12 Απριλίου, 2009

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ΤΩΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ (Γ΄ ΜΕΡΟΣ)


ΝΥΜΦΙΟΣ


«Τον Νυμφίον, αδελφοί αγαπήσωμεν, τας λαμπάδας εαυτών ευτρεπίσωμεν, εν αρεταίς εκλάμποντες και πίστει ορθή, ίνα, ως αι φρόνιμοι του Κυρίου Παρθένοι, έτοιμοι εισέλθωμεν, συν αυτώ εις τους γάμους. Ο γαρ Νυμφίος δώρον, ως Θεός, πάσι παρέχει τον άφθαρτον στέφανον».


Η ΑΓΙΑ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ


Περνώντας την Αγία Πόρτα και μπαίνοντας μέσα στο Ναό ο κάθε προσκυνητής βρίσκεται μπροστά στο μάρμαρο της Αγίας Αποκαθηλώσεως. Είναι ο τόπος όπου ο Ευσχήμων Ιωσήφ και ο Νικόδημος, τοποθέτησαν το Σώμα του Χριστού, που κατέβασαν από το Σταυρό για να το αλείψουν με μύρα και στη συνέχεια να το τυλίξουν με καθαρό σινδόνι για να το ενταφιάσουν. Δεξιά και αριστερά του χώρου της Αποκαθηλώσεως, υπάρχουν 6 μανουάλια. Δυο ανήκουν στους Ορθοδόξους, δυο στους Καθολικούς, και δυο στους Αρμενίους. Υπάρχουν και 8 μεγάλες κανδήλες. Τέσσερις ανήκουν στους Ορθοδόξους, μια στους Αρμενίους, μια στους Λατίνους, μια στους Κόπτες και μια στους Συριανούς. Πάνω στον τοίχο υπάρχει ψηφιδωτό, που αναπαριστάνει την Αγία Αποκαθήλωση. Πάνω κρέμονται δεκαπέντε κανδήλες, πέντε από τις όποιες ανήκουν στους Ορθοδόξους, πέντε στους Λατίνους, τέσσερις στους Αρμενίους και μια στους Κόπτες.


Δεξιά και αριστερά του προθαλάμου, υπάρχουν δυο τρύπες σε σχήμα αυγού. Απ΄ αυτές ο Πατριάρχης το Μέγα Σάββατο, κατά την τελετή του Αγίου Φωτός, δίνει το Άγιο Φως. Από την δεξιά το παίρνουν οι Ορθόδοξοι και από την αριστερή οι Αρμένιοι. Μια μικρή και στενή είσοδος, «Η θύρα του μνημείου», που υπάρχει στον προθάλαμο, μας οδηγεί στον κυρίως θάλαμο. Πάνω από τη «θύρα του Μνημείου», που έχει ύψος 1,33 μέτρα και πλάτος 0,66 εκατοστά, υπάρχει ανάγλυφη η Ανάσταση του Κυρίου, αριστερά οι Μυροφόρες και δεξιά ένας άγγελος. Μπαίνοντας στον κυρίως θάλαμο ρίγη συγκινήσεως καταλαμβάνουν τον κάθε προσκυνητή, μόλις βρεθή μπροστά στο Ζωοδόχο μνήμα του Κυρίου, τον Πανάγιο Τάφο, το Ιερότερο Προσκύνημα της Χριστιανοσύνης.


Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ


Πίσω από το Ιερό Κουβούκλιο, είναι το παρεκκλήσι των Κοπτών και απέναντι, είναι άλλο μικρό παρεκκλήσι μέσα στο οποίο υπάρχει σπήλαιο με τους τάφους που λάξευσε ο Ευσχήμων Ιωσήφ για τον εαυτό του και για την οικογένειά του. Ο Ευσχήμων Ιωσήφ, αρχικά, είχε λαξεύσει άλλον τάφο για τον εαυτό του. Όταν χρειάστηκε να ταφή ο Χριστός δώρισε τον Τάφο αυτό στον Κύριο. Έτσι, ο αρχικός τάφος του Ιωσήφ, φιλοξένησε το Πανάγιο Σώμα του Κυρίου. Ολόκληρο το μνημείο είναι καλυμμένο με λευκό μάρμαρο. Δεξιά του κυρίως θαλάμου είναι ο Ζωοδόχος Τάφος.


Είναι ο χώρος που ενταφιάστηκε το Άγιο Σώμα του Κυρίου και είναι καλυμμένο με δυο λευκά μάρμαρα, ένα οριζόντιο και ένα κάθετο, για να προστατεύεται. Πάνω από τον τάφο υπάρχει εικόνα της Αναστάσεως του Χριστού. Υπάρχουν επίσης διάφοροι ευαγγελικοί στίχοι και ανάγλυφες παραστάσεις, που έχουν σχέση με την Ταφή και την Ανάσταση του Χριστού. Πάνω από τον Τάφο επίσης κρέμονται 43 κανδήλια που ανήκουν 13 στους Ορθοδόξους, 13 στους Καθολικούς, 13 στους Αρμενίους και 4 στους Κόπτες. Ο Πανάγιος Τάφος χρησιμοποιείται και ως Αγία Πρόθεση στις λειτουργίες που γίνονται κάθε βράδυ. Στο Άγιο Κουβούκλιο στέκεται ακοίμητος Αγιοταφίτης μοναχός φρουρός, διορισμένος με σουλτανικό φιρμάνι, βεβαιώνοντας έτσι τα απαράγραπτα δίκαια των Ελλήνων επί του Παναγίου Τάφου.


ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟΝ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ


Ακριβώς απέναντι από το Άγιο Κουβούκλιο, βρίσκεται το Καθολικόν του Ναού της Αναστάσεως. Είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλλο που στηρίζεται σε τέσσερις πεσσούς με κορινθιακά κιονόκρανα. Πάνω στον τρούλλο υπάρχουν παράθυρα από τα οποία φωτίζεται ο Ναός. Λίγα μέτρα από την είσοδο του Καθολικού, υπάρχει μαρμάρινη σφαίρα «ο ομφαλός της γης», όπως λέγεται. Αυτή τοποθετήθηκε από τον Ιώσηπο και έχει μεταφορική έννοια. Όπως υπάρχει το κέντρο της γης, έτσι και η Ιερουσαλήμ είναι το πνευματικό κέντρο του κόσμου.


ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΓΓΙΝΟΥ

ΤΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΥ


Στο χώρο που βρίσκεται το παρεκκλήσι, στεκόταν ο Εκατόνταρχος Λογγίνος, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος της στρατιωτικής συνοδείας που ωδήγησε το Χριστό στον τόπο του μαρτυρίου. Παρέμεινε στο σημείο μέχρι που ο Χριστός παρέδωκε το πνεύμα και στη συνέχεια λόγχισε την πλευρά του Χριστού. Παράλληλα είδε και τα παράδοξα γεγονότα που συνέβησαν όπως τον ήλιο να σκοτεινιάζη, τις πέτρες να σχίζωνται, να γίνεται σεισμός και να ανοίγονται τα μνήματα. Τότε πίστεψε και είπε: «Αληθινά είναι Υιός του Θεού». Το προσκύνημα ανήκει στους Ορθοδόξους.


ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΚΑΝΘΙΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ


Στο χώρο αυτό οι στρατιώτες κάθησαν τον Κύριο λίγο πριν από την Σταύρωση και του έβαλαν κόκκινη χλαμύδα, το ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι, το καλάμι στο χέρι και τον χλεύαζαν. Στο παρεκκλήσι αυτό σώζεται τμήμα της κολώνας, πάνω στην οποίαν κάθισαν τον Κύριο. Η Κολώνα βρίσκεται κάτω από την Αγία Τράπεζα κλεισμένη σε γυάλινη θήκη, που ανοίγει κάθε Μεγάλη Τετάρτη. Το προσκύνημα ανήκει στους Ορθοδόξους.


Η ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


Ακριβώς πίσω από το παρεκκλήσι των κλαπών, βρίσκεται άλλο παρεκκλήσι μικρό. Είναι η προσωρινή φυλακή του Χριστού. Παρέμεινε εκεί ο Ιησούς μέχρι οι Ιουδαίοι να ετοιμάσουν τα της Σταυρώσεως. Το παρεκκλήσι αυτό ονομάζεται και παρεκκλήσι της θλιμμένης (πενθούσης) Παναγίας, γιατί εκεί η Παναγία λιποθύμησε βλέποντας τον υιό της πάνω στο Σταυρό. Στο δεξιό μέρος του παρεκκλησίου, υπάρχει εικόνα της Παναγίας πενθούσης. Ένεκα ακριβώς του πένθους της είναι ζωγραφισμένη με κλειστά τα μάτια. Η εικόνα είναι θαυματουργή και υπάρχουν πολλές μαρτυρίες πιστών, αυτοπτών μαρτύρων, που είδαν τα μάτια της Παναγίας να ανοιγοκλείνουν θλιμμένα.


ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ


Ανάμεσα στο παρεκκλήσι του: «Διαμερίσαντος τα ιμάτιά μου» και του Ακάνθινου Στεφάνου, βρίσκεται μεγάλη είσοδος που οδηγεί σε σκάλα. Ακολουθώντας τη σκάλα αφού κατεβεί κανείς τα 29 σκαλοπάτια της, βρίσκεται στο παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Αυτό είναι τετράγωνο και καλύπτεται στην οροφή με τρούλλο, που στηρίζεται σε τέσσερις πεσσούς. Το πάτωμα μεταξύ των πεσσών καλύπτεται με ψηφιδωτά.


Εκεί υπάρχει αλτάριο που λειτουργούν οι Αρμένιοι, προς τα αριστερά παρεκκλήσι του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστού των Αρμενίων και προς τα δεξιά παράθυρο, ο θρόνος της Αγίας Ελένης όπως λέγεται, γιατί από την καθέδρα αυτή η βασίλισσα έριχνε χρυσά νομίσματα προς τους εργάτες για να σκάβουν γρηγορότερα και με περισσότερη όρεξη μέχρι που να βρουν τον Τίμιο Σταυρό. Από τη νότια πλευρά μια άλλη σκάλα που αποτελείται από 13 σκαλοπάτια οδηγεί στο χώρο κάτω στο Γολγοθά. Στον χώρο αυτό που πιστεύεται ότι ήταν στέρνα, βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός, τέσσερα καρφιά και οι σταυροί των δυο ληστών. Η σπηλιά χωρίζεται σε δυο μέρη. Το ένα ανήκει στους Ορθοδόξους και αποτελείται από μάρμαρο με χαραγμένο το σχήμα του σταυρού και με τις λέξεις: ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ.


Ο ΦΡΙΚΤΟΣ ΓΟΛΓΟΘΑΣ


Κοντά στο παρεκκλήσι του Αδάμ, συναντούμε χώρο ο οποίος είναι περιφραγμένος με τζάμι και μας δείχνει πως ήταν η όψη του Γολγοθά πριν να κτιστούν τα προσκυνήματα. Παρατηρούμε ότι ο λόφος ήταν γυμνός όπως ένα κρανίο, γι΄ αυτό ονομαζόταν και «κρανίου τόπος». Άλλη εκδοχή για την ονομασία αυτή αναφέρει, ότι ο τόπος ήταν πάντοτε γεμάτος από κρανία ένεκα των συνεχών εκτελέσεων. Μια τρίτη εκδοχή συνδέει την ονομασία «κρανίου τόπος» με το κρανίο του Αδάμ που τοποθέτησε ο Νώε. Αμέσως μετά, 27 σκαλοπάτια μας οδηγούν στο Γολγοθά, στον πιο φρικτό βράχο της γης, όπου εμαρτύρησε ο Κύριός μας, χύνοντας το Τίμιο αίμα Του για να μας καθαρίσει από τις αμαρτίες. (Τη Επαύριω η Συνέχεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια: