19 Ιουλίου, 2020

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Σε γενικές γραμμές αυτό που έδειξαν οι διαβουλεύσεις είναι ότι οι μετοχές της Ελλάδας έχουν ανέβει, όχι όμως τόσο, όσο θα θέλαμε, ειδικά στο θέμα της Τουρκίας. Κρίνοντας άλλωστε και από τις δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων που έχουν μέχρι τώρα γίνει στην Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα θα ήθελε να είχε εισπράξει περισσότερη αλληλεγγύη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα απ’ όση τελικά άκουσε το τελευταίο 48ωρο. 

Και ναι μεν η βιασύνη των Κυπρίων να προαναγγείλουν ότι οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο για τις σχέσεις με την Τουρκία - που σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε συμφωνηθεί ποτέ- δίνει μια εικόνα ότι η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη της στην Ελλάδα, γεγονός που δεν είναι αληθές, ωστόσο από την άλλη αυτό δεν σημαίνει και ότι η στάση της ΕΕ είναι αυτή που θα θέλαμε.

Στην ουσία και παρ’ ότι το αντικείμενο της συνόδου αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτή έδωσε την ευκαιρία στον Κυρ. Μητσοτάκη για σειρά διπλωματικών επαφών. Τέτοια ήταν η χθεσινή του συνάντησή με τον Εμανουέλ Μακρόν όπου εκτός του Ταμείου, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, όπου και επιβεβαιώθηκε η σύμπνοια απόψεων και χειρισμών.

Αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες, είναι προφανές ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα έθεσε στον Κυρ. Μητσοτάκη, το θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί και ο γαλλικός Τύπος, δηλαδή την δυσκολία απόκτησης των δυο γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα. Είχε προηγηθεί γαλλικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το υψηλό οικονομικό κόστος για την αγορά των δυο φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό Ναυτικό καθιστά αβέβαιη τη συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: