17 Ιανουαρίου, 2022

Η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ EASTMED


Πραγματικά ερωτηματικά εγείρει η σπουδή των Αμερικανών να σπεύσουν προς τορπιλισμό του μεγαλεπήβολου έργου του αγωγού EastMed -για μεταφορά φυσικού αερίου από τις πηγές της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη- ταυτιζόμενοι πλήρως με την τουρκική θέση και προπαγάνδα ότι το συγκεκριμένο έργο είναι μη ρεαλιστικό και μη βιώσιμο.

Αρχικά ήταν η σκόπιμη διαρροή του περίφημου «non paper» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επιχειρηματολογούσε κατά της κατασκευής του αγωγού ως ένα έργο που είναι οικονομικά μη βιώσιμο και αντίκειται στην «πράσινη ατζέντα» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του συμβούλου του προέδρου Τζο Μπάιντεν για ενεργειακά θέματα Αμος Χόκστιν σε ειδική εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης -και σε συνέντευξή του αργότερα στο «Βήμα» των Αθηνών- όπου επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν, ρεαλιστικά, ότι ο αγωγός δεν είναι οικονομικά βιώσιμος και δεν αποτελεί ένα έργο με μακροπρόθεσμη οπτική, υποδεικνύοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να εγκαταλειφθεί.

Ανάλογα, όμως, επιχειρήματα προβάλλει και η τουρκική πλευρά που πολεμά εδώ και καιρό για να ματαιώσει το έργο του EastMed, με προφανή στόχο να καταστεί η Τουρκία ως η μόνη οδός, η ιδανική και συμφέρουσα επιλογή, για μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής.

Η Αγκυρα βλέπει το όλο έργο να στρέφεται κατά των δικών της συμφερόντων και εφαρμόζει εδώ και καιρό μια στρατηγική ματαίωσής του, καταφεύγοντας ακόμα και σε προκλήσεις και απειλές, όπως έγινε παλαιότερα με τις εξόδους του «Ορουτς Ρέις». Ακόμα και χθες τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, το ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo» το οποίο διενεργούσε έρευνες σε περιοχές όπου σχεδιάστηκε να περάσει ο αγωγός EastMed.

Να υπενθυμίσουμε ότι το όλο έργο που συμφωνήθηκε και προτάθηκε από την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και υποστηρίχθηκε από την Ιταλία είχε και έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ευθύς εξ αρχής τάχθηκε υπέρ της κατασκευής του αγωγού, θεωρώντας ότι θα ήταν η πιο σίγουρη και ασφαλής λύση. Η ΕΕ θα συνέδραμε μάλιστα και οικονομικά στην κατασκευή του έργου το κόστος του οποίου υπολογίστηκε σε 7 με 8 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ.

Το βασικό ερώτημα που εγείρεται είναι αν η τορπίλη που εκτόξευσαν κατά του EastMed οι Αμερικανοί έχει σχέση με τις τουρκικές αντιδράσεις και αιτιάσεις με σκοπό να ικανοποιηθεί η Τουρκία και να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις, ή έγινε πραγματικά κάποια σοβαρή μελέτη που να αποδεικνύει όντως περίτρανα ότι η συγκεκριμένη λύση του αγωγού δεν είναι διόλου οικονομικά συμφέρουσα, ιδιαίτερα μετά και τη στροφή που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό προς άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου θα πρέπει να ζητήσουν διευκρινίσεις από τους Αμερικανούς για αυτές τις «νέες ιδέες» που διαρρέουν για ένα καυτό θέμα που αφορά άμεσα και θα επηρεάσει καταλυτικά τις εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή…

Δεν υπάρχουν σχόλια: