16 Φεβρουαρίου, 2009

Ελλειμμα «Αλληλεγγύης»

Σε 300 σελίδες ο Φιλίππων Προκόπιος αναφέρεται λεπτομερώς στις πρακτικές της ΜΚΟ.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Ελλείμματα και οφειλές ύψους εκατομμυρίων ευρώ, παρατυπίες και συνεχείς παραλείψεις, αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση διαπιστώνονται στον έλεγχο πεπραγμένων της μη κυβερνητικής οργάνωσης της εκκλησίας «Αλληλεγγύη».

Η πολυσέλιδη έκθεση του μητροπολίτη Φιλίππων, Προκόπιου, κατατέθηκε ήδη στην Ιερά Σύνοδο και θα αποτελέσει τον «μπούσουλα» βάσει του οποίου οι λογιστές θα επιμερίσουν τις σχετικές ευθύνες. Το δικό τους πόρισμα, επρόκειτο να κατατεθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αλλά ζητήθηκε παράταση τουλάχιστον ενός μηνός.

Η «Κ.Ε.» έχει στα χέρια της την έκθεση, που καταλαμβάνει πάνω από 300 σελίδες και αναφέρεται λεπτομερώς στις πρακτικές που ακολουθήθηκαν από την ΜΚΟ της Εκκλησίας.

1 «Τα ελλείμματα της μητρικής "Αλληλεγγύης" και των θυγατρικών της εταιρειών και η αδυναμία ακριβούς υπολογισμού του ύψους των οφειλών της», αναφέρεται στην έκθεση, «δεν επιτρέπουν τον υπολογισμό του ακριβούς ποσού των οφειλομένων, που ανέρχεται σε ύψος δυσθεώρητο».

2 Πάντως, το ποσόν που οφείλεται μπορεί να ανέρχεται σε 9.624.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται 4.832.508 ευρώ, τα οποία αποτελούν το μερίδιο που δεν κατέβαλε η «Αλληλεγγύη» σε προγράμματα του υπουργείου Εξωτερικών. Τα προγράμματα αυτά περιελάμβαναν αναπτυξιακά έργα, επισιτισμό και γενικότερη βοήθεια σε χώρες όπως το Ιράκ, η Ινδονησία, ο Λίβανος και η Ερυθραία. Τα έργα γίνονταν αποκλειστικά με κονδύλια του ΥΠΕΞ, ενώ η «Αλληλεγγύη» παρέλειπε να καταθέσει το δικό της μερίδιο.

3 Χαρακτηριστικά είναι τα όσα περιγράφονται για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών της εκκλησιαστικής ΜΚΟ: «Θνησιγενής ή βραχύβια εκτιμάται η συνέχισις λειτουργίας πολλών ιδρυμάτων και δράσεων, που εξαρτώνται από τη στήριξη προγραμμάτων και επιχορηγήσεων. Τα περισσότερα ιδρύματα λειτουργούν χωρίς σχετική άδεια και χωρίς ασφαλιστήρια προστασίας για τις περιπτώσεις ατυχημάτων. Οι παραλείψεις αυτές πρέπει να διορθωθούν επειγόντως».

Προβληματικές και οι θυγατρικές

Η έκθεση χαρακτηρίζει, εξάλλου, ελλειμματικές τις θυγατρικές ΕΠΕ της «Αλληλεγγύης»: «Παλαιά χρέη, με τα τρέχοντα έξοδα λειτουργίας, δεν καλύπτονται από τα έσοδα, με αποτέλεσμα να κλονίζεται άμεσα η συνέχιση της αποστολής τους. Πλήθος παρατυπιών και παραλείψεων πλήττουν την επιβεβλημένη και αυτονόητη διαφάνεια» σημειώνεται και συνεχίζει.

4 «Αναθέσεις έργων, μεγάλες αγορές ακινήτων, προμήθειες αγαθών, δανεισμοί κ.ά. γίνονται χωρίς διαγωνισμούς, έστω και πρόχειρους. Για τον λόγο αυτό τις δαπανηρότερες μεταφορές των αγαθών στο εξωτερικό αναλαμβάνει αποκλειστικά μία συγκεκριμένη εταιρεία. Δεν υπάρχουν στα έργα πρωτόκολλα παραλαβής και καλής λειτουργίας, όπως και πρωτόκολλα παραλαβής εξοπλισμού».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα κτίσματα που κατασκευάστηκαν στη Μονή Πεντέλης και απασχόλησαν έντονα τον τύπο, που τα χαρακτήριζε «διαμερίσματα πολυτελείας».

5 «Αναμένεται ασφαλώς να απαντηθούν και τα ερωτήματα γύρω από το θέμα της παράνομης οικοδομής κτισμάτων εντός του περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μονής Πεντέλης και προς την πλευρά και πλησίον του Διορθόδοξου Κέντρου».

6 Η πρακτική που ακολουθούσε η οργάνωση καθ' όλο το προηγούμενο διάστημα περιγράφεται στην έκθεση ως εξής : «Συνήθης πρακτική της "Αλληλεγγύης", που εύκολα διαπιστώνεται από την παρακολούθηση υλοποίησης των προγραμμάτων εκείνων που απαιτούν τη συνεργασία και τη συμμετοχή άλλων οργανισμών της Εκκλησίας, ήταν επιλεκτική, με άγνωστα μεν, υποκειμενικά δε, κριτήρια. Δεν εστάλη ποτέ εγκύκλια ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής ή συνεργασίας, φαίνεται όμως η συχνή, αν όχι μόνιμη, παρουσία των ίδιων φορέων».

7 Στην έκθεση αναφέρεται ότι ακόμη και στη «γιγαντιαία και έωλη προγραμματική σύμβαση του υπουργείου Οικονομίας, προϋπολογισμού 30 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, εκτός της ιεράς Αρχιεπισκοπής και της " Αλληλεγγύης"» αγνοήθηκαν οι 30 μητροπόλεις «που έχουν έτοιμους φακέλους επιλεξίμων έργων και θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα».

8 Για την περίπλοκη διάρθρωση της οργάνωσης αναφέρεται: «Ευχερώς διαπιστώνεται ότι την πολυπλοκότητα της δομής της "Αλληλεγγύης", στο εύρος του έργου της, που το μεγαλώνουν περισσότερο οι θυγατρικές και συμμετοχικές εταιρείες της που ιδρύθηκαν για να ασκούν καθαρά εμπορικές δραστηριότητες, καλύπτει ο διευθύνων σύμβουλος (ή γενικός διευθυντής, ιδιότητα που δεν βασίζεται σε καμία καταστατική διάταξη), εφοδιασμένος με τις υπερεξουσίες που εύκολα του εκχωρεί το δ.σ. Παρά ταύτα, υπάρχουν και περιπτώσεις που αναρμόδια ολοκληρώνονταν υποθέσεις χωρίς εξουσιοδότηση».

Ερωτήματα για τα έργα της ΜΚΟ

Η έκθεση χαρακτηρίζει μεν «εντυπωσιακό» το έργο της «Αλληλεγγύης», σημειώνει όμως ότι παραμένουν αναπάντητα βασικά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά της.

9 «Είναι λ.χ. η προσφορά της οργάνωσης ανάλογη και αντίστοιχη προς τις επιχορηγήσεις που δέχτηκε από το Δημόσιο και τις δωρεές σε χρήματα και είδη, από ιδιώτες, νομικά και φυσικά πρόσωπα; Τα όσα εμφανίζονται ότι γίνονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Είναι η ποσότητα και η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών προς τον εμπερίστατο συνάνθρωπο σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες της χριστιανικής διδασκαλίας και ηθικής; Το καλό είναι καλό αν καλά γίνεται. Δεν αρκούν οι πομπώδεις προσωνυμίες των δράσεων ευποιίας, που μόνο εντυπωσιασμό δημιουργούν, και σ' αυτούς που τις ενισχύουν, και προς τους αποδέκτες τους. Οταν μάλιστα μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία αυτοαποκαλείται "ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος", οι προβληματισμοί και τα ερωτηματικά αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 15/2/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: