17 Οκτωβρίου, 2021

Η ΑΡΚΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΖΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΟΓΩ ΡΩΣΙΑΣ;

Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Αρκτική αποτελεί ζώνη ειρήνης και διεθνούς συνεργασίας. Τα τελευταία όμως χρόνια, η κατάσταση έχει αλλάξει. Στην περιοχή έχει εγκαθιδρυθεί μια όλο και αυξανόμενη ρωσική στρατιωτική παρουσία ενώ ταυτόχρονα η Κίνα φιλοδοξεί να προσαρτήσει το βόρειο θαλάσσιο δρόμο της Αρκτικής.

Το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει και θα ψηφίσει τη δική του έκθεση για την Αρκτική στο Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα.Η Αρκτική φιλοξενεί μισό εκατομμύριο Ευρωπαίους πολίτες από την Φιλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία.

«Πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη Αρκτική καθώς η ολοένα και αυξανόμενη διεθνής ένταση μας επιβάλλει να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας για την Αρκτική», δήλωσε η ευρωβουλευτής Άννα Φοτίγκα, εισηγήτρια και συντάκτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η Ρωσία και η Κίνα θα εκμεταλλευτούν την περιοχή χωρίς να προβούν στην κατάλληλη εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι επενδύσεις της Κίνας σε στρατηγικά έργα υποδομής και οι προσπάθειες της να αποκτήσει δικαιώματα εξόρυξης είναι ανησυχητικές. 

Καθώς θυμίζουν τον τρόπο λειτουργίας της χώρας σε άλλα μέρη του κόσμου. Η κλιματική αλλαγή αλλάζει πολλά δεδομένα, μεταξύ άλλων και στην Αρκτική, που θα αποτελέσει σύντομα μια νέα εμπορική διαδρομή και πεδίο σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: