17 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ POLITICAL

«Στόχος για μένα είναι το

μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ»

Η λογική του «δικού μου» και του «δικού σου» δεν μπορεί να έχει θέση στην Ελλάδα του 2024. Ως εκλεγμένη πρόεδρος δεν θα κινηθώ με κολλητούς, στρατούς και ομάδες. Οι καλύτεροι, οι αξιότεροι και αυτοί που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν ανιδιοτελώς είναι αυτοί που θα στελεχώσουν το Κίνημα σε όλη την Ελλάδα

Η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Επίτροπος στην ΕΕ και υπουργός του ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμα πόστα, επέλεξε να ανοίξει μια νέα σελίδα στην πολιτική της πορεία διεκδικώντας την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη. 

Ξεδιπλώνει τις σκέψεις της για τις πρώτες αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στο ΠΑΣΟΚ εάν πάρει την εντολή, καταθέτει με σαφήνεια το πολιτικό της αφήγημα κάνοντας λόγο για μια νέα σοσιαλδημοκρατική πρόταση και επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως ο στόχος της «είναι το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ.

Το οποίο θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη τού ελληνικού λαού και την προοπτική να κυβερνήσει». Μιλά για το ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών, για την κριτική που έχει δεχτεί μέχρι τώρα, αλλά και για αυτά που έχει μετανιώσει στην έως τώρα πορεία της.

Ποιες είναι οι πρώτες αλλαγές που θα κάνετε 

στο ΠΑΣΟΚ εάν σας δοθεί η εντολή;

Στόχος για μένα είναι το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και την προ οπτική να κυβερνήσει. Ένα κόμμα εξουσίας, σε αντίθεση με ένα κόμμα διαμαρτυρίας και σε κάθε περίπτωση ένα μικρό κόμμα, χρειάζεται δομές και όργανα ικανά να ανταποκρι­θούν στον ρόλο τους. 

Δομές ευέλικτες και αποδοτικές που θα αξιοποιούν σύγχρονα μέσα, όργανα που θα λειτουργούν, ανοιχτό και φιλικό σε μέλη και φίλους, ηγεσία κοντά στα στελέχη, αξιοποίηση όλων όσων ξέρουν και μπορούν κατά τομέα και χώρο, συλλογικές αποφάσεις και φυσικά σεβα­σμό στους κανόνες, ώστε να μην προκύπτουν φαινόμενα όπως αυτά που μόλις πρόσφατα βιώσαμε με τις υποψηφιότητες. θέλω να κάνω σαφές το εξής: η λογική του «δικού μου» και του «δικού σου» δεν μπορεί να έχει θέση στην Ελλάδα του 2024. θα έλεγα συμβολικά «φωτιά στα επιτελεία».

Ως εκλεγμένη πρό­εδρος δεν θα κινηθώ με κολλητούς, στρατούς και ομάδες. Οι κα­λύτεροι, οι αξιότεροι και αυτοί που θέλουν πραγματικά να προ­σφέρουν ανιδιοτελώς είναι αυτοί που θα στελεχώσουν το Κίνημα σε όλη την Ελλάδα, και αυτό θα είναι ένα δείγμα γραφής για την επόμενη ημέρα στην κυβέρνηση.

Έχετε μια μακρά και πολύτιμη πολιτική εμπειρία εντός και εκτός Ελλάδας. Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια, ώστε οι πολίτες να εμπιστευτούν και πάλι την πολιτική ή απλώς θα διανύουμε εποχές πολιτικής διαχείρισης;

Ναι, γίνεται! Οι προϋποθέσεις είναι: πρόγραμμα που αφορά τον 21ο αιώνα, στρατηγική και πολιτική αυτονομία του κόμματος και ισχυρή ηγεσία. Η πολιτική συγκυρία κάθε φορά διαμορφώνει και τις συνθήκες που εξελίσσεται η ιστορία. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια περίοδο ρευστοποίησης της πολιτικής και υπάρχει ανάγκη ανασύνθεσης σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Από την εμπει­ρία μου στις διεργασίες στον χώρο των σοσιαλδημοκρατικών και σοσιαλιστικών κομμάτων, διαπιστώνεται μια φθίνουσα πορεία της Αριστεράς και άνοδος της ακροδεξιάς, η οποία σπεύδει με ακραίο, λαϊκίστικο λόγο να υιοθετεί κάθε αίτημα, παγιδεύοντας τους πολί­τες. Περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία, για το καλό της δημο­κρατίας, η διατύπωση της σοσιαλδημοκρατικής πρότασης, με τις πάγιες αρχές, όχι όμως με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας του 1980. Ούτε καν του 2020.

Πάνω σε αυτή την πρόταση δουλεύω τα τελευταία δέκα χρόνια, και εκεί κινείται και η έκθεση που διαμορ­φώθηκε υπό την προεδρία μου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για τον μετασχηματισμό του κοινωνικού κράτους, που έχει υποχωρήσει αισθητά. Είναι υπόθεση του ΠΑΣΟΚ να ολοκληρώσει αυτή την προ εργασία, να παρουσιάσει πολιτικές για τα μείζονα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, από την ακρίβεια μέχρι την υγεία και από την ασφάλεια μέχρι την παιδεία.

Να παρουσιάσει μια συγ­κροτημένη αναπτυξιακή πολιτική για κάθε περιοχή της Ελλάδας στο αγροτικό, στον τουρισμό, στο περιβάλλον. Προτάσεις ολιστι­κές αλλά και ρεαλιστικές. Αυτά χρειάζονται μια ισχυρή πολιτική ηγεσία η οποία θα εμπνεύσει συλλογικές λειτουργίες και συμμε­τοχή, με ξεκάθαρες θέσεις που οδηγούν σε αποτελέσματα, και τότε οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι την πολιτική. Αυτός είναι και ο δικός μου στόχος.

Η δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών εξαιτίας της ακρίβειας και της ανεργίας έχει αναγάγει τον «Κανέναν» στον μεγάλο πολιτικό αντίπαλο. Την ίδια στιγμή η Κεντροαριστερά έχει χάσει το αφήγημά της και την πολιτική της πυξίδα. Γιατί ένας πολίτης να στρέψει το ενδιαφέρον του σε έναν πολιτικό χώρο όπου από τη μια πλευρά διαδραματίζονται κωμικοτραγικά στιγμιότυπα και από την άλλη έξι άνθρωποι «σφάζονται» για την ηγεσία του;

Αν συγκρίνουμε τα πράγματα με έναν χρόνο πριν, το «Κανένας» εκφράζει την απογείωση της απόρριψης του κ. Μητσοτάκη αλλά και το έλλειμμα της αντιπολίτευσης στο να αναδείξει ισχυρό αντί-παλό του. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διαλυθεί αντί και αυτή να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Το δε ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε τη δια­δικασία ανάδειξης εκ νέου αρχηγού για να εγκαταλείψει τον στό­χο να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. 

Η εν γένει ευπρεπής στάση όλων των υποψηφίων κάθε άλλο παρά «σφαγή» θυμίζει, τουλά­χιστον μέχρι σήμερα. Προσωπικά επιχειρώ να καταθέτω συγκε­κριμένες προτάσεις για τα πιστεύω μου σε κάθε ζήτημα, όπως τα έντεκα μέτρα για τις πυρκαγιές, η πολιτική πρόταση για τη λειψυ­δρία, πολιτικές για την ακρίβεια, την ανάπτυξη του αγροτικού το­μέα, τη στήριξη των μικρομεσαίων κ.λπ. κ.λπ.

Επιζητώ να επανα­φέρω την πολιτική στο προσκήνιο, να θυμίσω τα ξεχασμένα με­γάλα εθνικά θέματα και να κινήσω το ενδιαφέρον των πολιτών ει­δικά για το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι η μεγάλη Κεντροαρι­στερά και το μόνο που μπορεί να ανατάξει το πολιτικό σύστημα και να κάνει την έκπληξη στις εθνικές εκλογές.

Υπάρχουν ρεαλιστικά περιθώρια για τη διαμόρφωση 

πολιτικών συνεργασιών ενόψει εθνικών εκλογών;

Συνεργασιών με ποιους ακριβώς; Ενόψει των εθνικών εκλογών κρίσιμο είναι η διαμόρφωση συγκεκριμένης πολιτικής πρότασης από όλα τα κόμματα. Σε ό,τι με αφορά, σε κάθε περίπτωση το ΠΑ­ΣΟΚ θα προχωρήσει αυτόνομο εκφράζοντας τη νέα Σοσιαλδημο­κρατία του 21ου αιώνα, με την πεποίθηση ότι με τη σοβαρότητά του και πειστικά επιχειρήματα θα επανακτήσει την πολιτική του κυριαρχία. Από πλευράς μου υπάρχει πάντα απεριόριστη συναι­νετική διάθεση, χωρίς όμως εκπτώσεις στις βασικές μας αρχές, και μόνο στη βάση συγκεκριμένων απόψεων.

Συμμερίζεστε την άποψη ότι η παρούσα πολιτική συγκυρία είναι η τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ για να αποκτήσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο;

Δεν ξέρω αν είναι η τελευταία, πάντως είναι μια εξαιρετική ευκαι­ρία που δεν πρέπει να χαθεί. Σημειώνω όμως ότι για να είσαι πρωταγωνιστής δεν αρκεί μια πολιτική ώριμου φρούτου, ούτε συγκυριακές συμμαχίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απορρόφηση στελεχών των ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Χρειάζονται σοβαρή πρόταση, αποτελεσματική δουλειά, συνέπεια λόγων και έργων και πάνω από όλα αξιοπιστία και δείγμα γραφής. Οι πολί­τες αναζητούν εναγωνίως έναν πρωταγωνιστή που θα δώσει διέ ξοδο στα οικονομικά, κοινωνικά αλλά και πολιτικά αδιέξοδα που βιώνει καθημερινά. θέλουν κάπου να ακουμπήσουν, να πιστέ­ψουν, να ελπίσουν ξανά.

Σας προσάπτουν ότι είστε λίγο «δεξιά» για το ΠΑΣΟΚ. Πώς απαντάτε;

Όταν οι ταμπέλες που θέτουν συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι τόσο προκλητικά ανυπόστατες έως γελοίες, η εξήγηση είναι μία: έλ­λειψη επιχειρημάτων επί της ουσίας και προσπάθεια προσωπι­κής υπονόμευσης. Η πορεία μου, το έργο μου, ταυτίζονται με κοι­νωνικά επιτεύγματα σε Ευρώπη και Ελλάδα. Οι θέσεις διαχρονι­κά στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία είναι γνωστές, καταγραμμένες, έχουν αποτυπωθεί σε τρία βιβλία και έχουν εκφραστεί όχι με μεγάλα λόγια αλλά με πράξεις.

Πώς κρίνετε την προσπάθεια του 

Κυριάκου Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση της χώρας;

Διανύουμε τώρα τον έκτο χρόνο της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Μητσοτάκη για τον οποίο σε ανύποπτο χρόνο είχα πει ότι είναι ικανός διαχειριστής κρίσεων αλλά δεν είναι μεταρρυθμι­στής. Πλέον έχει αποτύχει και ως διαχειριστής. 

Το βλέπουμε κα­θημερινά από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των πλημμυρών μέχρι την τάση για εξαφάνιση του αγροτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Όχι από έλλειψη χρημάτων που υπάρχουν άφθονα, αλλά από έλλειψη σχεδιασμού, ακόμη και υλοποίησης του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Εξαίρε­ση ίσως αποτελούν τα μεγάλα έργα σε κάποιους τομείς με τα υπερκέρδη των ολίγων κραταιών.

Ποια είναι τα κίνητρα που σας έφεραν και πάλι στην πρώτη γραμμή;

Το μόνο κίνητρο ήταν η αγωνία που με κατέλαβε με το αποτέλε­σμα των ευρωεκλογών στην Ευρώπη με την ακροδεξιά στροφή, αλλά και στην Ελλάδα όπου το μέγεθος της πρόσθετης αποχής 1.500.000 πολιτών είναι δείγμα ενός λαού απογοητευμένου, που δεν ελπίζει στα κόμματα εξουσίας και σε πρώτη φάση εκφράζει τη δυσαρέσκειά του με αποχή.

Στη συνέχεια ή επιμένει στην απο­χή ή επηρεάζεται από λαϊκίστικες φωνές, που πλέον χαρακτηρί­ζουν τα ακροδεξιά κόμματα που φορούν ένα κοινωνικό προσω­πείο. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ανυπαρξία αντίπαλου πόλου απέναντι στην καταρρέουσα ΝΔ και τη διαλυμένη αξιωμα­τική αντιπολίτευση με οδήγησαν στο να βάλω υποψηφιότητα κα­ταθέτοντας τις γνώσεις και εμπειρίες που διαθέτω και θεωρώ χρήσιμες για την πατρίδα μας και το κόμμα μου. Να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ τον άλλο πόλο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Υπάρχουν τα εχέγγυα για τη διαφύλαξη της 

ενότητας την επόμενη μέρα των εκλογών;

Μόνο εχέγγυο είναι η αξιοπιστία και ο λόγος του κάθε υποψηφί­ου, και μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν υπάρχει κανένα δείγμα αντίθετης με τη διασφάλιση της ενότητας φωνής. Άλλωστε ο λό­γος όλων των υποψηφίων είναι αρκετά ταυτόσημος παρά τις επι­μέρους διαφοροποιήσεις.

Όλοι περίπου συμφωνούμε στο «τι» πρέπει να γίνει, όμως πολύ λίγοι απαντάμε στο «πώς» θα γίνει κα­θετί που κρίνεται αναγκαίο. Προσωπικά πιστεύω στη συμβολή καθενός από τους υποψήφιους/ες και εφόσον εκλεγώ, θα επι­διώξω τη συνεργασία όλων την επομένη των εκλογών.

Και κάτι τελευταίο... Για ποιο πράγμα έχετε 

μετανιώσει στην έως τώρα πολιτική σας διαδρομή;

Σε μια μεγάλη διαδρομή χρειάστηκε να πάρω πολλές και δύσκο­λες αποφάσεις. Χρειάστηκε να πω μεγάλα όχι και μεγάλα ναι. Προφανώς υπάρχουν και λάθη. Αυτό που θα έλεγα όμως ως ένα συμπέρασμα ζωής είναι ότι θεωρώ λάθος τις λίγες εκείνες στιγ­μές που έκανα πίσω σε κάτι που θεωρούσα σωστό για κομματι­κούς λόγους.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: