14 Σεπτεμβρίου, 2024

ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΚΑΙ ΣΤΑΡΜΕΡ ΔΕΝ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Παρά τις επίμονες πιέσεις του προέδρου της Ουκρανίας, Βoλ. Ζελένσκι, ΗΠΑ και Βρετανία αρνούνται να δώσουν  το πράσινο φως στο Κίεβο, να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας ή σύμφωνα με βρετανικές διπλωματικές πηγές, αν και έχουν το έχουν αποφασίσει, δεν θέλουν προς το παρόν να το ανακοινώσουν. 

Αυτά τουλάχιστον διαφάνηκε από τις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας στο Μπλε Μπλε Δωμάτιο του Λευκού, όπου βρέθηκαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν  και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι.

Άλλοι Βρετανοί συμμετέχοντες ήταν ο Τιμ Μπάροου, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και η επικεφαλής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Σου Γκρέι. Στην αρχή της συνάντησης, ο Τζέιμς Μάθιους από το Sky News αιφνιδίασε  ρωτώντας τον Μπάιντεν: "Τι λέτε για την απειλή πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν;".

Μετά τη λήξη της συνάντησής, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η συνάντηση δεν είχε σκοπό τη λήψη μιας απόφασης συγκεκριμένα για τη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow στην Ουκρανία και ότι οι δύο ηγέτες είχαν "μια μακρά και παραγωγική συζήτηση σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, όπως θα περίμενε κανείς, της Μέσης Ανατολής και του Ινδο-Ειρηνικού".

Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν δώσει στην Ουκρανία άδεια να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων βαθιά εντός της Ρωσίας, υπό το φόβο μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης, παρότι ο Βολ. Ζελένσκι έχει καλέσει κατ' επανάληψη τους δυτικούς συμμάχους του να του τα επιτρέψουν, με το σκεπτικό ότι είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν  "βαθιά ανησυχία για την παροχή θανατηφόρων όπλων από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία" ενώ ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για τις απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι αν τα κράτη της Δύσης επιτρέψουν στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία, αυτό ισοδυναμεί με πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε:" Δεν  σκέφτομαι και πολύ τον Πούτιν".

"Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα επικρατήσει στον πόλεμο με την Ουκρανία", κατέληξε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι δεν αποδέχεται πως αν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει πυραύλους Storm Shadow δυτικής κατασκευής για να βομβαρδίσει στόχους εντός της Ρωσίας, αυτό θα ισοδυναμεί με τον πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα. Παρά την έλλειψη επίσημων ανακοινώσεων πάντως, από την αρχή της περασμένης εβδομάδας, βρετανικές πηγές επιμένουν ότι ΗΠΑ και Βρετανία έχουν αποφασίσει να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά δεν είναι ακόμη πρόθυμοι να το ανακοινώσουν.

Η ανάπτυξη των πυραύλων, προσθέτουν δυτικοί αξιωματούχοι, θα πρέπει να είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου με στόχο τον τερματισμό του πολέμου πλήρους κλίμακας. Ο Ζελένσκι ζήτησε την Παρασκευή από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να επιταχύνουν τη διαδικασία και να επιτρέψουν στο Κίεβο να κάνει τον πόλεμο "πιο δύσκολο για τη Ρωσία".

Σε μια μακροσκελή δήλωση, ο Ζελένσκι είπε: "Όποιος βλέπει έναν χάρτη από όπου η Ρωσία εκτοξεύει τα πλήγματά της, εκπαιδεύει τις δυνάμεις της, διατηρεί τις εφεδρείες της, εντοπίζει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της και τι υλικοτεχνική υποστήριξη [που χρησιμοποιεί] καταλαβαίνει ξεκάθαρα γιατί η Ουκρανία χρειάζεται δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας. 

Οι Ουκρανοί ηγέτες είναι έντονα απογοητευμένοι που το Κρεμλίνο είναι σε θέση να εξαπολύσει θανατηφόρες πυραυλικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία, ενώ δεν μπορούν να στοχεύσουν τοποθεσίες στη Ρωσία, επειδή τα διαθέσιμα όπλα κατασκευάζονται στη Δύση και μέχρι τώρα οι δυτικές κυβερνήσεις δεν έχουν εγκρίνει τέτοια χρήση".

Οι πύραυλοι Storm Shadow κατασκευάζονται από μια εταιρεία που ελέγχεται από βρετανικά, γαλλικά και ιταλικά συμφέροντα ενώ ορισμένα από τα εξαρτήματά τους είναι αμερικανικής κατασκευής, γεγονός που δίνει και στις τέσσερις χώρες δικαίωμα βέτο στη χρήση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: