04 Νοεμβρίου, 2024

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ BIG TECH ΤΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΚΟΚΤΕΙΛ

Παρά το γεγονός ότι η Αmazon επανέφερε την ηρεμία στον τεχνολογικό κλάδο χάρη στα εξαιρετικά αποτελέσματα της, οι αναταράξεις των Meta και Microsoft την Πέμπτη με αφορμή τα αποτελέσματα τριμήνου, ανέδειξαν ότι ο συνδυασμός υψηλών αποτιμήσεων και των συνεπακόλουθων υψηλών προσδοκιών μπορεί να αποτελέσει ένα εκρηκτικό μίγμα για τη Wall.

Οι υψηλές προσδοκίες όμως δεν αφορούν μόνο τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται, αλλά και την καθοδήγηση που δίνεται για τα επόμενα τρίμηνα. Από τη στιγμή δε που οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, το guidance μάλλον παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση της επενδυτικής ψυχολογίας.

Δείτε για παράδειγμα την Ιntel, η οποία σημείωσε ράλι άνω του 8%, παρά το γεγονός ότι  κατέγραψε  απώλειες μαμούθ στο τρίμηνο, όπως αναμενόταν. Έδωσε όμως  σημαντικά αναβαθμισμένο guidance για τον τζίρο της στο επόμενο τρίμηνο, κάτι που επιβράβευσε το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Tην επιβράβευσε μάλιστα πιο γενναία ακόμα και από την Amazon, η οποία σημείωσε άνοδο άνω του 6% μετά τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη και έσοδα για το γ’ τρίμηνο, χάρη στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων cloud computing και διαφήμισης. (σ.σ: Η Amazon κατέγραψε καθαρά κέρδη  15,3 δισ. δολάρια το γ’ τρίμηνο του 2024 έναντι 9,9 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους. Πρόκειται για αύξηση 55%). 

Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον πλανήτη, η Apple, υπερέβη και αυτή τις εκτιμήσεις της αγοράς, τόσο στην κερδοφορία όσο και τον τζίρο της, αλλά η εφάπαξ φορολόγησή της από την ΕΕ περιόρισε τα καθαρά της κέρδη και έτσι έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες άνω του 4%. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα 94,93 δισ. δολάρια ή 1,64 δολάρια ανά μετοχή για το δ’ τρίμηνο  που έληξε τέλος Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της Wall Street. 

Μετά τη μείωση των εσόδων κατά τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα στο οικονομικό έτος 2023, η σταθεροποίηση που σημείωσαν τα δύο τελευταία τρίμηνα αποτελούν μια ενθαρρυντική ένδειξη. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν, λόγω του πρόστιμου 13 δισ. δολαρίων που έπρεπε να καταβάλει στην Ιρλανδία με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Έτσι ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 14,73 δισ. δολαρίων ή 97 σεντς ανά μετοχή, έναντι 22,96 δισ. δολαρίων ή 1,47 δολαρίων ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή όμως, μετά την αφαίρεση της φορολογικής επιβάρυνσης, ήταν αυξημένα κατά 12% σε ετήσια βάση.  Τα iPhone παρέμειναν το πιο κερδοφόρο προϊόν της Apple, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 49% των συνολικών πωλήσεών της.

Όμως οι ανησυχίες που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της Apple  μετά την τριμηνιαία έκθεση κερδών της εταιρείας, σχετικά με την αύξηση των εσόδων και η παρατεταμένη ύφεση στην έντονα ανταγωνιστική αγορά της Κίνας ενόψει της πιο κρίσιμης περιόδου πωλήσεων του χρόνου, γύρισαν «τούμπα» την επενδυτική ψυχολογία.  Η Apple δήλωσε ότι οι συνολικές πωλήσεις κατά την περίοδο του Δεκεμβρίου θα αυξηθούν κατά ένα χαμηλό έως μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό, διαψεύδοντας τους  αναλυτές που προέβλεπαν αύξηση 7%. 

Αν προσθέσει κανείς και τους ρυθμιστικούς ελέγχουν που γίνονται σε όλον τον κόσμο, κατανοεί γιατί οι επενδυτές έδωσαν μεγαλύτερο βάρος στις προσδοκίες για το επόμενο τρίμηνο και όχι στις επιδόσεις του τριμήνου που μόλις ολοκληρώθηκε. Ήδη τα κέρδη αυτό το τρίμηνο ήταν 97 σεντς ανά μετοχή, αν και θα ήταν 1,64 δολάρια χωρίς την εφάπαξ χρέωση που σχετίζεται με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Γενικού Δικαστηρίου. 

Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο και η Alphabet. Συγκεκριμένα, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,12 δολάρια ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων για 1,85 δολάρια ανά μετοχή. Όσον αφορά τα έσοδα, κατέγραψε 88,27 δισ. δολάρια, ήτοι αυξημένα κατά 15% από πέρυσι και έναντι 86,30 δισ. των εκτιμήσεων των αναλυτών. 

Οι πωλήσεις ψηφιακής διαφήμισης ήταν το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών εσόδων της Alphabet και αυξήθηκαν στα 65,85 δισ. δολάρια από 59,65 δισ. δολάρια. Τα έσοδα από το Google Cloud ικανοποίησαν επίσης καθώς διαμορφώθηκαν στα 11,35 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 10,88 δισ. δολάρια.

H έκθεση κερδών του τρίτου τριμήνου έδωσε πυρομαχικά στους επενδυτές που υποστηρίζουν ότι η Alphabet θα επικρατήσει τελικά εν μέσω του σκληρού ανταγωνισμού στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Γιατί τα πυρομαχικά αυτά όμως εξαντλήθηκαν σε μια άνοδο μόλις πέριξ του 1,3% για όλη την εβδομάδα;

Και εδώ οι προσδοκίες έχουν παίξει τον ρόλο τους. Βλέπετε ο ανταγωνισμός αναμένεται να κορυφωθεί με τη νέα έκδοση του chatbot AI από τον άμεσο ανταγωνιστή της Google, την OpenAI στις 31 Οκτωβρίου. Η πιο πρόσφατη έκδοση  θα επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν ενημερωμένες πληροφορίες από όλο το Διαδίκτυο, με την υποστήριξη τρίτων παρόχων αναζήτησης και συνεργατών περιεχομένου σε πραγματικό χρόνο.

Ένας άλλος λόγος που λειτουργεί σαν βαρίδι για την μετοχή από τον Ιούλιο και μετά, είναι τα νομικά προβλήματα. Με τελευταίο την απόφαση του  δικαστή του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία η Google πρέπει να επιτρέψει σε καταστήματα εφαρμογών τρίτων, όπως το Epic Games Store, στο Google Play, να διασφαλίσει την ισότητα των εφαρμογών και κυρίως να μην απαιτεί τη χρήση χρέωσης στο Google Play. 

Η Google δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση, όμως η απόφαση αυτή δεν είναι το μοναδικό νομικό πρόβλημα της Google.  Yπενθυμίζουμε ότι στις 5 Αυγούστου ένας ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι η Google παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους, ακολουθώντας αθέμιτες επιχειρηματικές τακτικές για να κυριαρχήσει στην αγορά διαφημίσεων αναζήτησης στο Διαδίκτυο.

Οι ετήσιες πληρωμές 20 δισ.εκατομμυρίων δολαρίων της Alphabet στην Apple, οι οποίες καθιστούν την Google την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στα iPhone, ήταν κεντρικό μέρος της υπόθεσης, ενώ υπόψιν ότι στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και ο διαχωρισμός  της Google ως πιθανή αντιμονοπωλιακή θεραπεία. Μια ακόμη αγωγή κατά της Google ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου, γνωστή ως δοκιμή DoubleClick. Το 2008, η Google εξαγόρασε μια κορυφαία εταιρεία ψηφιακής διαφήμισης DoubleClick για 3,1 δισ. δολάρια.

Η Google κατηγορείται ότι στην αγορά ψηφιακών διαφημίσεων έχει βλάψει τους διαφημιστές και τους δημιουργούς περιεχομένου. Οι τελευταίες συζητήσεις έχουν οριστεί για τις 25 Νοεμβρίου, ενώ υπόψιν ότι οι αντιμονοπωλιακές υποθέσεις κατά της Google είναι πιθανό να προχωρήσουν είτε με κυβέρνηση Χάρις είτε με κυβέρνηση Τραμπ.

Πιο εμφανή τα στοιχεία

απογοήτευσης για Meta και Μicrosoft

Η Meta και η Μicrosoft αποτελούν ξεχωριστές περιπτώσεις στα αποτελέσματα τριμήνου, με πιο εμφανή τα στοιχεία που απογοήτευσαν τους επενδυτές παρά τις ισχυρές επιδόσεις.  Για τη Meta τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 35% σε ετήσια βάση σε 15,7 δισ. δολάρια από 11,6 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα και τα κέρδη ανά μετοχή ήταν στα 6,03 δολάρια  έναντι 5,25  δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. 

Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 40,59 δισ. δολάρια έναντι 40,29 δισ. δολαρίων που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Οι ενεργοί χρήστες όμως απογοήτευσαν τους επενδυτές. Η Meta δήλωσε ότι οι καθημερινά ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση για το τρίτο τρίμηνο στα 3,29 δισ.εκατομμύρια, επίπεδο χαμηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών για 3,31 δισ.εκατομμύρια. Εμφανείς ήταν επίσης οι ανησυχίες για την προοπτική του ΑΙ.

Στα υπόψιν ότι τα συνολικά έξοδα του οικονομικού έτους 2024 θα κυμανθούν μεταξύ 96 και 98 δισ. δολαρίων.(σ.σ:  προηγούμενη καθοδήγηση για 96 έως 99 δισ. δολάρια). Όσον αφοράτις κεφαλαιουχικές δαπάνες για το οικονομικό έτος 2024, αυτές  θα κυμανθούν μεταξύ 38 – 40 δισ. δολαρίων, από 37 -40 δισ.. δολάρια, ενώ αυξητική θα είναι η τάση και μάλιστα «επιταχυνόμενη»  για το 2025. 

Καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε και η Microsoft. Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 3,3 δολάρια και τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 65,59 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή στα 3,10 δολάρια και έσοδα στα 64,51 δισ. δολάρια.  Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, τα έσοδα αυξήθηκαν 16% και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 24,67 δισ.  δολάρια από 22,29 δισ. δολάρια πέρυσι.

Η καλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη του cloud τμήματος, ήταν αυτή που ώθησε τα αποτελέσματα υψηλότερα των εκτιμήσεων, με την  υπηρεσία Azure να αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Για την ακρίβεια η ανάπτυξη της cloud υπηρεσίας Azure για το τρίμηνο έφτασε στο 33%. 

Οι επενδυτές αρχικά αντάμειψαν τη μετοχή στα χρηματιστηριακά ταμπλό με άνοδο άνω του 2% , μέχρι τη στιγμή όμως που δόθηκε η καθοδήγηση για την αύξηση των εσόδων το τρέχον τρίμηνο, η οποία ήταν κατώτερη των προσδοκιών. 

Το αποτέλεσμα ήταν η μετοχή, παρά την άνοδο της Παρασκευής πέριξ του 1%,  να κλείσει την εβδομάδα με απώλειες οριακά κάτω από το 5%. Για το τρέχον τρίμηνο, η Microsoft προοιώνισε έσοδα από 68,1 έως 69,1 δισ. δολάρια. Αυτό συνεπάγεται αύξηση 10,6%, ήτοι στη μέση του εύρους. Οι αναλυτές όμως προσδοκούσαν έσοδα πέριξ των  69,83 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τη Μicrosoft οι επιδόσεις του τρέχοντος τριμήνου θα κινηθούν κάτω των προσδοκιών, καθώς εξωτερικοί προμηθευτές καθυστερούν να παραδώσουν υποδομή κέντρων δεδομένων, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη ζήτηση το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο. 

Οι δαπάνες επίσης βαίνουν αυξανόμενες το τρέχον τρίμηνο. Υπενθυμίζουμε ότι οι επενδύσεις της Microsoft στην ΑΙ εξακολουθούν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς η εταιρεία αναπτύσσει την υποδομή της και αυξάνει τις δαπάνες για τσιπ προκειμένου  χειριστεί τον μεγαλύτερο φόρτο εργασίας. 

Η Microsoft είναι ο κύριος επενδυτής στο  ChatGPT OpenAI το οποίο αποτιμήθηκε σε 157 δισ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Από τις 30 Σεπτεμβρίου, η Microsoft είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 108 δισ. δολάρια σε χρηματοδοτικές μισθώσεις, οι οποίες πιθανότατα περιλαμβάνουν δαπάνες τρίτων στο cloud για την κάλυψη της ζήτησης ΑΙ. 

Ταυτόχρονα, η Microsoft ξοδεύει περισσότερα μετρητά σε ακίνητα και εξοπλισμό. Το πρώτο τρίμηνο, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 50% σε ετήσια βάση στα 14,92 δισ. δολάρια. Η συναίνεση μεταξύ των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Capital IQ ήταν 14,58 δισ. δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: