27 Φεβρουαρίου, 2018

ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΕ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΚΟΠΙΩΝ

 

Μία επικίνδυνη συμπαιγνία παίζεται μεταξύ της Εκκλησίας της Βουλγαρίας και της Σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.Σε δημοσιεύματα αναγράφονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Όταν έχεις να εκπληρώσεις ένα χρέος, θα το κάνεις» δήλωσε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος, ερωτηθείς από Βούλγαρους δημοσιογράφους σχετικά με την κατάσταση που αφορά τη λεγόμενη σχισματική «Μακεδονική» Εκκλησία.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, συνέχισε να προκαλεί λέγοντας: «Η επίσκεψη του Προέδρου Ράντεφ και των δύο Μητροπολιτών του Πατριαρχείου στην Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι πολύ καλά νέα».

Επίσης, ο Πατριάρχης Νεόφυτος αδιαφορώντας για την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπογράμμισε ότι «σύντομα θα συλλειτουργήσουμε με τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο, γι’ αυτό εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει εκφράσει την ανησυχία Της για το γεγονός της επεμβάσεως της Εκκλησίας της Βουλγαρίας με την ενέργεια αυτή σε δικαιοδοσία άλλης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Δηλαδή της Εκκλησίας της Σερβίας, πράξη η οποία αντίκειται στους Ιερούς Κανόνες και την Παράδοση της Εκκλησίας, παραθεωρεί το κανονικό δικαίωμα και τον υπερέχοντα ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ενδέχεται να αποτελέσει απαρχή δυσχερών εξελίξεων.

Από την πλευρά του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδίκασε τις αντικανονικές ενέργειες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, σχετικά με την παρέμβασή της επί του θέματος της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Εξ’ άλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ανησυχήσει έντονα για την εξέλιξη και την όλη στάση και συμπεριφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Και μάλιστα εν όψει των δρομολογηθέντων εξελίξεων για την ονοματοδοσία των Σκοπίων και τη διεθνή αναμόχλευση του θέματος, καθότι εγείρεται η απειλή και το ενδεχόμενο δημιουργίας σχίσματος.

Τονίζεται ότι ο Τίτο προέβη στην ίδρυση της λεγόμενης «Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Μακεδονίας» προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει ως όχημα καθιέρωσης και αναγνώρισης των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία».

Εν τω μεταξύ, η Εκκλησία της Βουλγαρίας ξύνει πληγές του παρελθόντος οι οποίες έχουν βάθος 148 χρόνων όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 1870 με φιρμάνι του σουλτάνου ιδρύθηκε η λεγόμενη «Βουλγαρική Εξαρχία». Η οποία φλόγισε τον εθνικισμό και δημιούργησε σχίσμα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την λοιπή Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 1872 το Οικουμενικό Πατριαρχείο επί Πατριαρχίας του Ανθίμου του Έκτου συγκάλεσε Μεγάλη Σύνοδο με την οποία καταδίκασε την «Βουλγαρική Εξαρχία» και τον Εθνοφυλετσμό ως αίρεση.

Τονίζεται ότι η απόφαση της Μεγάλης Συνόδου του 1872, η οποία μάλιστα θεωρείται και ως ορόσημο καταδίκης του Εθνοφυλετισμού στην Εκκλησία, ανέφερε πως:

«Αποκηρύτομμεν κατακρίνοντες και καταδικάζοντες τον φυλετισμόν, τουτέστιν τας φυλετικάς διακρίσεις και τας εθνικάς έρεις και ζήλους και διχοστασίας εν τη του Χριστού Εκκλησίαν».

Η Μεγάλη Σύνοδος έφτασε μέχρι του σημείου να τους κηρύξει σχισματικούς και «αλλοτρίους της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας».

Το έτος 1945 το Οικουμενικό Πατριαρχείο την ανεγνώρισε ως Αυτόνομη Εκκλησία, ενώ στις 27 Ιουλίου του 1961 της παρείχε την Πατριαρχική Αξία και περιωπή, δηλαδή την ανέδειξε σε Πατριαρχείο.

Ότι τον περασμένο μήνα έγιναν τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ναού του Αγίου Στεφάνου, που βρίσκεται στην περιοχή του Φαναρίου, πολύ κοντά στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τα όποια τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απηύθυνε η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Βουλγαρικής Παροικίας της Πόλεως.

Ο σιδερένιος προκατασκευασμένος Ναός, μοναδικός του είδους του, ανεγέρθη στα τέλη του 19ου αιώνα και πριν από 7 χρόνια ξεκίνησαν ριζικές ανακαινιστικές εργασίες, με την οικονομική συνδρομή των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Βουλγαρίας.

Στα θυρανοίξια είχαν παραστεί ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Λοφτσού Γαβριήλ, Ρούσσης Ναούμ και Στάρας Ζαγόρας Κυπριανό.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, συνοδευόμενος από πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο, και πιστοί της Βουλγαρικής Παροικίας της Πόλεως.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Βουλγαρικής Παροικίας, Βασίλειος Λιάζε.

Το μεσημέρι, στην έδρα της Βουλγαρικής Παροικίας, στο Σισλή, παρετέθη επίσημο γεύμα προς τιμήν των εκκλησιαστικών και κρατικών Αρχών. Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης διαβεβαίωσε ότι:

«Τα βουλγαρικής καταγωγής τέκνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου διαποιμαίνονται μετά πολλής στοργής και αγάπης,

Επευχόμεθα δε όπως ο Κύριος ευλογή την αδελφήν Εκκλησίαν της Βουλγαρίας, ίνα πορεύηται αύτη εν κανονικότητι και ενότητι, ορθοτομούσα τον λόγον της Αληθείας».
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας


Δεν υπάρχουν σχόλια: