08 Απριλίου, 2022

Η ΝΟΥΛΑΝΤ YΠΕΡ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΙΣΡΑΗΛ


Θα χρειαστεί να γίνουν νέες ανακαλύψεις φυσικού αερίου και νέοι αγωγοί στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, σε συνέντευξη της στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρχουν ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Η κ. Νούλαντ, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο σημείωσε ότι ένα από τα ζητήματα που ήρθε στην επιφάνεια με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ότι πολλές χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να διαφοροποιήσουν τους πόρους τους και να το κάνουν γρήγορα. Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν για αυτό το σκοπό πολλές ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να συνεργαστούν και να βοηθήσουν την Τουρκία να διαφοροποιήσει τους πόρους της ειδικά με το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σχολιάζοντας τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας, για το Ουκρανικό, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να φιλοξενήσει τις συνομιλίες θετικές. Η κ. Νούλαντ, η οποία είχε συναντήσεις στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίκ Καλίν είπε ότι συζήτησε το σκεπτικό πίσω από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας κι εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία κατανοεί πλήρως ότι πρέπει να διακοπεί η ροή χρημάτων που τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή του Πούτιν και ότι πρέπει να πληρώσει βαριά για όσα έκανε σε αυτόν τον πόλεμο.

Ακόμα κι αν δεν μπορεί να συμμετάσχει στις κυρώσεις, πρόσθεσε, είναι πολύ πιο σημαντικό για την Τουρκία να είναι πολύ προσεκτική για να μην μετατραπεί σε μια δεξαμενή βρώμικου χρήματος των Ρώσων ολιγαρχών επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: