21 Δεκεμβρίου, 2024

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΑ ΓΙΑΤΡΟΥ ΠΟΥ ΕΣΠΕΙΡΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΟ ΜΑΓΔΕΜΒΟΥΡΓΟ

ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Tουλάχιστον πέντε νεκροί, εκ των οποίων ένα παιδί, και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου στη Γερμανία, όταν ένας 50χρονος Σαουδάραβας όρμησε με το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος.

Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 200. Από αυτούς 41 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, 86 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με σοβαρά τραύματα και 78 ακόμη ελαφρά.

Στο Μαγδεμβούργο μετέβη ο Όλαφ Σολτς το πρωί του Σαββάτου. Μαζί με τον πρωθυπουργό της Σαξονίας-Άνχαλτ, Ράιντερ Χάσελοφ (CDU) και ομοσπονδιακούς υπουργούς, ο καγκελάριος επισκέφθηκε την αποκλεισμένη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου και άφησε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.

Ο Χάσελοφ χαιρέτισε την επίσκεψη της καγκελαρίου, σε μια αυτοσχέδια συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες μετά το περιστατικό, και ζήτησε να υπάρξουν πολιτικές συνέπειες. «Τι τρομερή πράξη είναι να τραυματίζεις και να σκοτώνεις τόσους πολλούς ανθρώπους εκεί με τέτοια βαναυσότητα», είπε ο Σολτς.

«Έχουμε μάθει τώρα πως τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Σχεδόν 40 έχουν τραυματιστεί τόσο σοβαρά που πρέπει να ανησυχούμε πολύ για αυτούς», πρόσθεσε και κάλεσε τους Γερμανούς να συσπειρωθούν απέναντι στο μίσος. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τα κίνητρά του Σαουδάραβα γιατρού, τα οποία, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel «σχεδόν αποκλείεται» να είναι ισλαμιστικά.

Το προφίλ του δράστη

O Ταλέμπ Α. έφθασε στη Γερμανία το 2006 από τη Σαουδική Αραβία και από το 2016 έχει λάβει καθεστώς ασύλου ως πολιτικός πρόσφυγας. Ήταν μάλιστα εξέχον μέλος της κοινότητας αυτοεξόριστων Σαουδαράβων στη Γερμανία και λειτουργούσε ως σημείο επαφής των συμπατριωτών του αιτούντων άσυλο, κυρίως των γυναικών, ενώ ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με αναρτήσεις του τοποθετείτο συχνά εναντίον του Ισλάμ, πολύ πιο εντατικά μάλιστα από τις 11 Νοεμβρίου, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να αισθανόταν καταδιωκόμενος στη Γερμανία, η οποία φοβόταν ότι «εξισλαμίζεται».

Σύμφωνα με το RTL, το τελευταίο διάστημα εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική των κρατών του Κόλπου και υποστήριζε την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ήταν θαυμαστής του Ίλον Μασκ, ενστερνιζόταν πολλές θεωρίες συνωμοσίας και δεν ήταν γνωστός στις γερμανικές αρχές ως ριζοσπαστικοποιημένος. Ο 50χρονος Σαουδάραβας εργαζόταν ως γιατρός στο ψυχιατρικό τμήμα κλινικής στο Μπέρνμπουργκ, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Μαγδεμβούργου.

Η ραδιοτηλεόραση Δυτικής Γερμανίας WDR ανέφερε ότι ο Ταλέμπ Α. αποκήρυξε το Ισλάμ ήδη στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και πριν από οκτώ χρόνια, μέσω επιστολής του, είχε προτείνει στην AfD να δημιουργήσει ακαδημία για πρώην μουσουλμάνους. Σύμφωνα με τη Daily Mail υπάρχουν αναφορές ότι ο 50χρονος βοηθούσε πρώην μουσουλμάνους, ειδικά γυναίκες να διαφύγουν από τη Σαουδική Ααραβία αφού γυρνούσαν την πλάτη τους στον μουσουλμανισμό.

Στον λογαριασμό του στο X, ως bio γράφει μεταξύ άλλων: «Η Γερμανία κυνηγά γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία που αιτούνται άσυλο, εντός και εκτός Γερμανίας, για να καταστρέψει τη ζωή τους. Η Γερμανία θέλει να εξισλαμίσει την Ευρώπη». Έχει κάνει επίσης retweet ένα βίντεο με μια νεαρή μουσουλμάνα που φέρεται να λιθοβολείται μέχρι θανάτου «επειδή είχε σχέση με έναν νεαρό άνδρα εκτός γάμου». Επίσης, είχε κάνει retweet σε ανάρτηση που έγραφε απλώς: 

«Μπορείτε να βρείτε ένα θετικό πράγμα για το Ισλάμ;». Σε βίντεο που αναρτήθηκαν λίγες ώρες πριν από την επίθεση, ισχυρίστηκε ότι οι γερμανικές αρχές άνοιγαν το γραμματοκιβώτιό του και έκλεβαν αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός USB stick. «Θεωρώ τους Γερμανούς, ως πολίτες, υπεύθυνους για τη δίωξη που αντιμετωπίζω», είπε σε ένα βίντεο. «Αυτή τη στιγμή, σε αυτή τη χώρα, το έθνος που κυνηγάει τους επικριτές του Ισλάμ είναι το γερμανικό έθνος», είπε σε ένα άλλο.

Πριν πέντε χρόνια, αναφέρει το βρετανικό μέσο, είχε μιλήσει σε γερμανική εφημερίδα η οποία έγραφε τότε: «Ήρθε στη Γερμανία ως επισκέπτης γιατρός κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής του ως ψυχοθεραπευτής και αργότερα ζήτησε άσυλο εδώ επειδή απειλήθηκε με θάνατο επειδή απομακρύνθηκε από το Ισλάμ. Ο 44χρονος αναγνωρίζεται ως πολιτικός πρόσφυγας».

Ο ίδιος μιλώντας τότε στην Frankfurter Rundschau, είχε περιγράψει το έργο του μέσω του ιστοτόπου wearesaudis.net, μια ομάδα αφιερωμένη στην παροχή πληροφοριών για τις «οδούς διαφυγής» για τους ανθρώπους που ζουν στη Σαουδική Αραβία, ιδίως τις γυναίκες. Ο ίδιος δήλωσε στη συνέντευξη του 2019: «Εννέα στους δέκα ανθρώπους από τη Σαουδική Αραβία που με ρωτούν για το σύστημα ασύλου είναι γυναίκες.

Μόλις πέντε ημέρες πριν πραγματοποιήσει την επίθεση, έδωσε συνέντευξη στο δεξιό ίδρυμα RAIR, στο οποία δήλωσε: «Εάν ένας Σύρος πολίτης ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, η πιθανότητα να του χορηγηθεί άσυλο είναι 99,8%… Ενώ εάν ένας Σαουδάραβας πολίτης ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, η πιθανότητα αυτή είναι μόνο 70%, και γνωρίζω προσωπικά ότι πολλοί από αυτούς που απορρίπτονται είναι πρώην μουσουλμάνοι. Η Γερμανία καλωσορίζει τους Σύριους -συμπεριλαμβανομένων πολλών ισλαμιστών- ενώ ταυτόχρονα απορρίπτει Σαουδάραβες, ανθρώπους που πραγματικά διαφεύγουν από τις θανατικές καταδίκες βάσει της Σαρία».

Η Bild κάνει λόγο για χρήση ουσιών από τον δράστη

Υπό την επήρεια ουσιών φέρεται πως βρισκόταν ο 50χρονος Σαουδάραβας ψυχίατρος την ώρα που έριξε τη BMW του πάνω σε πολίτες, στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, με συνέπεια να σκοτώσει τουλάχιστον τέσσερα άτομα και να τραυματίσει περισσότερα από 200.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Bild, το πρώτο τεστ που έγινε από την Αστυνομία στον 50χρονο Ταλέμπ Α. βρήκε θετικό. Το συγκεκριμένο τεστ της γερμανικής Αστυνομίας μπορεί να ανιχνεύσει την κατανάλωση έως και επτά τύπων ναρκωτικών, όπως κάνναβη, οπιούχα, κοκαΐνη, αμφεταμίνες, μεθαμφεταμίνες (MDMA, έκσταση) και βενζοδιαζεπίνες.

«Ατυπική περίπτωση»

«Ατυπική περίπτωση» θεωρούν οι γερμανικές αρχές τον 50χρονο Σαουδάραβα. Σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ΖDF, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι επρόκειτο για επίθεση με ισλαμιστικό κίνητρο, ο δράστης δεν είναι από τις περιπτώσεις που έχουν θέσει στο μικροσκόπιο οι αρμόδιες γερμανικές αρχές.

Μέχρι σήμερα κανένας Σαουδάραβας δεν είχε εμπλακεί σε ισλαμιστική επίθεση στη Γερμανία. Τα προηγούμενα χρόνια είχε ιδιαίτερα ενεργό λογαριασμό σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, επικρίνοντας μάλιστα τον ισλαμισμό. Το ZDF ανέφερε ότι στην εν λόγω αγορά υπήρχε αστυνομική περιφρούρηση και έτσι κατέστη εφικτό ο δράστης να συλληφθεί άμεσα.

Παρόλα αυτά, «θα πρέπει να εξηγηθεί πώς βρέθηκε εκεί και πώς κατάφερε να οδηγήσει 400 μέτρα μέσα στην αγορά», αναφέρεται στο σχόλιο του καναλιού, το οποίο ταυτόχρονα τόνισε ότι για την ώρα δεν είναι γνωστά τα κίνητρα του δράστη.

Για «κενό ασφάλειας» έκανε λόγο 

ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας

Για «κενό ασφάλειας» έκανε λόγο ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Χανς-Γιάκομπ Σίντλερ από την οργάνωση Counter Extremism Project, αναφερόμενος στην επίθεση εναντίον του πλήθους που βρισκόταν σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο. «Πρώτα από όλα, είναι περίεργο το γεγονός ότι ένα όχημα οποιουδήποτε μεγέθους μπορεί ακόμη να φτάσει σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά σε μια μεγάλη πόλη.

Το γεγονός ότι μια τέτοια επίθεση ήταν επιτυχής, υποδηλώνει ένα σφάλμα στο θέμα της ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Σίντλερ μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και περιέγραψε το περιστατικό ως έναν κίνδυνο ο οποίος είναι γνωστός και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

«Είτε πρόκειται για χριστουγεννιάτικη αγορά είτε για το μίλι των φιλάθλων, ο τρόπος αποτροπής μιας τέτοιας επίθεσης είναι μια κλειστή περίμετρος με οδοφράγματα από μπετόν ή βαρύ μέταλλο», τόνισε. Τέτοια οδοφράγματα έχουν τοποθετηθεί σε πολλές αγορές στη Γερμανία μετά την πολύνεκρη επίθεση στην αγορά της Μπραϊτσάιντπλατς, στο δυτικό Βερολίνο, το 2016.

Αναφερόμενος στο προφίλ του φερόμενου ως δράστη, ο Χανς-Γιάκομπ Σίντλερ επισήμανε ότι π.χ. το γεγονός ότι είναι 50 ετών αποτελεί κάτι μάλλον ασυνήθιστο, καθώς τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις με ισλαμιστικό κίνητρο διαπράττονται από όλο και νεαρότερα άτομα, ακόμη και κάτω των 20 ετών, τα οποία ριζοσπαστικοποιούνται και πιο εύκολα, ακόμη και μέσω Διαδικτύου.

«Η ηλικία είναι ασυνήθιστη, αλλά και η εθνικότητα είναι ασυνήθιστη», τόνισε και ανέφερε ότι η τελευταία φορά που Σαουδάραβες αναμίχθηκαν σε τρομοκρατική επίθεση ήταν το 2001, στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

«Φρούριο» η χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο

Εν τω μεταξύ, με φρούριο μοιάζει η χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, όπου λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας και αποτροπής μιας ενέργειας όπως αυτή που έγινε στο Μαγδεμβούργο. Την ίδια ώρα, η χριστουγεννιάτικη αγορά στην Ερφούρτη εκκενώθηκε μετά τα γεγονότα στο Μαγδεμβούργο. Ο υπουργός Εσωτερικών της Θουριγγίας Georg Maier (SPD) εξήγησε ότι αυτό το μέτρο ελήφθη προληπτικά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέκεται 

σε πλήρη αλληλεγγύη στον γερμανικό λαό

«Βαθιά συγκλονισμένος από την τραγική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, τις οικογένειές τους και όλους όσους επλήγησαν. Η Ελλάδα στέκεται σε πλήρη αλληλεγγύη στον γερμανικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η βία δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας», έγραψε στο μήνυμά του στην πλατφόρμα X ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: