16 Δεκεμβρίου, 2021

ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΠΗΚΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΒΑΡΩΣΙΑ

Η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ενταξιακή διαδικασία βρίσκεται σε τέλμα, καταλήγει το τμήμα που αφορά τη συγκεκριμένη χώρα στα συμπεράσματα για τη διεύρυνση που υιοθέτησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ), που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο καλεί επίσης την Τουρκία να σταματήσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Τουρκία καλείται ακόμα «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του διαπραγματευτικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους, χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη», ενώ το Συμβούλιο «επαναλαμβάνει ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι ουσιώδης».

Επαναδιατυπώνει επίσης την προσήλωσή του στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και τονίζει πως είναι ζωτικής σημασίας η δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας σε μια διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης «στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με όλες τις σχετικές διατάξεις των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο της». Τα συμπεράσματα κάνουν επίσης αναφορά στην ανεπιτυχή κατάληξη της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021, ενώ το Συμβούλιο καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: