13 Δεκεμβρίου, 2024

ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΕΕ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Τα μέλη της ΕΕ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία, για άλλη μια φορά, σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγχει όλες τις ιδιωτικές συνομιλίες των πολιτών για να σταματήσει η εξάπλωση του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM).

Όπως αναφέρει το techradar, το νομοσχέδιο, το οποίο οι επικριτές του αποκαλούν «Chat Control», αποτέλεσε από την αρχή ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Παρά τις αλλαγές που έχει υποστεί η πρόταση, οι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν να προειδοποιούν για τις σοβαρές επιπτώσεις του αδιάκριτου ελέγχου όλων των συνομιλιών στην ιδιωτικότητα των ανθρώπων.

Την Πέμπτη (12/12), η ουγγρική Προεδρία της ΕΕ πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία και πάλι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη εξεύρεσης μιας ισορροπημένης λύσης για τα εγκλήματα αυτά, από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, 10 χώρες τάχθηκαν κατά της πρότασης.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος, για παράδειγμα, σημείωσε πώς δεν είναι η σωστή προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Το Λουξεμβούργο επεσήμανε επίσης τις υφιστάμενες νομικές και τεχνικές προκλήσεις στις τρέχουσες διατάξεις: «Η γνώμη μας είναι ότι οι ισχύοντες κανόνες ανίχνευσης θα οδηγήσουν σε γενική αδιάκριτη παρακολούθηση», πρόσθεσε.

Η Αυστρία, η Σλοβενία, οι Κάτω Χώρες, η Τσεχία, η Πολωνία, η Εσθονία και η Φινλανδία επανέλαβαν επίσης την ανάγκη να απέχει η χώρα τους από την ψηφοφορία με βάση παρόμοιες επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια. Το Βέλγιο, το οποίο προηγουμένως βρισκόταν στη λίστα των αναποφάσιστων και στη συνέχεια των υπέρμαχων, προσχώρησε επίσης στις κυβερνήσεις που τάχθηκαν κατά της πρότασης.

Τι θα γίνει στη συνέχεια;

Οι νομοθέτες έχουν εφαρμόσει ορισμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο από τότε που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2022 εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων. Σύμφωνα με την τελευταία μορφή του νομοσχεδίου, οι πάροχοι υπηρεσιών επικοινωνίας - συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και των ασφαλών υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - υποχρεούνται να ελέγχουν όλες τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τις διευθύνσεις URL που μοιράζεστε με άλλους χρήστες κατόπιν άδειας των χρηστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος Πειρατών, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν ήδη την πρόταση στην τρέχουσα μορφή της. Σε αυτές περιλαμβάνονται χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία που προηγουμένως ήταν είτε αναποφάσιστες είτε σθεναρά αντίθετες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: