16 Δεκεμβρίου, 2021

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ


Τηλεδιάσκεψη είχαν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, εκφράζοντας ο ένας την αλληλεγγύη του στον άλλον την ώρα που συνεχίζονται οι τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών με τη Δύση. Στα αρχικά τους σχόλια, ο Πούτιν και ο Σι χαιρέτησαν τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, με τον Ρώσο ηγέτη να τις χαρακτηρίζει «ένα σωστό παράδειγμα διακρατικής συνεργασίας στον 21ο αιώνα».

«Ο στενός συντονισμός μεταξύ Ρωσίας και Κίνας στη διεθνή σκηνή, η υπεύθυνη κοινή προσέγγιση για την επίλυση επειγόντων παγκόσμιων ζητημάτων έχουν γίνει σταθεροποιητικός παράγοντας στις διεθνείς υποθέσεις», είπε επίσης. «Ενα νέο μοντέλο συνεργασίας έχει διαμορφωθεί μεταξύ των χωρών μας, βασισμένο μεταξύ άλλων σε αρχές όπως η μη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις [η μία της άλλης], ο σεβασμός στα συμφέροντα του άλλου, η αποφασιστικότητα να μετατρέψουμε τα κοινά σύνορα σε ζώνη αιώνιας ειρήνης και καλή γειτονίας», συνέχισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε επίσης ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με προσωπική παρουσία με τον Σι στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο και να παραστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022. «Οπως συμφωνήθηκε, θα έχουμε συνομιλίες και στη συνέχεια θα συμμετάσχουμε στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων», είπε.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, από την άλλη, αποκάλεσε τον Πούτιν «παλιό φίλο», χαιρετίζοντας τη στενή σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Ο Σι σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «υποστήριξε σθεναρά τις προσπάθειες της Κίνας να προστατεύσει βασικά εθνικά συμφέροντα και εναντιώθηκε σθεναρά στις προσπάθειες να δημιουργηθεί μια σφήνα μεταξύ των χωρών μας». «Το εκτιμώ πολύ», είπε ο Κινέζος ηγέτης.

Η υψηλού επιπέδου συζήτηση ήρθε μια εβδομάδα αφότου ο Πούτιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησαν διαδικτυακή σύνοδο κορυφής με στόχο την εκτόνωση της κρίσης που πυροδοτήθηκε από τη μαζική συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της με την Ουκρανία, από τον περασμένο μήνα.

Εκτοτε, ο Ρώσος ηγέτης μίλησε τηλεφωνικά με μια σειρά ηγετών της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον. Ολοι έχουν προειδοποιήσει το Κρεμλίνο για ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία. 

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Μόσχα ότι συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια πιθανή μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση. Το Κρεμλίνο από την άλλη αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει και υποστηρίζει ότι η Δύση έχει κυριευτεί από ρωσοφοβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: