16 Αυγούστου, 2017

ΓΙΑ «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ» «ΟΧΙ» ΕΕ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα συζητήσει τη νέα της σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν υπάρξει ικανή πρόοδος στη διαπραγμάτευση των θεμάτων που έχουν τεθεί κατά προτεραιότητα από τις δύο πλευρές, απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διατύπωση της επιθυμίας του Λονδίνου για «προσωρινή τελωνειακή ένωση» μετά το Brexit.

«Σημειώνουμε το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για μία περίοδο προσαρμογής και την προτίμησή της σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση, αλλά δεν θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα παρά όταν θα έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο ως προς τους όρους μίας συντεταγμένης αποχώρησης», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας στη σημερινή ανακοίνωση και τις δηλώσεις του βρετανού υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η Επιτροπή επαναλαμβάνει τη θέση των 27 χωρών μελών, που έθεσαν κατά προτεραιότητα τρία θέματα προς διαπραγμάτευσιν: τα μελλοντικά δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτικών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την οικονομική διευθέτηση του διαζυγίου και το θέμα του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει «μία μεταβατική περίοδο» με την ΕΕ κατά η διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει «στενή σχέση» με την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση», όπως αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης του Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Μία δυνατή προσέγγιση θα ήταν έχουμε μία προσωρινή τελωνειακή ένωση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ», αναφέρει διευκρινίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί νέες φιλόδοξες εμπορικές συμφωνίες ανά τον κόσμο».

Και πρόσθεσε: Μία συμφωνία για την μεταβατική αυτή περίοδο θα προσφέρει «τον αναγκαίο χρόνο... για την εισαγωγή νέων τελωνειακών συμφωνιών», ο οποίος εκτιμά ότι αυτό «θα προσφέρει μία σιγουριά στις επιχειρήσεις και την δυνατότητα ήπιας μετάβασης».

Μιλώντας στο BBC ο βρετανός υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή η μεταβατική περίοδος θα μπορούσε να διαρκέσει «κάτι σαν δύο χρόνια» και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τερματισθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων προγραμματισμένων βουλευτικών εκλογών, το 2022.

«Οπως έχει δηλώσει κατ΄επανάληψιν ο Μισέλ Μπαρνιέ, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν "εμπορικές συναλλαγές άνευ περιορισμών" εκτός της ενιαίας αγοράς και της τελεωνειακής ένωσης», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σε γραπτή ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί «παρά όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει τρίτη χώρα».

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τη δημοσίευση από τη βρετανική κυβέρνηση νέων εγγράφων που περιλαμβάνουν τις θέσεις του Λονδίνου για τη διαπραγμάτευση «θετικό βήμα» που επιτρέπει «την εκκίνηση της φάσης 1 των διαπραγματεύσεων».

Οι διαπραγματεύσεις του διαζυγίου Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ ξεκίνησαν τον Ιούνιο επί τριών σημαντικών κεφαλαίων: τα μελλοντικά δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτικών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την οικονομική διευθέτηση του διαζυγίου και το θέμα του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να προχωρήσουν στη διευθέτηση αυτών των τριών θεμάτων πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση. Η έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένη για το τέλος του Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: