07 Μαρτίου, 2020

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΗ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ


Αναφερόμενος στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό – για την οποία ο Ερντογάν ζήτησε αναθεώρηση – ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «είναι νεκρή», γιατί η Τουρκία αποφάσισε να την καταπατήσει πλήρως. Η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι «νεκρή» δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής (6/3) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που, όπως υποστήριξε, βαραίνει την τουρκική πλευρά.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, η συμφωνία είναι νεκρή. Και αυτό επειδή η Τουρκία αποφάσισε να την παραβιάσει πλήρως με αφορμή όσα γίνονται στη Συρία. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σταματά τους ανθρώπους να μην φτάνουν στα παράλια, να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να εμποδίζει τους ανθρώπους να περνούν παράνομα στην Ελλάδα.

Αυτό λέει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει το ακριβώς αντίθετο. Βοηθά συστηματικά στην ξηρά και τη θάλασσα τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν στην Ελλάδα» ανέφερε συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι έχει αναγνωρίσει δημοσίως ότι η Τουρκία φέρει μεγάλο βάρος με τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων και ανέκαθεν ήταν πρόθυμος να την στηρίξει η Ευρώπη. «Αλλά αυτό δεν θα συμβεί με εκβιασμό. Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να το αναγνωρίσει, να σταματήσει να είναι ο υποκινητής των fake news», διαμήνυσε.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της, «το έχουμε καταφέρει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».«Δεν αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα ένα προσφυγικό ή μεταναστευτικό πρόβλημα. 

Είναι συνειδητή η προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς σαν πολιτικά πιόνια, για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται από τη Συρία, δεν έρχονται από το Ιντλίμπ, ζουν εδώ και πολύ καιρό στην Τουρκία, πολλοί μιλούν άπταιστα τουρκικά» επεσήμανε.

«Η τουρκική κυβέρνηση τους στηρίζει, τους παρείχε μεταφορικά μέσα για να πάνε στα σύνορα. Και φυσικά η Ελλάδα κάνει ό,τι θα έπραττε οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα, έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορά της από τις παράνομες διελεύσεις. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «τις προηγούμενες ώρες είδαμε αυξημένη ένταση στα σύνορα, προσπάθειες να κάψουν τους φράχτες που έχουμε, πολλές προσπάθειες να ρίξουν δακρυγόνα στις δυνάμεις. Φοβάμαι ότι αυτή είναι μια συνεχής και συστηματική πρόκληση της Τουρκίας που δεν έχει καμία σχέση με τα δεινά αυτών των ανθρώπων. Τους χρησιμοποιεί η Τουρκία. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στα σύνορα».

Πάντως, «δεν υποκινήσαμε εμείς την κρίση», πρόσθεσε. «Δεν ενθαρρύνουμε εμείς αυτούς τους ανθρώπους να περάσουν παράνομα. Και ειλικρινά, είμαστε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. 

Ανοίξαμε τα σπίτια και τις καρδιές μας και είναι απολύτως απαράδεκτο να κατηγορείται ο πρωθυπουργός της χώρας ότι δεν τους μεταχειρίζεται σωστά», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ανθρωπισμό αλλά τόνισε ότι δεν είναι πρόθυμη να εμπλακεί σε μια διαδικασία κατά την οποία μια άλλη χώρα συστηματικά χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους προσπαθώντας να τους στείλει στα σύνορα. 

Τόνισε δε ότι οι ελληνικές δυνάμεις δεν χρησιμοποιούν υπερβολική βία, πάντα αντιδρούν, απαντούν στις προκλήσεις και δεν τις υποκινούν.Αξίζει να σημειωθεί πως τη προσέγγιση αυτή αρνήθηκε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «βία» από πλευρά της χώρας μας στα σύνορα.

«Οι πόρτες μας δεν κλείνουν και δεν θα συζητήσουμε άλλο αυτό το θέμα. Οι Έλληνες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον πέντε άτομα στα σύνορα, με βάση όσα ξέρω ως τώρα. Βουλιάζουν βάρκες και η προσέγγισή τους είναι βίαιη», δήλωσε σχετικά ο Ερντογάν, ενώ, με την ευκαιρία εκφράστηκε αρνητικά και για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες από την εξάπλωση του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είπε «χρειαζόμαστε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Νομίζω ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε εντός των δυνατοτήτων μας, ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Δεν είχαμε κανένα θάνατο μέχρι τώρα στην Ελλάδα από τον κορονοϊό. Αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα εξαπλωθεί. Ασφαλώς ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος, αλλά αυτό είναι και ένα θέμα ταχύτητας.

Κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να εκτιμήσει την δική του ιδιαίτερη κατάσταση και να αντιμετωπίσει το ζήτημα με αμεσότητα λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Εκεί που νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη την ευρωπαϊκή αντίδραση είναι στο θέμα μετριασμού των οικονομικών συνεπειών αυτής της έξαρσης».

Ο έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως «είναι καιρός να δούμε σοβαρά πώς η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την πίεση στην ανάπτυξη που θα προκύψει αναπόφευκτα ως συνέπεια αυτής της έξαρσης. 

Οπότε εκεί που αναμένω περισσότερο ευρωπαϊκό συντονισμό είναι καθαρά στον χρηματοπιστωτικό και οικονομικό τομέα. Ελπίζω ότι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι πιο προνοητική αναφορικά με τον περιορισμό της οικονομικής ζημιάς που θα προκύψει αναπόφευκτα ως συνέπεια αυτής της έξαρσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: