε άλλο οικόπεδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που θα κριθεί κατάλληλο για το σκοπό αυτό, εντός των διοικητικών ορίων της Νομαρχίας Αθηνών, κατά την απόλυτη κρίση της.

2. Ενός Βρεφονηπιακού Σταθμού φιλοξενίας παιδιών με αυτισμό, που θα αποτελέσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Μεσολογγίου, σε οικόπεδο επί της οδού Ράμφου αρ. 14 στην Αθήνα (Πατήσια), ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ή σε άλλο οικόπεδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που θα κριθεί κατάλληλο για το σκοπό αυτό, εντός των διοικητικών ορίων της Νομαρχίας Αθηνών, κατά την απόλυτη κρίση της.

Για την υλοποίηση της παρούσας συμφωνίας και την εφαρμογή των ανωτέρω προγραμμάτων, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα διαθέσει τα παραπάνω οικόπεδα, ή άλλα που θα κρίνει κατάλληλα για το σκοπό αυτό και των οποίων έχει την πλήρη και αποκλειστική κυριότητα ή το δικαίωμα πλήρους και αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης, στα οποία θα ανεγερθούν κατάλληλα οικοδομήματα, που θα στεγάσουν τις ανωτέρω δράσεις κοινωνικής πρόνοιας.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών αναλαμβάνει την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και την υποβολή τους για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, καθώς και το σχετικό κόστος που τυχόν θα απαιτηθεί, αναθέτοντας τις σχετικές εργασίες σε κατάλληλους μελετητές, με την τήρηση των νομίμων διαδικασιών.  Η Νομαρχία Αθηνών αναλαμβάνει την κάλυψη της δαπάνης που θα απαιτηθεί για την ανέγερση και πλήρη κατασκευή των κτιρίων, τα οποία θα στεγάσουν τη Θεραπευτική Κοινότητα και τον Βρεφονηπιακό Σταθμό, για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και για την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου και κατάλληλου εξοπλισμού για τη λειτουργία των παραπάνω προγραμμάτων, αναθέτοντας την εκτέλεση του παραπάνω έργου σε κατάλληλους εργολήπτες, με την τήρηση των νομίμων διαδικασιών.

Οι φορείς μπορούν να συμπράττουν για τη σύσταση των κατάλληλων νομικών μορφωμάτων (νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που θα έχουν τη μορφή ιδρύματος ή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας - μη κυβερνητικής οργάνωσης), τα οποία θα αναλάβουν τη λειτουργία και διαχείριση των παραπάνω προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας (Θεραπευτικής Κοινότητας, Βρεφονηπιακού Σταθμού) και να συνεργάζονται για τον ίδιο σκοπό με άλλους φορείς και νομικά πρόσωπα.

Το χρονοδιάγραμμα που τα μέρη θεωρούν εύλογο για την υλοποίηση των συμφωνιών του παρόντος μνημονίου ορίζεται σε τρία (3) έτη από την υπογραφή του παρόντος. Μέσα στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχουν εκδοθεί όλες οι κατά νόμο άδειες για την κατασκευή των κτιρίων και σε διάστημα δύο (2) ετών από την έκδοσή τους να έχει αποπερατωθεί η κατασκευή. Η διάρκεια υλοποίησης των συμφωνιών του παρόντος δύναται να παραταθεί με νεότερη κοινή συμφωνία των μερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: