27 Απριλίου, 2024

ΚΥΠΡΙΑΚΟ EΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε την Παρασκευή σε μια πολύωρη συνεδρία από τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, εν αναμονή και της νέας καθόδου της Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε τα δώδεκα μέλη της «Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού». Αυτοί είναι στελέχη και πολιτικές προσωπικότητες από όλα τα κόμματα: Δημητρίου Παναγιώτης, Τριανταφυλλίδης Κρις, Κουκουμάς Γιώργος, Λουκαϊδης Γιώργος, Ερωτοκρίτου Χριστιάνα, Παντελίδης Χρύσης, Αγγελίδης Σταύρος, Γεωργίου Γιώργος, Κυπριανού Μενέλαος, Ποϊζης Γιώργος, Ιωσηφίδης Χρίστος και Τσιμίλλης Κυριάκος.

Μετά τη συνεδρία του Εθνικού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ο ρόλος της Ομάδας θα είναι συμβουλευτικός προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στο επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ανακοινώσει και τη «Νομική Ομάδα Κυπριακού».

Αναφερόμενος στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι η έκτη φορά που συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του Σώματος για τις επαφές που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα τόσο με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κα Ολγκίν όσο και με τον ίδιο των ΓΓ των ΗΕ κ. Γκουτέρες στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα και έγινε και η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων ενόψει της επερχόμενης επίσκεψης της κας Ολγκίν, η οποία αναμένεται στην Κύπρο το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Σημείωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε ενδελεχώς και τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα οποία, ως γνωστόν, έχει περιληφθεί μια σαφής διασύνδεση στην πρόοδο των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό, το αποτέλεσμα των προσπαθειών της Κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο. «Και αυτό που έχει επιτευχθεί θεωρούμε ότι στέλνει ένα θετικό, πολύ συγκεκριμένο μήνυμα προς την Τουρκία μέσα από μια σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση που επιδιώκαμε από την αρχή» ανέφερε.

«Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, οι οποίες ασφαλώς και λαμβάνονται υπόψη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αξιολογηθούν» είπε ο Εκπρόσωπος. Σημείωσε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για το Μεταναστευτικό και για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στις επαφές που λαμβάνουν χώρα σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς και για την επικείμενο επίσκεψη του από κοινού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Λίβανο, στις 2 Μάϊου.

Ενημέρωσε επίσης και «για την πρόοδο, για τα επόμενα βήματα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Αμάλθεια για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και πώς οι υποδομές που οι ΗΠΑ κατασκευάζουν στη Γάζα θα επιτρέψουν την αύξηση και την ένταση της ροής με την οποία η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάνει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας».

Σε ερώτηση αν η πρόταση Γκουτέρες είναι ακόμη στο τραπέζι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς αναμένουμε την κα Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερα του Μαΐου που έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να δούμε ποια είναι τα επόμενα βήματα σε σχέση με αυτή την πρόταση του ΓΓ».

Πρώτος σταθμός το Βερολίνο

Στο μεταξύ, η προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, άρχισε νέα περιοδεία στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό το Βερολίνο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι, για επαφές με την γαλλική κυβέρνηση και στις Βρυξέλλες, για σειρά συναντήσεων με ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων της στην Ευρώπη, από τις 7 έως τις 14 Μαϊου, η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να έρθει στην Κύπρο, για νέο εντατικό κύκλο επαφών και με τις δύο πλευρές, επαφές που αναμένεται να καθορίσουν και το επόμενο βήμα στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: