17 Ιανουαρίου, 2022

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ O ΠΟΥΤΙΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΣΗ

 

Κανείς δεν περίμενε κάποια σημαντική πρόοδο από τον διπλωματικό μαραθώνιο της περασμένης εβδομάδας για την εκτόνωση της κρίσης που έχει πυροδοτήσει η Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη, περικυκλώνοντας την Ουκρανία από τρεις πλευρές με 100,000 στρατιώτες και στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες του Λευκού Οίκου, στέλνοντας σαμποτέρ οι οποίοι θα ετοίμαζαν συνθήκες προβοκάτσιας.

Όμως, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι επόμενοι μήνες, γίνονται όλο και πιο σκεπτικοί εξαιτίας ενός άλλου συνόλου επιλογών από πλευράς του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίες είναι πιο μεγαλόπνοες από το να περάσει απλώς τα στρατεύματα και τα τεθωρακισμένα του εντός των συνόρων της Ουκρανίας.

Ο κ. Πούτιν θέλει να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη και να εξασφαλίσει γραπτές δεσμεύσεις από το ΝΑΤΟ, ότι δεν σκοπεύει να διευρυνθεί προς ανατολάς. Αν δεν καταφέρει να επιτύχει αυτό τον στόχο, όπως τόνισαν ορισμένοι από τους συνεργάτες του στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων την περασμένη εβδομάδα, τότε θα επιδιώξει να προστατεύσει τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας με τρόπο τέτοιο, ο οποίος θα γίνει έντονα αισθητός στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Υπήρξαν υπαινιγμοί, οι οποίοι ποτέ δεν διευκρινίστηκαν επακριβώς, ότι τα ρωσικά πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε περιοχές -ίσως όχι μακριά από την ακτογραμμή των ΗΠΑ- που θα μείωναν τους χρόνους προειδοποίησης μετά από εκτοξεύσεις σε λιγότερο από πέντε λεπτά, πυροδοτώντας ενδεχομένως μια αντιπαράθεση που θα έμοιαζε αρκετά με την Κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

«Μια υποτιθέμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν θα υπονόμευε την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ντμίτρι Σουσλόφ, αναλυτής στη Μόσχα, ο οποίος έκανε μια προσομοίωση της αντιπαράθεσης «κεκλεισμένων των θυρών» σε Ρώσους βουλευτές τον περασμένο μήνα. «Η συνολική λογική ενεργειών από πλευράς της Ρωσίας είναι ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι αυτές που πρέπει να πληρώσουν το υψηλότερο τίμημα».

Και όπως συνειδητοποίησαν εκ νέου οι Ουκρανοί την Παρασκευή, όταν οι ιστοσελίδες των υπουργείων της χώρας δέχτηκαν κυβερνοεπίθεση, ο στρατός των χάκερς της Ρωσίας μπορεί να προκαλέσει χάος στην Ουκρανία, αλλά και στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας από το Μόναχο έως το Μίσιγκαν.

Ολα αυτά θα μπορούσαν να είναι προειδοποιητικές βολές ή μέρος μιας εκστρατείας εκφοβισμού του Κρεμλίνου ή ένας τρόπος να καταλάβει ο πρόεδρος Μπάιντεν ότι ενώ προσπαθεί να εστιάσει την αμερικανική προσοχή στον ανταγωνισμό και την αντιπαλότητα με την Κίνα, ο κ. Πούτιν εξακολουθεί να είναι ικανός να προκαλέσει τεράστιες αναταραχές.

Ο Ρώσος ηγέτης έστειλε ο ίδιος αυτό το μήνυμα, προειδοποιώντας επανειλημμένα τον περασμένο χρόνο ότι αν η Δύση ξεπεράσει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες «κόκκινες γραμμές» οι οποίες, κατά τον κ. Πούτιν, απειλούν την ασφάλεια της Ρωσίας, θα προχωρήσει σε μια απάντηση, η οποία θα μπορούσε να έχει απροσδόκητα αποτελέσματα.

«Η απάντηση της Ρωσίας θα είναι ασύμμετρη, γρήγορη και σκληρή», δήλωσε ο κ. Πούτιν τον περασμένο Απρίλιο, αναφερόμενος στο είδος της μη συμβατικής στρατιωτικής δράσης που θα μπορούσε να διεξάγει η Ρωσία εάν οι αντίπαλοι απειλούσαν «τα θεμελιώδη συμφέροντα ασφαλείας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: