09 Οκτωβρίου, 2024

ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ: ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΡΣΗ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ

«Η βία εναρμονίζεται με τις εποχές στις οποίες ζούμε. Κι έτσι, βλέπουμε ανήλικους να χρησιμοποιούν μαχαίρια, σιδερογροθιές και διαφόρου είδους όπλα, ενώ στο παρελθόν ήταν μόνο η σωματική βία, η κλωτσιά ή οι μπουνιές», διαπιστώνει η Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Αττικής, Αστυνομική Υποδιευθύντρια, Γεωργία Πατρωνούδη.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι η έξαρση σκληρότητας που παρατηρείται στις πράξεις αυτές, τόνισε, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις». Επεσήμανε παράλληλα ότι ενώ στο παρελθόν η παραβατικότητα εντοπιζόταν σε παιδιά άνω των 14 ετών «πλέον το όριο ηλικίας, έχει κατέβει, σε παιδιά 11 – 12 χρονών, ενώ βλέπουμε και τα κορίτσια στο χώρο της παραβατικότητας».

«Δε σημαίνει κατ ανάγκη και περισσότερα περιστατικά, αλλά ότι η κοινωνία είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη και ενημερωμένη στα θέματα της βίας και της παραβατικότητας, οπότε αυτό μεταφράζεται και σε περισσότερες αναφορές στην αρχή, δηλαδή καλύτερη καταγραφή των περιστατικών.

Στο παρελθόν περιπτώσεις ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού επιλύονταν μέσα στο σχολικό περιβάλλον, στο πλαίσιο της παιδαγωγικής διαδικασίας. Τώρα βλέπουμε ακόμα και μερικά από αυτά τα περιστατικά να φτάνουν στις αστυνομικές υπηρεσίες ή στην Εισαγγελία Ανηλίκων, ώστε να βρεθεί να επιλυθούν από τις αρχές», εξήγησε.

Οι γονείς

«Για πολλούς γονείς είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο σοκ, όταν θα τους καλέσουμε να τους ενημερώσουμε ότι το παιδί βρίσκεται στην υπηρεσία μας. Για κάποιους άλλους επιβεβαιώνεται ο μεγαλύτερος τους φόβος. Είχαν αντιληφθεί κάποιου είδους παραβατικές συμπεριφορές, ενώ κάποιοι γονείς προσκολλούνται και στη θέση του παιδιού και θεωρούν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα», είπε η Γεωργία Πατρωνούδη. Υπενθύμισε παράλληλα τη γραμμή 10201 που λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2024, με εξειδικευμένο προσωπικό που απευθύνεται στους γονείς και «στα παιδιά που θέλουν να αναφέρουν κάτι είτε επώνυμα είτε ανώνυμα και να λάβουν κάποια κατεύθυνση ως προς τη διαχείριση».

«Τα social media έχουν ενεργό ρόλο όπως και τα κινητά»

«Πολλές φορές μια πράξη μπορεί να ξεκινάει από το διαδίκτυο ή να τελειώνει στο διαδίκτυο και με τον τρόπο αυτό να χτίζονται προφίλ παιδιών», πρόσθεσε. «Από τη στιγμή που φτάνει ένα παιδί σε μια αστυνομική υπηρεσία στην υπηρεσία μας, η πρώτη μας ενέργεια είναι σίγουρα να ενημερωθούν οι γονείς του, οι οποίοι τον συνοδεύουν σε όλη τη διαδικασία.

Έπειτα, αφού τελειώσει το δικονομικό κομμάτι της εξέτασης, ενημερώνεται το Εισαγγελέας Ανηλίκων και οδηγείται άμεσα σε αυτόν. Βέβαια, στις περιπτώσεις των ανηλίκων δεν υπάρχει η αυτόφωρη διαδικασία, γι αυτό το λόγο ενημερώνεται ο εισαγγελέας και ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε υπόθεσης, αποφασίζει για την τύχη του παιδιού.

«Θέλουμε να είμαστε κοντά στα παιδιά»

«Γι αυτό και οι δράσεις που κάνουμε ως υπηρεσία και στους χώρους που συγκεντρώνονται παιδιά, έχουν στόχο να ξέρουν που μπορούν να απευθυνθούν και να είμαστε σε επαφή και επικοινωνία και με τα παιδιά και με τις οικογένειές τους», τόνισε η Γεωργία Πατρωνούδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: