25 Φεβρουαρίου, 2018

ΤΗΣ 4ης ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ»


Τρία «αγκάθια» της τέταρτης αξιολόγησης στα εργασιακά, η δημιουργία μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών οργανώσεων, η επανεξέταση του ρόλου της διαιτησίας.

Καθώς και η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων στη χώρα αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος.

Η τέταρτη αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο, περιλαμβάνει τις... ουρές των μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό, εργασιακά και κοινωνική πρόνοια, που συμφωνήθηκαν και θεσμοθετήθηκαν κατά τις τρεις προηγούμενες αξιολογήσεις.

Ουρές, βέβαια, που κρύβουν παγίδες και ενδέχεται να δυσχεράνουν τη διαδικασία, προμηνύοντας μια δύσκολη άνοιξη, καθώς σταδιακά από τον επόμενο κιόλας μήνα έως και τον Μάιο θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στη διαιτησία (αφού αξιολογηθεί το ισχύον σύστημα). 

Και να κωδικοποιηθεί η εργατική νομοθεσία, με τα συνδικάτα να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι μέσω της κωδικοποίησης ενδέχεται να περάσουν επιπλέον αλλαγές στα εργασιακά και να καθοριστεί ο μηχανισμός μέτρησης της αντιπροσωπευτικότητας των συμμετεχόντων στις εργοδοτικές οργανώσεις.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο και τον ΕΦΚΑ τρέχουν να προλάβουν τις διαδικασίες ώστε να εκδοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες νέες συντάξεις και να επανυπολογιστούν όλες οι παλαιές (μένουν ελάχιστες), με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει το συμπληρωματικό μνημόνιο να έχει ήδη βγει εκτός στόχου. 

Την ίδια στιγμή άλλωστε, βάσει των υποχρεώσεων που περιλαμβάνονται μεταξύ των 88 προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, στον τομέα της πρόνοιας, οι θεσμοί ξεκαθαρίζουν ότι οι αλλαγές στην πρόνοια με νέο τρόπο αξιολόγησης της αναπηρίας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και να εφαρμοστούν σε πανεθνικό επίπεδο έως τον Ιούνιο του 2018. 

Το πιλοτικό πρόγραμμα στην Αττική αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και στη συνέχεια θα πρέπει να αξιολογηθεί ώστε να εφαρμοστεί καθολικά. 

Προσκόμματα θέτουν οι δανειστές και όσον αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των επιδομάτων στέγασης, καθώς επιθυμούν το μεγαλύτερο μέρος από τα περίπου 600 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στα «αντίμετρα» να διοχετευθεί σε όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στα εργασιακά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει την εκπόνηση της προβλεπόμενης μελέτης για τις διαδικασίες διαμεσολάβησης και διαιτησίας σε δικηγορικό γραφείο, αναμένεται όμως να ζητήσει πίστωση χρόνου από τους εκπροσώπους των δανειστών μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Επισημαίνουν βέβαια με σημασία ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν έπειτα από διαβούλευση, θα σέβονται την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).  

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. 

Ηδη, υπάρχουν διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ έχει ζητηθεί και η βοήθεια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), ώστε να βρεθεί ο τρόπος διακρίβωσης του αριθμού των επιχειρήσεων που ανήκουν σε κάθε κλάδο αλλά και του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν. 

Σε δικηγορικό γραφείο έχει ανατεθεί, από τις αρχές του χρόνου, και η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά η έγκριση του έργου θα γίνει από ειδική αναθεωρητική επιτροπή που θα συγκροτηθεί στο υπουργείο.

Στον τομέα των συντάξεων, τα «αγκάθια» αφορούν την έκδοση του συνόλου των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης έως τον Ιούλιο, με βασικό παραδοτέο την έκδοση όλων των αιτήσεων για κύρια σύνταξη που υποβλήθηκαν έως το τέλος του 2016 (περίπου 23.200 αιτήσεις) καθώς και το 30% των  αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ το 2017 (συνολικά 68.250). 

Οσο για τις επικουρικές, το μνημόνιο ορίζει ότι έως τον Απρίλιο θα πρέπει το ΕΤΕΑΕΠ να έχει προχωρήσει στην έκδοση τουλάχιστον 13.800 συντάξεων, στόχος που θεωρείται ήδη σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: