Σε νέα εποχή σταθερότητας η περιοχή.Την πρώτη τους κοινή συνάντηση μετά την πρόσφατη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είχαν στην Πάφο την Παρασκευή οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τονίζοντας σε δηλώσεις που ακολούθησαν τη σημασία και τον συμβολισμό της συνάντησης αυτής για την συνεργασία και την ειρήνη στην περιοχή.
Όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης η συνάντηση αυτή καταδεικνύει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η περιοχή, καθοδηγούμενη από ένα κοινό όραμα για μια περιοχή σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης μέσω της συνεργασίας.Είπε επίσης ότι τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι όλοι συμφώνησαν "ότι η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό, βιώσιμο, κυρίαρχο κράτος, χωρίς ξένη παρέμβαση και αναχρονιστικά συστήματα που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα».
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο κ. Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, και ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Προέδρου των ΗΑΕ και τέως Υπουργό Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις της χώρας, Δρ. Ανουάρ Γκαργκάς.Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση τόνισαν ότι αυτή η συνεργασία αυτή είναι ανοικτή και για άλλες χώρες της περιοχής.
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη, στο Αφγανιστάν, το Ιράν, ο τομέας της ενέργειας, η πολιτική προστασία, η ιατρική, η εκπαίδευση, η πανδημία, ο τουρισμός, η καινοτομία, το περιβάλλον και η άμυνα.Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «καθώς η συνεργασία ενισχύεται περαιτέρω, βλέπουμε έναν δρόμο για τη θεσμοθέτηση αυτής της συνεργασίας σε ένα περιφερειακό φόρουμ συνεργασίας και ασφάλειας που να βασίζεται πάντα σε μια θετική ατζέντα».
Τόνισε ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός για ένταξη όλων των χωρών της περιοχής, δεδομένου ότι σέβονται τις σχέσεις καλής γειτονίας, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών και ακολουθούν το διεθνές δίκαιο. Αναφερόμενος στην άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη αυτό το μήνα, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πηγαίνει στη συνάντηση με σταθερή δέσμευση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, απόλυτα σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο.
«Εμείς και η διεθνής κοινότητα αναμένουμε το ίδιο από όλους τους άλλους εμπλεκόμενους» τόνισε.Ειδικότερα, στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Ισραηλινό ομόλογό του βρέθηκαν οι ισχυροί δεσμοί και οι άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς και η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ό,τι
αφορά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Προέδρου
των ΗΑΕ, έγινε γνωστό πως συζητήθηκαν θέματα διμερούς στρατηγικής συνεργασίας
της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η ενίσχυση της περιφερειακής
συνεργασίας, καθώς και πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις.
«Αυτό που
μας ενώνει είναι η κοινή δέσμευσή μας σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες, όπως η
προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η ειρηνική επίλυση των διαφορών
στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών
σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε από την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών
της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.
Μετά την
ολοκλήρωση της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας
– Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, ο
Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στους τρόπους περαιτέρω συνεργασίας που συζητήθηκαν
κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με αρχή αυτόν της
ενέργειας. «Υπογραμμίσαμε τη σημασία του αγωγού East Med και των ανανεώσιμων
πηγών ενέργειας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν ακόμη θέματα ψηφιακής
πολιτικής, τουρισμού, άμυνας, καθώς και προετοιμασίας για την μετά πανδημία
εποχή.
«Όπως έχω
πει επανειλημμένα, τα σχέδια συνεργασιών μας είναι ανοικτά προς όλους, με
δεδομένο ότι μοιράζονται τις ίδιες αξίες που μόλις ανέδειξα», τόνισε.Ο Έλληνας
υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη
Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη, που επίσης τέθηκαν επί τάπητος.
«Εν όψει της
διεξαγωγής των εκλογών, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η απόσυρση όλων των
ξένων δυνάμεων που βρίσκονται επί λιβυκού εδάφους. Και αυτή είναι μια θέση που
όλοι μας υποστηρίζουμε», ανέφερε εκφράζοντας την αντίθεσή του με οποιοδήποτε
στοιχείο αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο.
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Επανέλαβα ότι κάθε πλευρά έχει τις δικές της απόψεις, που άλλωστε δηλώθηκε ξεκάθαρα στη συνέντευξη Τύπου, που ίσως πολλοί από εσάς είδατε.
Θα ήθελα ωστόσο να υπογραμμίσω τη δέσμευση της κυβέρνησης, της οποίας ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αναζήτηση θετικής ατζέντας στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία, με έναρξη από τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Άγκυρα, η ελληνική πλευρά υπέβαλε μια σειρά προτάσεων σε αυτό το πλαίσιο, όπως έπραξε και η τουρκική πλευρά».
Καταλήγοντας, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι απηύθυνε πρόσκληση προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφτεί την Ελλάδα.Στις δηλώσεις του, ο Ισραηλινός Υπουργός Γκάμπι Ασκενάζι είπε ότι οι τέσσερις χώρες μοιράζονται μια παρόμοια άποψη για τη Μέση Ανατολή και το μέλλον της και σημείωσε ότι η συνάντηση είναι ένα από τα αποτελέσματα της αλλαγής που έλαβε χώρα στη Μέση Ανατολή τον τελευταίο χρόνο.
Αυτή η αλλαγή, είπε, δημιούργησε μια πραγματική ευκαιρία να αλλάξει η Μέση Ανατολή προσθέτοντας «και αν δεν το πιστεύετε αυτό, αναρωτηθείτε αν θα μπορούσατε να δείτε αυτήν την εικόνα πριν από ένα χρόνο».«Θέλουμε η σημερινή συνάντηση να αποκτήσει ένα μόνιμο πλαίσιο που να επεκτείνεται και να είναι σε επίπεδο εργασίας», είπε, προσθέτοντας ότι συζήτησαν διάφορους τομείς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.
«Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου», είπε, τονίζοντας ότι η ευκαιρία και οι δυνατότητες είναι τεράστιες.Επιπλέον, είπε ότι με την κρίση που αντιμετωπίζει ο τουρισμός λόγω της πανδημίας, η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας. Επιπλέον, είπε ότι έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης πυρκαγιών.
Ανέφερε
επίσης ότι συζήτησαν τις προκλήσεις «που το Ιράν και η Χεζμπολάχ και άλλοι
εξτρεμιστές θέτουν στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και της περιφερειακής
ειρήνης», προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να αποτρέψουμε
αυτούς τους εξτρεμιστές να πετύχουν και θα αποτρέψουμε αυτό το καθεστώς από να
αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
Το Ισραήλ,
είπε, έχει δεσμευτεί για την περιφερειακή συνεργασία και προσκάλεσε τους
Υπουργούς σε συνάντηση σε επίπεδο εργασίας στο Ισραήλ το συντομότερο δυνατό.
«Μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε το όραμά μας για συνεργασία σε πραγματικότητα
που θα βελτιώσει τη ζωή όλων των πολιτών μας», κατέληξε.
Ο
Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου των ΗΑΕ και τέως Υπουργός Επικρατείας για
Εξωτερικές Υποθέσεις της χώρας, Δρ. Ανουάρ Γκαργκάς δήλωσε ότι η τακτική
διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών και διαβουλεύσεων «ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ
των εθνών μας» προσθέτοντας ότι μέσω αυτού του διαλόγου «είμαστε σε θέση να
αποκτήσουμε ένα βαθύτερο επίπεδο συνεννόησης και υψηλότερου επιπέδου συνεργασία
και να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή
μας».
Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν τα κοινά τους οράματα για μελλοντική συνεργασία και κοινή κατανόηση περιφερειακών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή και της καταπολέμησης της COVID19.«Μοιραστήκαμε τα οράματά μας για τη μελλοντική συνεργασία και διερευνήσαμε νέους δρόμους για να επεκτείνουμε τους δεσμούς μας σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η μεταποίηση, η τεχνολογία, η επιστήμη, οι υπηρεσίες υγείας και τα τρόφιμα», είπε.
Τα ΗΑΕ,
πρόσθεσε, μοιράζονται με τους φίλους και τους συμμάχους τους μια κοινή αντίληψη
για την ανάγκη συμμετοχής σε κοινές προσπάθειες για την υποστήριξη της
περιφερειακής σταθερότητας και σημείωσε ότι η πολιτική λύση είναι ο μόνος
τρόπος επίλυσης και τερματισμού της τρέχουσας κρίσης στην περιοχή.
«Οι συζητήσεις μας σήμερα επικεντρώθηκαν σε τρόπους ενίσχυσης της κοινής δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της COVID19 και του τρόπου ενίσχυσης της συνεργασίας υψηλού επιπέδου για την καταπολέμηση του ιού και την προστασία της υγείας των πολιτών μας. Διερευνήσαμε τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε τομείς χρήσης τεχνολογιών για την καταπολέμηση της COVID19, της ιατρικής έρευνας και της διανομής εμβολίων κατά της COVID», κατέληξε.Όλοι ευχαρίστησαν τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών για τη διοργάνωση αυτής της τετραμερούς συνάντησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου