08 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Γ. ΤΑΝΙΣΚΙΔΗΣ ΤΗΣ OPTIMA BANK ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ

Η ελληνική οικονομία είναι στον σωστό δρόμο

Η ελληνική οικονομία διάγει μια περίοδο ανάπτυξης, έχοντας αφήσει πίσω της την δεκαετία της κρίσης, τόνισε ο Γιώργος Τανισκίδης, πρόεδρος της Optima Bank, στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τους Δημήτρη Κοντογιάννη και Γιώργο Παπαγεωργίου. «Είμαι αισιόδοξος και σαφώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης,» ανέφερε ο κ. Τανισκίδης, προσθέτοντας ότι o ελληνικός ρυθμός ανάπτυξης 2,3% είναι πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. 

Ερωτηθείς  γιατί διάφορες έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι υπάρχει δυσαρέσκεια σε σημαντική μερίδα του κόσμου, ο πρόεδρος της Optima Bank απάντησε: “Eχω ένα φόβο ότι η κοινωνία μας έχει γίνει άκρως πολιτικοποιημένη και δίνει απαντήσεις κατά το δοκούν και όχι σε σχέση με την πραγματικότητα. Γεγονός είναι ότι έχουμε μέχρι τον Αύγουστο, δηλαδή στους οκτώ μήνες, αφίξεις στο Ελευθέριος Βενιζέλος 21-26 εκατομμύρια επιβάτες, αύξηση 13,9%. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι αν θέλουμε να μεμψιμοιρούμε, θα πούμε ε, καλά, 13,9% δεν είναι και 20%”.

Αναφορικά με την αναμενόμενη νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου και τις δυνητικές επιπτώσεις στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών, ό ίδιος παρατήρησε: «Σήμερα το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι στο 3,75% και μόνο με την αναμονή, με την προσμονή της μειώσεως της 12ης Σεπτεμβρίου, του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ήδη το Euribor έχει πέσει στο 3,47%. Άρα ήδη οι δανειολήπτες αρχίζουν και βλέπουν αυτή τη νέα μείωση.»

Αναφορικά με τα επιτόκια καταθέσεων, ο κ. Τανισκίδης τόνισε: “Φαντάζομαι ότι οι τράπεζες, οι οποίες έχουν περίπου αυτή τη στιγμή γύρω στα 190 δισ καταθέσεις και περίπου 118 δις σε δάνεια, άρα έχουν πληθώρα καταθέσεων, οπότε νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να υπερακοντίζει προς άγραν καταθέσεων. Όσο για τα δάνεια, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες διεξάγουν έναν αγώνα προσέλκυσης δανείων και άρα τα επιτόκια στον ελληνικό τραπεζικό χώρο αυτή τη στιγμή είναι τρομερά ανταγωνιστικά. Ίσως να μη βρίσκονται τόσο χαμηλά δανειακά επιτόκια σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»

Με αφορμή την δρομολογηθείσα συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια και τις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί, προεξάρχοντος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκη, ο πρόεδρος της Optima Bank τοποθετήθηκε, λέγοντας ότι είναι θετικός. «Καταρχήν θέλω να ξέρετε ότι εγώ δεν κάνω πολιτική. Εγώ όμως μπορώ να σας πω για την ιστορία της Τραπέζης Αττικής, όπου θεωρώ ότι η Τράπεζα Αττικής, που ήταν μία νοσούσα τράπεζα το τελευταίο διάστημα, έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλα βήματα. Βήματα προς τα εμπρός.

Νομίζω ότι όλο το τραπεζικό σύστημα χαιρετίζει με χαρά αυτά τα βήματα και πιστεύω ότι και η επικείμενη συγχώνευση θα κάνει το σύνολο Αττική Παγκρήτια έναν ακόμα σημαντικό πόλο …Και μόνον καλές σκέψεις μπορώ να έχω. Τώρα όσον αφορά το τι παίρνει ο καθένας ανάλογα με τα λεφτά που βάζει, είναι θέμα τοποθέτησης. Βεβαίως κάποιος μπορεί να πει ότι αν βάλει κάποιος 5 και κάποιος άλλος άλλα 5 πρέπει να πάρουν κάτι 50- 50. Βεβαίως και κάποιος άλλος μπορεί να πει ότι αν δεν βάζει κανείς και βάζει κάποιος, ε, αυτός ο κάποιος πρέπει να ανταμειφθεί με κάτι παραπάνω, κάποιο πριμ γιατί δεν βρέθηκε και κανείς άλλος να βάλει. »

Δεν υπάρχουν σχόλια: