14 Σεπτεμβρίου, 2024

ΠΩΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΗΓΕΣ ΕΣΟΔΩΝ

"Στροφή" σε εναλλακτικές πηγές εσόδων που θα μπορούσαν να ισοφαρίσουν τη "χασούρα" που υφίστανται από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων πραγματοποιούν οι τράπεζες, οι οποίες, άλλωστε, έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν τη διατήρηση της κερδοφορίας τους σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα έτη, με βασικότερο την εξασφάλιση για τους μετόχους τους payout ratios αντίστοιχα με αυτά της Ευρώπης.

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων (στο 3,50%), επιφέροντας ακόμη ένα πλήγμα στο καθαρό επιτοκιακό έσοδο των τραπεζών (σ.σ. εκτιμάται πως για κάθε μείωση κατά 0,25% οι απώλειες κυμαίνονται μεταξύ 12 και 35 εκατ. ευρώ), εντούτοις εκείνες έχουν ήδη μεριμνήσει για την επόμενη ημέρα, με το σχεδιασμό τους να προβλέπει την ενίσχυση των υφιστάμενων εργασιών τους.   Πιο αναλυτικά, η εστίαση των τραπεζών αφορά στους εξής τομείς:

Το asset/wealth management: Ενδεικτικών των κινήσεων που εξετάζει η αγορά είναι οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, κ. Φωκίωνα Καραβία, ο οποίος συμμετέχοντας στο 12o Annual CEEMEA Financials Symposium της Goldman Sachs αποκάλυψε πως η τράπεζα "κοιτά" δύο ευκαιρίες ανόργανης ανάπτυξης που σχετίζονται με μία εταιρεία Merchant Acquiring & Financing μέσω POS στη Δυτική Ευρώπη (με συνεργάτη) και μία επιχείρηση Wealth Management στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το "κανάλι" του asset/wealth management φαντάζει πολλά υποσχόμενο, με τις διοικήσεις να το θέτουν στον "πυρήνα" της στρατηγικής τους, προσδοκώντας σε περαιτέρω αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων μέσα από συνεργασίες ή και εξαγορές "παικτών" της αγοράς, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος. Ειδικότερα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών της Τράπεζας Πειραιώς αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 27% σε ετήσια βάση το α’ εξάμηνο του 2024, στα 10,4 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας ήδη το στόχο που είχε τεθεί για το σύνολο του 2024 (10,2 δισ. ευρώ), συνέπεια των αμοιβαίων κεφαλαίων, της διαχείρισης κεφαλαίων θεσμικών επενδυτών και του private banking. Η τράπεζα έχει ήδη εξαγοράσει την Iolcus, ενώ η διοίκησή της δηλώνει ανοιχτή σε τυχόν ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.

Η Eurobank από την πλευρά της, εμφάνισε το α’ εξάμηνο του 2024 αύξηση κατά 32% στα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών στην Ελλάδα (6,4 δισ. ευρώ), ενώ επιπρόσθετα το ενεργητικό και παθητικό των private banking πελατών σε επίπεδο Ομίλου ενισχύθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση την ίδια περίοδο και ανήλθε σε 12,2 δισ. ευρώ. Το προηγούμενο διάστημα δε, υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης με την Eurizon AM, εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου Intesa Sanpaolo, ανοίγοντας έτσι, το δρόμο για την είσοδο των προιόντων της στην ελληνική αγορά.

Τέλος, τα κεφάλαια πελατών της Alpha Bank ενισχύθηκαν κατά 8,1% σε ετήσια βάση, συνεπεία της αύξησης των υπό Διαχείριση Περιουσιακών Στοιχείων (AUMs), ενώ ισχυρή άνοδο της τάξης του 51% κατέγραψαν και τα Αμοιβαία Κεφάλαια της τράπεζας σε επίπεδο εξαμήνου (+1,5 δισ. ευρώ). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεριδίου αγοράς στα αμοιβαία κεφάλαια κατά τρεις π.μ., στο 25%, ενώ η στρατηγική συνεργασία της με τη UniCredit θα τη βοηθήσει να ενισχύσει περαιτέρω το εύρος των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της.

Το bancassurance: Εξίσου θετικές εκτιμάται πως θα είναι οι προοπτικές και των τραπεζοασφαλειών, ένας τομέας, στον οποίο οι συστημικοί Όμιλοι - μετά και την αποεπένδυση από τις ασφαλιστικές θυγατρικές τους - διατηρούν ισχυρές συμμαχίες. Οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, άλλωστε, αναμένεται να τονώσουν περαιτέρω την ασφαλιστική παραγωγή, αφού, μεταξύ άλλων, από τον προσεχή Απρίλιο θα είναι υποχρεωτική η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500.000 (σήμερα η υποχρέωση ισχύει για όσες έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών υψηλότερο των δύο εκατ. ευρώ), ενώ εξίσου υποχρεωτική θα είναι και για τα οχήματα – ιδιωτικά ή επαγγελματικά – η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα πούλησε το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC, η Eurobank έδωσε τα… χέρια με τον Πρεμ Γουάτσα για την εξαγορά από την Fairfax, συμφερόντων του μεγαλοεπενδυτή, του 80% της Eurolife, η Τράπεζα Πειραιώς μεταβίβασε την "ΑΤΕ Ασφαλιστική" στον Όμιλο ERGO και τέλος, η Alpha Bank προχώρησε σε συμφωνία πώλησης με την AXA.

Τα ακίνητα: Σε "μπαράζ" συνεργασιών με μεγάλους "παίκτες" της αγοράς, όχι μόνο του real estate, αλλά και των "κόκκινων" δανείων που διαχειρίζονται ένα σημαντικό όγκο ακινήτων, έχουν προχωρήσει οι συστημικές τράπεζες, αποδεικνύοντας τη σπουδαιότητα που έχει για εκείνες ο συγκεκριμένος τομέας.

Ειδικότερα, μόλις χθες η doValue ανακοίνωσε το deal με μεγάλο τραπεζικό Όμιλο για τη διαχείριση περίπου 2.000 ακινήτων με καθαρή λογιστική αξία περίπου 200 εκατ. ευρώ. "Αυτό το επίτευγμα υπογραμμίζει την επιτυχία και την αυξανόμενη επιρροή στην ελληνική αγορά ακινήτων της doValue Greece Real Estate Services, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2020 με επίκεντρο τη διαχείριση ανακτηθέντων περιουσιακών στοιχείων για τα οχήματα των τιτλοποιήσεων και διεύρυνε σταθερά την παρουσία της σε άλλους πελάτες και υπηρεσίες, επιτυγχάνοντας έσοδα 13,5 εκατ. ευρώ το 2023 και εδραιώνοντας τη θέση της σε έναν τομέα, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της εταιρείας διαχείρισης

Πέραν αυτού, η μεν, Τράπεζα Πειραιώς έχει αναπτύξει συνεργασίες με τις Dimand, Resolute και Brook Lane, διαθέτοντας στους "κόλπους" της και την Trastor, ενώ η Eurobank έχει ενσωματώσει εδώ και σχεδόν μία πενταετία μία από τις μεγαλύτερες ΑΕΕΑΠ, τη Grivalia. Συµφωνία µε την κοινοπραξία Dimand - Premia Properties – EBRD για το project Skyline υπέγραψε από την πλευρά της, η Alpha Bank, διατηρώντας, παράλληλα, ποσοστό κάτω του 5% στην Prodea, με την οποία δεσμούς διαθέτει και η Εθνική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: