Το Πεκίνο απέρριψε την Πέμπτη το σχέδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για δεύτερο στάδιο διερεύνησης της προέλευσης του κορωνοϊού, που θα περιλάμβανε και την υπόθεση της διαφυγής του από κινεζικό εργαστήριο. Τον τρέχοντα μήνα ο ΠΟΥ πρότεινε δεύτερη φάση έρευνας σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2 στην Κίνα, αλλά αυτή τη φορά με έλεγχο και των εργαστηρίων και των αγορών στην πόλη της Γουχάν, ζητώντας διαφάνεια από τις τοπικές αρχές.
«Δε θα δεχθούμε τέτοιο σχέδιο ανίχνευσης προέλευσης, καθώς σε κάποιες πτυχές του αγνοεί την κοινή λογική και αντιστρατεύεται την επιστήμη», δήλωσε με έμφαση ο υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, Ζενγκ Γισίν, σε δημοσιογράφους.Ο ίδιος δήλωσε έκπληκτος όταν πρωτοδιάβασε το σχέδιο του ΠΟΥ, επειδή περιλαμβάνει και τη θεωρία ότι μια κινεζική παραβίαση των εργαστηριακών πρωτοκόλλων προκάλεσε διαρροή του ιού κατά τη διάρκεια έρευνας.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είχε δηλώσει μέσα στον Ιούλιο πως οι έρευνες για την προέλευση της πανδημίας της Covid-19 στην Κίνα εμποδίζονται από την έλλειψη πρωτογενών στοιχείων σχετικά με τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης του κορωνοϊού εκεί. Ο κ. Ζενγκ και άλλοι Κινέζοι αξιωματούχοι επανέλαβαν την Πέμπτη τη θέση του Πεκίνου ότι θα πρέπει ο ΠΟΥ να επεκτείνει τις έρευνές του για την προέλευση του κορωνοϊού και σε άλλες χώρες.
«Πιστεύουμε ότι η υπόθεση περί διαρροής από εργαστήριο είναι ακραία απίθανη και δεν είναι αναγκαίο να επενδύσουμε περισσότερη ενέργεια και προσπάθειες σε αυτή», είπε και ο Λιάνγκ Γουανιάν, ο Κινέζος επικεφαλής της ομάδας ειδικών του ΠΟΥ. Τόνισε μάλιστα ότι θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες σε ζώα, ειδικά σε χώρες με πληθυσμούς νυχτερίδων. Ο κ. Λιάνγκ μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως η θεωρία περί διαρροής από εργαστήριο, και αν προκύψουν στοιχεία θα πρέπει άλλες χώρες να διερευνήσουν μήπως ξέφυγε ο κορωνοϊός από δικά τους εργαστήρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου