31 Ιανουαρίου, 2018

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Η Τουρκία προετοιμάζει ένα σχέδιο για να συνδράμει τους αμάχους που ίσως αναζητήσουν καταφύγιο στα σύνορα της χώρας με τη βόρεια Συρία προκειμένου να γλιτώσουν από την τουρκική επιχείρηση στo Αφρίν.

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου μια επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στo καντόνι Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, διαβεβαιώνοντας όμως ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Όμως τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν το έδαφος για την κατασκευή καταυλισμών προσφύγων κοντά στις συριακές πόλεις Αζάζ και Ιντλίμπ, προκειμένου να προσφέρουν εκεί καταφύγιο στους εκτοπισμένους αμάχους.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κατάλυμα σε έως και 50.000 αμάχους στην Αζάζ και άλλους τόσους στην Ιντλίμπ», δήλωσε ο Κερέμ Κινίκ, επικεφαλής της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο τουρκικός στρατός και οι οργανώσεις των Σύρων ανταρτών που στηρίζει ανακατέλαβαν την Αζάζ από το Ισλαμικό Κράτος στη διάρκεια της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη, την οποία διεξήγαγε η Άγκυρα από τον Αύγουστο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2017.

Η Ιντλίμπ είναι μία από τις ζώνες αποκλιμάκωσης οι οποίες έχουν δημιουργηθεί βάσει της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Η Τουρκία ήδη φιλοξενεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, όμως πλέον προσπαθεί να τους μεταφέρει σε καταυλισμούς στη συριακή πλευρά των συνόρων.

Ο επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (Afad) Μεχμέτ Γκιουλίογλου εξήγησε ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται «για το χειρότερο σενάριο».

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε ακριβώς πόσοι άμαχοι θα έρθουν, διότι η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε μιλώντας από το μεθοριακό πέρασμα Οντσουπινάρ κοντά στην Αζάζ.

Μια μακρά στρατιωτική επιχείρηση εγείρει φόβους για «ανθρωπιστική τραγωδία» για τους αμάχους που ζουν στο Αφρίν, το οποίο έγινε στόχος την προηγούμενη εβδομάδα σφοδρών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 67 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς, κάτι που ωστόσο διαψεύδει κατηγορηματικά η Άγκυρα.Περίπου 5.000 από τους συνολικά 324.000 κατοίκους του Αφρίν έχουν ήδη εκτοπιστεί, επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Ο οργανισμός είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι μάχες καθώς και η απόφαση των κουρδικών αρχών να κλείσουν τα περάσματα μεταξύ του Αφρίν και των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης στο Χαλέπι περιορίζουν την ελευθερία κίνησης των πολιτών.

«Δεν υπάρχει δίοδος διαφυγής από το Αφρίν προς το παρόν», τόνισε ο Κινίκ εξηγώντας ότι η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος προσπαθεί να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια.

Η τουρκική επιχείρηση έχει οδηγήσει στην αναστολή της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ στη Συρία, όπως εξήγησε αξιωματούχος του οργανισμού, η οποία διαβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου μόλις «το επιτρέψει η κατάσταση ασφαλείας».

Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας με προορισμό την Ιντλίμπ περνά από τα τουρκικά μεθοριακά περάσματα.

Αν και η Τουρκία προετοιμάζεται για την εισροή προσφύγων, αναλυτές εκτιμούν ότι για όσο συνεχίζονται οι μάχες, οι άμαχοι θα προτιμήσουν να πάνε αλλού για να γλιτώσουν.

«Πιστεύω ότι κυρίως οι μη Κούρδοι είναι αυτοί που θα φύγουν», εξήγησε ο Χάικο Βίμεν, διευθυντής έργων για τη Συρία, το Ιράκ και τον Λίβανο της International Crisis Group.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Κούρδοι δεν θα αισθάνονται ασφαλείς σε περιοχές που ελέγχει η Τουρκία και οι σύμμαχοί της. «Δεν πιστεύουν ότι η Τουρκία θα ξεχωρίσει μεταξύ της YPG και του τοπικού πληθυσμού», τόνισε.
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας


Δεν υπάρχουν σχόλια: