20 Οκτωβρίου, 2018

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ


Με την αποστολή τεσσάρων πολεμικών πλοίων και δύο υποβρυχίων, σε περιοχή δυτικά της Κύπρου, όπου ευρίσκεται το τουρκικό σκάφος Barbaros.

Αλλά και με υποβολιμαία δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, η Τουρκία επιχειρεί κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με το επιχείρημα ότι η ελληνική φρεγάτα, Νικηφόρος Φωκάς, παρενοχλεί το τουρκικό σκάφος.

Στην ίδια περιοχή εξακολουθεί να πλέει η ελληνική φρεγάτα, Νικηφόρος Φωκάς. Αξιοσημείωτη είναι και παρουσία στην περιοχή τεσσάρων αμερικανικών πολεμικών πλοίων, γεγονός που, κατά την εξειδικευμένη ελληνική ιστοσελίδα militaire.gr, προκαλεί νευρικότητα στην Τουρκία.

Σκηνικό έντασης στην περιοχή άρχισε να καλλιεργείται από την Τουρκία, με αφορμή την παρουσία στην περιοχή της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς, του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η ελληνική φρεγάτα μετέβη στην περιοχή μετά από τουρκική Naftex, σύμφωνα με την οποία το Barbaros πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδα.

Η Naftex αναγγέλθηκε την Τρίτη 16 Οκτωβρίου από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας. H Tουρκία υποστηρίζει ότι η ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το Barbaros

Τα τεκταινόμενα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κυπριακή Κυβέρνηση, θεωρώντας τα ως μέρος των συνηθισμένων τουρκικών προκλήσεων, που στοχεύουν στη ματαίωση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κυπριακή Κυβέρνηση αποδίδει τα όσα διοχετεύει η Τουρκία σε προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης, ενόψει της έναρξης, τον Νοέμβριο, του γεωτρητικού προγράμματος της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Αρμόδια πηγή, προσκείμενη στην κυπριακή Κυβέρνηση, που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχολίασε τα όσα καλλιεργεί η τουρκική προπαγάνδα. 

«Δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο επεισόδιο», ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι: «Δεν υπάρχει κρίση. Είναι οι συνήθεις προκλήσεις των Τούρκων. Δεν υπάρχει κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις προκλήσεις».

Ανέφερε, επίσης, ότι η Λευκωσία είναι συνηθισμένη σε τέτοιες προκλήσεις «αλλά δεν θα μας εκτρέψουν από το πρόγραμμά μας» για την έρευνα των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απέδωσε παράλληλα τα δημοσιεύματα, περί παρενόχλησης του Barbaros, από την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, στην προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για δημιουργία τεχνητής έντασης όσο πλησιάζει η γεώτρηση της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όσον αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας, με την έκδοση navtex για έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου Μπαρμπαρός στα όρια των τεμαχίων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, υπενθύμισε ότι είναι σε ισχύ η αντι-navtex της Λευκωσίας για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και είπε ότι οι τουρκικές ενέργειες καταγγέλλονται δια της διπλωματικής οδού.

Καθοριστική για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όσον αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται να είναι η στάση που θα τηρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενδείξεις για την πολιτική αυτή άφησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, σε παρέμβασή του, την Πέμπτη, σε ημερίδα της δεξαμενής σκέψης της Ουάσιγκτον, Atlantic Council, με θέμα «Προωθώντας τα όρια της Ελευθερίας: Διαγράφοντας τη Γκρίζα Ζώνη».

Ο Αμερικανός Υφυπουργός, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί την Κύπρο την 1η Νοεμβρίου, ανέπτυξε την αμερικανική πολιτική στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας, ανάμεσα στ’ άλλα:

«Θα ταξιδέψω στην Κύπρο σε λίγες μέρες και αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε είναι οι ΗΠΑ να είναι περισσότερο παρούσες, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο με τις χώρες αυτές (Ελλάδα και Κύπρο), αλλά και στο διάλογο Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ. 

Νομίζω ότι είναι καλό να δούμε την Ανατολική Μεσόγειο ως μεθόριο (frontier) … μία πολύ ευάλωτη μεθόριο» είπε.Η αναφορά εκλαμβάνεται ως στήριξη στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποθάρρυνση στη ρητορική της έντασης που καλλιεργεί η Τουρκία.

Την προσπάθεια της Τουρκίας για δημιουργία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο κλήθηκε να σχολιάσει και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η δημόσια τοποθέτηση μας για το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλες εκείνες τις ενέργειες έτσι ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών.

Αυτό είναι το δημόσιο μας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις», ανέφερε για να προσθέσει: «Εκείνο που έχει σημασία, ειδικότερα στα θέματα που αφορούν την ενέργεια είναι να πράττουμε περισσότερα και να λέμε δημόσια λιγότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: