19 Δεκεμβρίου, 2024

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 310.000 ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ

Για το μέτρο παροχής δωρεάν φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), αλλά και για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, στο ραδιόφωνο ΣΚΑΙ 100.3.

Σχετικά με τα δωρεάν φάρμακα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο αφορά περί τους 130.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με βάση τα κριτήρια παροχής του καταργημένου πλέον ΕΚΑΣ, που θα μπορούν να λαμβάνουν με μηδενική συμμετοχή τα φάρμακά τους, ενώ χαρακτήρισε ως ανακριβή τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ένα μέτρο που θα έπρεπε ήδη από το 2020 να εφαρμόζεται, καθώς είχε ψηφιστεί σχετική διάταξη νόμου.

«Είναι ανακριβές και μου κάνει εντύπωση, γιατί τα έντυπα, τα οποία το δημοσίευσαν, δημοσίευσαν και τον νόμο, ο οποίος είναι σαφής. Ο υφιστάμενος νόμος καλύπτει αυτούς οι οποίοι ελάμβαναν ΕΚΑΣ παλαιότερα. Το ΕΚΑΣ έπαψε να καταβάλλεται το 2019, οπότε αυτοί οι οποίοι καλύπτονταν ήταν εκείνοι οι οποίοι ελάμβαναν ΕΚΑΣ, μέχρι τότε.

Οι υπολογισμοί, που έχουμε κάνει, δείχνουν ότι η επέκταση του μέτρου αφορά περίπου 130.000 νέους δικαιούχους, οι οποίοι προστίθενται στους περίπου 180.000 υφιστάμενους δικαιούχους, δηλαδή συνολικά γύρω σε 310.000 άτομα.

Πρόκειται για ρύθμιση του υπουργείου Υγείας και αφορά πρωτίστως τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΦΚΑ, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, θα εξακριβώνουν ποιοι είναι οι δικαιούχοι, οι οποίοι δεν θα πληρώνουν τίποτα για τη συμμετοχή τους στην αγορά φαρμάκων. Είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο, που καλύπτει τους αδύναμους συμπολίτες μας μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους δωρεάν» διευκρίνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Αναφορικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο υφυπουργός Εργασίας αποσαφήνισε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης επανεξετάζονται κάθε τρία χρόνια, με σημείο αναφοράς το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 65 ετών. Κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς, το προσδόκιμο αυτό δεν μεταβλήθηκε και, επομένως, τα όρια ηλικίας θα παραμείνουν αμετάβλητα, μέχρι το 2027 τουλάχιστον.

«Σε γενικότερο πλαίσιο, οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών είχαν ξεκινήσει να παίρνουν μέτρα ήδη από την δεκαετία του 1980, βλέποντας την αλλαγή των δημογραφικών, δηλαδή την αύξηση του προσδόκιμου ζωής με την ταυτόχρονη ραγδαία μείωση των γεννήσεων. Τα μέτρα αυτά αφορούσαν στην ανάσχεση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης, αλλά και στη διαφοροποίηση των κινδύνων του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Δηλαδή να μην είναι το σύστημά τους μόνο διανεμητικό, βασιζόμενο αποκλειστικά και μόνο στις εισφορές των τωρινών εργαζομένων. Στην Ελλάδα λάβαμε μέτρα περιστολής της συνταξιοδοτικής δαπάνης αργά και επώδυνα κατά την περίοδο των μνημονίων, ενώ, με την ίδρυση του ΤΕΚΑ το 2021, για πρώτη φορά, βάζουμε στην κοινωνική μας ασφάλιση έναν πυλώνα, ο οποίος δεν είναι διανεμητικός, αλλά κεφαλαιοποιητικός.

Έτσι, η αντίστοιχη επικουρική σύνταξη που θα πάρουν οι τωρινοί νέοι θα βασίζεται στις εισφορές τους, αλλά και στις αποδόσεις των επενδύσεων, που θα έχουν γίνει, μέσω των εισφορών τους» υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου. Όπως είπε, «στο ΤΕΚΑ έχουν ήδη μπει παραπάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι, ενώ τα υπό διαχείριση σωρευμένα κεφάλαια φτάνουν τα 250 εκατ. ευρώ. 

Όμως, σε μερικές δεκαετίες, όταν το ΤΕΚΑ φτάσει σε κατάσταση ισορροπίας, εκτιμάται ότι θα διαχειρίζεται κεφάλαια, ύψους 40%-50% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Για το ΤΕΚΑ υπάρχει πρόβλεψη ότι η σύνταξη, η οποία πρόκειται να αποδοθεί στον ασφαλισμένο, δεν μπορεί να υπολείπεται σε πραγματικούς όρους (πληθωρισμός και εισφορές, οι οποίες έχουν καταβληθεί).

Πάντως, σε μακροχρόνια βάση, οι πραγματικές αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι θετικές και πολύ ικανοποιητικές. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι συνταξιούχοι του ΤΕΚΑ θα λάβουν επικουρικές συντάξεις σημαντικά υψηλότερες από αυτές του υφιστάμενου διανεμητικού συστήματος» υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: