17 Οκτωβρίου, 2021

ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Τι θα κάνει η ΕΕ για τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών ενέργειας που παρατηρούνται σε όλες τις χώρες; Τα ευάλωτα νοικοκυριά πρέπει να λάβουν βοήθεια για να μπορέσουν να αντέξουν το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, επεσήμαναν οι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια.

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη στήριξης των ευρωπαίων πολιτών απέναντι στις ιστορικά υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. H Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, τόνισε ότι οι τωρινές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν συνδέονται με την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα, αλλά οφείλονται στην εξάρτηση της Ευρώπης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Για τον ευρωβουλευτή Φιλίπ Λαμπερτς, η κατάσταση είναι μήνυμα αφύπνισης για μια ταχύτερη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περισσότερη αλληλεγγύη. Η Μανόν Ομπρί, από την ευρωομάδα της Αριστεράς, επεσήμανε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί κοινό αγαθό και να είναι προσιτή σε όλους. 

"Την μετατρέψατε σε προϊόν χάρη στο οποίο μπορείτε να κερδοσκοπήσετε. Το φαγητό και η θέρμανση δεν πρέπει να αποτελούν είδη πολυτελείας αλλά θεμελιώδη δικαιώματα", είπε η κ.Ομπρί. Πάντως, ο ρόλος της φιλόδοξης πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα και το κατά πόσο επηρέασε την αύξηση των ενεργειακών τιμών προκάλεσε διχογνωμίες στις τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: