20 Ιουνίου, 2020

ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΧΑΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2020


Τρεις προκλήσεις για τις τράπεζες το 2020, πώς θα κάνουν την κρίση ευκαιρία.Μια δύσκολη, αλλά όχι χαμένη χρονιά, θεωρούν οι τραπεζίτες ότι θα είναι το 2020, καθώς η κρίση του κορονοϊού θα αποτελέσει παράλληλα ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, τις επιχειρήσεις και την Οικονομία.

Τα μηνύματα που έδωσαν χθες, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έδειξαν ξεκάθαρα το πώς η κρίση του Covid-19 αλλάζει άρδην τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θέτοντας νέες προτεραιότητες και προκλήσεις. 

Στο νέο τοπίο, οι τράπεζες θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της Οικονομίας και στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας ώστε αυτό να γίνει σύγχρονο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό.

Τον ρόλο τους αυτό, οι τράπεζες θα παίξουν μέσω της χρηματοδότησης της Οικονομίας και την προσπάθεια κάλυψης του επενδυτικού κενού που άφησε πίσω της η δεκαετής κρίση, καθώς και μέσω της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

"H Ελλάδα είναι μεταξύ των 5 πρώτων χωρών που θα λάβουν τα αναλογικά υψηλότερα κονδύλια από το Next Generation EU, το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 750 δισ. ευρώ, τα οποία θα αντλήσει η ΕΕ από τις αγορές.

Εφόσον εγκριθεί η πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής, θα διοχετευθούν στη χώρα μας περίπου 33 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 22,5 δισ. με τη μορφή επιχορήγησης και 9 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων. Επιπλέον, προετοιμάζεται και το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 με περίπου 20 δισ. ευρώ στη δεκαετία που ανοίγεται μπροστά μας. 

Αυτοί οι ανέλπιστα μεγάλοι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να πετύχουμε μία συνολική επανεκκίνηση, δίνοντας έμφαση στις δράσεις που η ΕΕ στρέφει την προσοχή της, δηλαδή στην πράσινη οικονομία, στην έξυπνη οικονομία - δηλαδή την ψηφιακή μετάβαση - και στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη", όρισε το πλαίσιο που διαμορφώνεται για να κινηθούν οι τράπεζες, ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

Με κρίσιμο παράγοντα το μέγεθος της ύφεσης φέτος, οι τραπεζίτες είναι αισιόδοξοι ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων θα καλυφθούν από το τραπεζικό σύστημα. "Είναι απολύτως ρεαλιστικός για τις τράπεζες ο στόχος πιστωτικής επέκτασης κατά 15 δισ. ευρώ φέτος. 

Οι τράπεζες έχουν και τα εχέγγυα, σε κεφάλαια και ρευστότητα με τη συμβολή και των ευρωπαϊκών Αρχών, όπως επίσης και τους μηχανισμούς για να προχωρήσουν γρήγορα στις νέες δανειοδοτήσεις, όπου αυτές είναι απαραίτητες", διαβεβαίωσε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, εκτιμώντας την ύφεση για φέτος στο 8% και ανάκαμψη το 2021, με πλήρη επάνοδο της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά το 2022. 

"Το βασικό μας σενάριο προβλέπει ύφεση 7,5%, παρότι βλέπουμε απτά σημάδια βελτίωσης του κλίματος, με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αρχικά οικονομική δραστηριότητα. Το σενάριο αυτό είναι συμβατό με μία πτώση των εταιρικών πωλήσεων 20% για όλο το 2020. Η πτώση αυτή θα αντισταθμιστεί από τις επιχειρήσεις με μείωση κόστους, πιο συγκεκριμένα: 

α).Μεταβλητού κόστους: 18% ή 27 δισ. ευρώ, 

β).Σταθερού κόστους, π.χ. ενοίκια, 

γ).Εργατικού κόστους, αλλά με σημαντική στήριξη 
από κρατικά προγράμματα ύψους 5,3 δισ. ευρώ (για 
εργασία) το οποίο θα αντισταθμίσει σχεδόν πλήρως 
τη μείωση των αποδοχών,

δ).Διευκόλυνση στις τραπεζικές υποχρεώσεις και 

ε).Αναστολή φόρων 1 δισ. ευρώ.

Μετά από όλες αυτές τις ενέργειες μένουν ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ. Τα κρατικά προγράμματα που υπάρχουν ήδη (ΤΕΠΙΧ + εγγυοδοτικό σύνολο 9 δισ. ευρώ) καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρηματοδοτικών αναγκών, ενώ οι τράπεζες θα καλύψουν τα υπόλοιπα, κυρίως μέσω χρήσης ήδη εγκεκριμένων ορίων κεφαλαίων κίνησης", ανέφερε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

Τα κόκκινα δάνεια και η ψηφιοποίηση
Στην κρίση αυτή, ο προσανατολισμός των τραπεζών είναι σαφής στη στήριξη των βιώσιμων πελατών προκειμένου η επανεκκίνηση της Οικονομίας να γίνει σε υγιείς βάσεις. "Υπάρχει ανάγκη να γίνει ένας σχεδιασμός για το πώς το 2021 θα γίνει μια χρονιά ανάκαμψης στην οποία θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος ή και το σύνολο του χαμένου εδάφους λόγω της ύφεσης του 2020. 

Αυτή τη στιγμή, με τη σωστή διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, το brand name της χώρας έχει ενισχυθεί και η βελτίωση της εικόνας της χώρας είναι σημαντική και κεφαλαιοποιήσιμη. Οι τράπεζες θα διοχετεύσουν ρευστότητα στην Οικονομία, αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα το κάνουν χωρίς να παρακάμψουν τα τραπεζικά κριτήρια. 

Στην ίδια κατεύθυνση, όποιες διευκολύνσεις με αναστολές πληρωμών δόσεων δανείων προσφέρουν, τις προσφέρουν σε πελάτες που πλήττονται από την κρίση, αλλά πριν ήταν συνεπείς με την εξυπηρέτηση των δανείων τους", είπε ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, δίνοντας την εικόνα μιας πλήρους αλλαγής στο θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, τα οποία εκτίμησε ότι δεν θα είναι το χαρακτηριστικό αυτής της κρίσης, όπως συνέβη στο παρελθόν.

Πέρα από τις νέες χρηματοδοτήσεις και τον χειρισμό των κόκκινων δανείων, οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν ως μεγάλη πρόκληση, για όλη την Οικονομία και όχι μόνο τις τράπεζες, την συνεχή προσαρμογή στις ψηφιακές εξελίξεις. 

Όποιος τομέας της Οικονομίας μείνει πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις, θα χάσει μερίδιο αγοράς και θα καταστεί μη βιώσιμος.Η ψηφιακή μετάβαση θα αποτελέσει βασικό πυλώνα για τις επενδύσεις κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης (32 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα).

Ο Covid-19 έδωσε στις τράπεζες μια ανέλπιστη ώθηση στην ψηφιοποίησή τους και πλέον ό,τι μπορεί να γίνει μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου, περνάει μέσα από αυτές τις οδούς. Ήδη άνω του 90% των τραπεζικών συναλλαγών γίνεται πια εκτός τραπεζικού καταστήματος, ενώ παράλληλα, η ψηφιοποίηση αλλάζει και την εργασιακή κουλτούρα, με την τηλεργασία να αποτελεί τάση που ήρθε για να μείνει και να επεκταθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: