31 Ιανουαρίου, 2018

ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ Η ΑΘΗΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

 
"
Με αγωνία η Αθήνα αναμένει τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, «βλέποντας» στο πρόσωπο του σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς τον νέο υπουργό Οικονομικών.

Κυρίως στο ζήτημα των ελαφρύνσεων ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει στη στήριξη του Μάρτιν Σουλτς. Κανένας άλλος πολιτικός από το εξωτερικό δεν πιέζει τόσο ανυπόμονα τον Μάρτιν Σουλτς να συμμετάσχει στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση.

Η τοποθέτηση του Σουλτς σε αυτό το νευραλγικό πόστο θα μπορούσε να αποτελέσει το «κλειδί» για την προώθηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει σε "καθαρή έξοδο" από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Για να την επιτύχει χρειάζεται, ωστόσο, την πολιτική στήριξη των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών» τονίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Handelsblatt» σε άρθρο της που αναδημοσιεύει η DW.

Γράφει η «Handelsblatt» σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει τον μεγάλο συνασπισμό στο Βερολίνο»: Κυρίως στο ζήτημα των ελαφρύνσεων ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει στη στήριξη του Μάρτιν Σουλτς. 

Κανένας άλλος πολιτικός από το εξωτερικό δεν πιέζει τόσο ανυπόμονα τον Μάρτιν Σουλτς να συμμετάσχει στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Από έναν μεγάλο συνασπισμό ο Αλ. Τσίπρας προσδοκά κυρίως ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος.

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει:
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι με έναν σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών θα μειωθούν οι πιέσεις για λιτότητα που ασκούσε μέχρι πρόσφατα ο Β. Σόιμπλε. 

Επιπλέον η ιδέα των Σοσιαλδημοκρατών για ευρωομόλογα πρέπει να ηχεί σαν μουσική στα αφτιά του Αλέξη Τσίπρα.  Κυρίως όμως στο ζήτημα των ελαφρύνσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει στη στήριξη του Μάρτιν Σουλτς. 

Παρά την απόφαση του τελευταίου Eurogroup για σύσταση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει το ζήτημα και θα καταθέσει προτάσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αποφάσεις δεν είναι εφικτές όσο δεν σχηματίζεται κυβέρνηση στο Βερολίνο. (…)

»Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει σε "καθαρή έξοδο" από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Για να την επιτύχει χρειάζεται, ωστόσο, την πολιτική στήριξη των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών. Προς το παρόν ζούμε μια εντυπωσιακή αναστροφή ρόλων: 

Στις αρχές του 2015 ο τότε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προέτρεπε τον, νέο τότε, Έλληνα πρωθυπουργό σε πιο ρεαλιστικές πολιτικές προσεγγίσεις. 

Τώρα όμως είναι ο Τσίπρας ο οποίος με τις παραινέσεις του, τηλεφωνικά ή με SMS, προτρέπει τον Μάρτιν Σουλτς να πει "ναι" στον μεγάλο συνασπισμό. Εκτός από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Μάρτιν Σουλτς είναι σήμερα για τον Έλληνα πρωθυπουργό ο σημαντικότερος σύμμαχος».


Δεν υπάρχουν σχόλια: