22 Αυγούστου, 2024

ΠΡΟΣ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι τιµές ηλεκτρικού ρεύµατος στη χονδρεµπορική αγορά της Ελλάδας, ενώ ο καύσωνας που ταλαιπωρεί τη Δυτική Ευρώπη σε συνδυασµό και µε την υψηλή διακύµανση της τιµής του φυσικού αερίου αναµένεται να ασκήσουν νέες πιέσεις τις επόµενες ηµέρες, διαµορφώνοντας µια εξαιρετικά αρνητική συνθήκη για την πορεία των λιανικών τιµών στα τιµολόγια του Σεπτεµβρίου.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η τιµή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόµβο TTF κινείται σταθερά τις τελευταίες ηµέρες πέριξ των 40 ευρώ/MWh, µε τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα φτάσει ακόµη και στα 50 ευρώ/MWh στην περίπτωση µιας πρόωρης διακοπής των ρωσικών προµηθειών αερίου µέσω της Ουκρανίας, ενδεχόµενο που θεωρείται πολύ πιθανό µετά την ουκρανική επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, όπου βρίσκεται ο µετρητικός σταθµός Sudzha.

Η Ευρώπη έχει απογαλακτιστεί από τις περισσότερες προµήθειες φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς από την έναρξη του πολέµου το 2022, αλλά ορισµένες χώρες, όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ιταλία, εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτό. Μέσω του συγκεκριµένου σταθµού η ρωσική Gazprom παρείχε ετησίως περίπου 15 δισ. κυβικά µέτρα προς την Ε.Ε., ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 4,5% της συνολικής κατανάλωσης αερίου της Ευρώπης.

Περαιτέρω στενότητα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου προκαλεί ο ανταγωνισµός φορτίων LNG µε την Ασία, παράγοντας που εκτιµάται πως θα επιβραδύνει τον ρυθµό αύξησης των αποθεµάτων στις ευρωπαϊκές αποθήκες ενόψει του χειµώνα. Πρόσθετες πιέσεις στις τιµές ρεύµατος ασκεί o καύσωνας που επικρατεί στη Δυτική Ευρώπη, που έχει ανεβάσει τη ζήτηση κατακόρυφα και έχει περιορίσει την πυρηνική παραγωγή της Γαλλίας. 

Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας EDF έχει περικόψει έως και 2,4 GW πυρηνικής ισχύος σε τρεις αντιδραστήρες της στη νότια Γαλλία, ενώ προειδοποίησε και για νέες περικοπές µέχρι την επόµενη εβδοµάδα λόγω του ισχυρού καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Σύµφωνα µε το Montel, η εταιρεία είχε περιορίσει την ισχύ της µονάδας Bugey 2 (910 MW) στα 647 MW από την Κυριακή και σχεδίαζε να σταµατήσει εντελώς τη λειτουργία της µονάδας για 24 ώρες. Εν τω µεταξύ, η µονάδα St Alban 2 (1.335 MW) λειτουργούσε σε µειωµένα επίπεδα, στα 260 MW, έπειτα από παρόµοια οκτάωρη περικοπή την Κυριακή.

Η EDF σχεδίαζε επίσης να µειώσει την ισχύ των µονάδων Tricastin 2 και 4 (915 MW η καθεµία) κατά 735 MW έως 180 MW για αρκετές ώρες. Οπως ανακοίνωσε ακόµα η EDF, θα λειτουργούσε τη µονάδα Golfech 1 των 1.310 MW στα 280 MW έως την Τετάρτη, ενώ ο δεύτερος αντιδραστήρας θα τεθεί εκτός λειτουργίας έως τις 26 Αυγούστου για εξοικονόµηση καυσίµου.

Τα περισσότερα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια χρησιµοποιούν ποτάµια για την ψύξη των αντιδραστήρων και η EDF είναι νοµικά υποχρεωµένη να µειώνει την παραγωγή εν µέσω υψηλών θερµοκρασιών του ποτάµιου νερού ή/και χαµηλών ροών, για λόγους ασφαλείας. Οι θερµοκρασίες στη νοτιοδυτική Γαλλία έχουν ξεπεράσει τους 40 βαθµούς Κελσίου.

Φυσικό αέριο και υψηλή ζήτηση λόγω καύσωνα έχουν εκτοξεύσει τις τιµές ρεύµατος στις χονδρεµπορικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης σε διπλάσια σχεδόν επίπεδα από την περασµένη εβδοµάδα. Η µέση τιµή της µεγαβατώρας στη Γαλλία, µετά µια νέα άνοδο της τάξεως του 3,9% χθες, διαµορφώνεται σήµερα στα 86,15 ευρώ, στη Γερµανία στα 108,01 ευρώ, στο Βέλγιο στα 96,68 ευρώ και στην Αυστρία στα 101,26 ευρώ. 

Στα υψηλά των 89,05 ευρώ διαµορφώνεται η τιµή της µεγαβατώρας και στις χονδρεµπορικές αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και πολύ υψηλότερα, στα 132,75 ευρώ, στην αγορά της Ιταλίας. Οι αγορές της Δυτικής Ευρώπης µετά πολλούς µήνες συγκλίνουν αρκετά µε τις υψηλές τιµές των αγορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η υψηλότερη τιµή καταγράφεται στη Σερβία (145,07 ευρώ/ΜWh) και ακολουθεί το Μαυροβούνιο (140,34 ευρώ/ MWh), η Βόρεια Μακεδονία (139,64 ευρώ/MWh), η Ουγγαρία (136,39 ευρώ/ΜWh), η Ρουµανία (134,47 ευρώ/ΜWh), η Βουλγαρία (133,97 ευρώ/ MWh), η Κροατία (126,05 ευρώ/MWh) και η Ελλάδα µε τιµή στα 123,17 ευρώ/MWh, µετά µια υποχώρηση κατά 15,6% σε σχέση µε την τιµή των 145,93 ευρώ/MWh χθες.

Για τις πρώτες 14 ηµέρες του Αυγούστου η µέση τιµή στη χονδρεµπορική αγορά της Ελλάδας διαµορφώνεται στα 122,48 ευρώ/MWh και είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη, µετά την Ιταλία (127,92 ευρώ/MWh). Η ζήτηση καλύπτεται σήµερα σε ποσοστό 41,7% από ΑΠΕ, 38,3% από φυσικό αέριο, 5,4% από υδροηλεκτρικά, 4,1% από λιγνίτες και 5,9% από εισαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: