22 Νοεμβρίου, 2024

ΜΙΑ ΝΟΣΟΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Η παχυσαρκία είναι μία χρόνια και υποτροπιάζουσα νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και συνδέεται με σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Η παχυσαρκία δεν είναι αισθητικό πρόβλημα, η παχυσαρκία είναι νόσος και σκοτώνει, ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Κόκκινος, Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, στη διάρκεια συζήτησης με τίτλο «Οι Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Παχυσαρκίας» που διοργάνωσε η Novo Nordisk Hellas.

«Ένα άτομο με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 έχει πιθανότητες στο 50% να ζήσει μέχρι με τα 70 έτη, ενώ ένα άτομο με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος έχει πιθανότητες να ζήσει μέχρι τα 80. Η παχυσαρκία επομένως είναι νόσος αφεαυτής. Δεν είναι μία κατάσταση η οποία προδιαθέτει, δεν είναι παράγοντας κινδύνου.

Μάλιστα, δεν υπάρχει σύστημα ή όργανο του οργανισμού που δεν προσβάλλεται. Υπολογίζεται ότι η παχυσαρκία έχει 200 περίπου επιπλοκές, π.χ. σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, ορισμένες μορφές καρκίνου, οστεοαρθρίτιδα κ.λπ.

Ως εκ τούτου δεν πρέπει να κατηγορούμε το άτομο το οποίο πάσχει, καθώς δεν επιλέγει αυτό τη νόσο, όπως δεν επιλέγουμε να έχουμε δυσλιπιδαιμία ή υπέρταση. Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό κομμάτι προδιάθεσης που φτάνει τα 70%», ανέφερε ο καθηγητής.

Μία ακριβή νόσος

Συγχρόνως, η παχυσαρκία είναι μία νόσος πολύ ακριβή, γιατί προστίθεται και το κόστος των επιπλοκών της. Στην Ελλάδα υπολογίζεται, για παράδειγμα, ότι η καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία είναι αποτέλεσμα της παχυσαρκίας κοστίζει ανά άτομο, το έτος, 16.000€. Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο κόστος για πολλές συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η στηθάγχη (9.410 ευρώ), η χρόνια νεφρική νόσος (11.708 ευρώ) σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τρεις χώρες. 

Η διαχείριση της νόσου χρειάζεται σωστή θεραπευτική υποστήριξη και ιατρική παρακολούθηση. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές πιέσεις λόγω της παχυσαρκίας, με το κόστος να ανέρχεται στο 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. 

Σήμερα, αυτό που κρίνεται απαραίτητο η ανάπτυξη πολιτικών πρόληψης και διαχείρισης της παχυσαρκίας για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. «Είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό ότι η παχυσαρκία αποτελεί αφ’ εαυτής μια νόσο η οποία βραχύνει τη ζωή του ασθενούς μέσω των πολλαπλών και σοβαρότατων επιπλοκών της και επιδεινώνει την ποιότητά της.

Τα άτομα με παχυσαρκία καλό είναι να απευθύνονται και να παραπέμπονται σε επαγγελματίες υγείας που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη νόσο τους με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους. Ιδιαίτερα στο χώρο της φαρμακευτικής αγωγής το παρόν και το μέλλον είναι λαμπρό και οι θεραπείες αυτές πρέπει να καθιερωθούν και να χρησιμοποιούνται όπου χρειάζεται, πάντα με ιατρική παρακολούθηση.

Η πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο στο ατομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο συστημάτων υγείας, αφού είναι πλέον βέβαιο ότι μια τέτοια τακτική θα εξοικονομήσει πολύτιμους οικονομικούς πόρους», τονίζει ο κ. Κόκκινος. 

«Η παχυσαρκία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Δημόσιας Υγείας, επηρεάζοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας», ανέφερε στην ίδια συζήτηση η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

«Στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, έχουμε ήδη αναπτύξει και εφαρμόζουμε πολιτικές που ενσωματώνουν πρόληψη, εκπαίδευση και υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα. 

Παράλληλα, έχουμε σχεδιάσει και άμεσα θα υλοποιηθεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στους ενήλικες. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους πολίτες όλα τα απαραίτητα εργαλεία και την υποστήριξη για μια ζωή γεμάτη υγεία και ευημερία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: