16 Αυγούστου, 2017

ΕΧΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΡΩΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

 

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας σημαντικός μήνας για τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ. Για μια εβδομάδα, στα μέσα του μήνα, η Ρωσία θα τρέξει αυτό που περιγράφεται ως η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην Ευρώπη από το τέλος του ψυχρού πολέμου. Η προετοιμασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Οι ασκήσεις Zapad ("Δύση") πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια και χρονολογούνται από τη Σοβιετική εποχή, όταν χρησιμοποιήθηκαν για να δοκιμαστούν νέα όπλα και τακτικές. 

Το Zapad 2017 αναμένεται να περιλαμβάνει τουλάχιστον 100.000 ρωσικά στρατεύματα. Θα εκτείνεται σε ολόκληρη τη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια της χώρας και τη Λευκορωσία, η οποία έχει σύνορα με τρία μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι προηγούμενες ασκήσεις Zapads ανησύχησαν το ΝΑΤΟ λόγω του μεγέθους τους (το 2009 περιλάμβανε προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης στη Βαρσοβία). Αλλά φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα πραγματοποιηθεί μετά την δήθεν επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ στις ασκήσεις αυτές. Πολλοί θεωρούν ότι θα υπάρξει θερμό επεισόδιο, μένει μόνο να δούμε εάν κάτι τέτοιο θα επαληθευτεί...


Δεν υπάρχουν σχόλια: