24 Μαΐου, 2020

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κυριακή του Τυφλού σήμερα και οι πιστοί στη χώρα μας για δεύτερη εβδομάδα μπορούν να προσέρχονται στους Ιερούς Ναούς και να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία, πάντοτε όμως, υπό την πιστή τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας. Τα μέτρα αυτά ισχύουν μέχρι και τις 5 Ιουνίου.

Η Κυριακή αυτή μάλιστα, είναι η τελευταία κατά την οποία θα ακουστεί το Χριστός Ανέστη, καθώς την Τετάρτη 27 Μαΐου θα εορταστεί η Απόδοση του Πάσχα. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών εξέδωσε Εγκύκλιο σημείωμα, σύμφωνα με το οποίο κατά την εσπέρα της Τρίτης 26ης Μαϊου, καλεί τις Ενορίες σε τέλεση ιερών πανηγυρικών, αναστάσιμων Αγρυπνιών και Εσπερινών Θείων Λειτουργιών για την Απόδοση του Πάσχα.

Ώστε, ο ευσεβής λαός που στερήθηκε τη χαρά της Αναστάσεως, να νιώσει και φέτος ότι τελικώς δεν στερήθηκε τα νάματα της κορυφαίας Εορτής των Εορτών της Ορθοδοξίας μας. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, θα χοροστατήσει και ιερουργήσει κατά την Αγρυπνία της Αποδόσεως του Πάσχα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, όπου θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου, καθώς και η Θεία Λειτουργία.

Ανοιχτός από σήμερα ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως

Αφού παρέμεινε κλειστός για δύο μήνες λόγω της πανδημίας, ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως θα ξανανοίξει υπό όρους για τους πιστούς από την Κυριακή 24 Μαΐου 2020. Tο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ανακοίνωσε χθες τα νέα μέτρα προστασίας από τον COVID-19 που θα ισχύουν κατά την πρόσβαση στον Ναό.

Στην ανακοίνωση που συνυπογράφεται και από τους εκπροσώπους των άλλων δύο χριστιανικών κοινοτήτων (Κουστωδία της Αγίας Γης των Φραγκισκανών και το Πατριαρχείο των Αρμενίων εις Ιεροσόλυμα), γίνεται γνωστό ότι από αύριο 24 Μαΐου, ο Ναός θα είναι ανοιχτός για προσευχή και επίσκεψη για τους πιστούς.

Η κοινή ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέας εξάπλωσης της μόλυνσης από τον COVID-19, αρχικά ο αριθμός των πιστών θα είναι περιορισμένος (εώς και 50 άτομα) και ο Ναός θα είναι προσβάσιμος μόνο σε όσους δεν έχουν πυρετό ή συμπτώματα μόλυνσης και φορούν κατάλληλα καλύμματα προσώπου.

Θα είναι επίσης απαραίτητο να διατηρηθεί μια ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων ανάμεσα σε κάθε άτομο και να αποφευχθεί οποιαδήποτε κίνηση που μπορεί να περιλαμβάνει φυσική επαφή μεταξύ του προσωπικού του Ναού, καθώς και το άγγιγμα και φίλημα εικόνων και αμφιών, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί.»

Πότε ανοίγουν οι ναοί στη Ρωσία

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα ανοίξει την πρόσβαση των πιστών στους ναούς σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν οι κοσμικές αρχές σχετικά, αποφάσεις που λήφθηκαν με βάση την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε περιοχή». Τη δήλωση αυτή έκανε κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Εκκλησία και κόσμος» στο κανάλι «Ρωσία-24» χθες, ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (DECR) του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, κ. Ιλαρίων.

«Ευελπιστώ ότι τις προσεχείς ημέρες θα έχουμε την απόφαση των υγειονομικών αρχών της Μόσχας για να ανοίξουμε τους ναούς, έστω για μεμονωμένες προσευχές, για να μπορούν οι πιστοί να έρχονται στους ναούς, να ανάβουν κεριά και να επικοινωνούν με τους ιερείς. Το επόμενο βήμα θα είναι το άνοιγμα των ναών για λειτουργίες. <…> Την απόφαση, βεβαίως, δεν θα πάρουν οι εκκλησιαστικές αρχές, αλλά οι πολιτικές».

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι μάλλον θα συνεχίζουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας αμέσως μετά το άνοιγμα των ναών, π.χ. τήρηση αποστάσεων ασφαλείας και περιορισμός του αριθμού των πιστών εντός των ναών. «Ανάλογα με τις αποφάσεις των τοπικών αρχών οι επικεφαλής των εκκλησιών σε κάθε περιοχή θα καθορίζουν τα μέτρα εξόδου από την καραντίνα. Στη Μόσχα θα αποφασίσει ο ίδιος ο Πατριάρχης«, κατέληξε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, κ. Ιλαρίων.

 Στην Αμερική

Την επανέναρξη των Ιερών Ακολουθιών, ανακοίνωσαν, ενορίες της Εκκλησίας της Αμερικής για να λάβουν οι πιστοί τη Θεία Κοινωνία, κάτι το οποίο ήδη έγινε για την 21η Μαΐου και θα επαναληφθεί για τις 24 Μαΐου. Η ενημέρωση αυτή έγινε προς τους πιστούς μέσω εγκυκλίου σημειώματος το οποίο αναφερόταν σε ορισμένες ενορίες.

Δίνοντας οδηγίες μέσω αυτής της εγκυκλίου, αναφέρεται ότι η εκκλησία θα είναι επίσης ανοιχτή για ατομική προσευχή τις επόμενες μέρες, αλλά θα εξηγηθεί, σε μελλοντικές ανακοινώσεις όπως γράφει η εγκύκλιος, σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε στο Πρακτορείο Ορθοδοξία από δεκάδες πιστούς της Αμερικής, οι οποίοι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές που γίνονται στον τρόπο της Μεταλήψεως. 

Όλες οι ενορίες στην Περιφέρεια Direct Archdiocesan District, όπως αναφέρει το έγγραφο, θα προσφέρουν τη Θεία Κοινωνία στους πιστούς μετά τη Θεία Λειτουργία με ραντεβού μόνο.

Δεν θα επιτρέπονται περισσότερα από 10 άτομα (συμπεριλαμβανομένων λειτουργών και τυχόν βοηθητικού προσωπικού) στην εκκλησία ανά πάσα στιγμή και θα ζητείται από τους πιστούς να φεύγουν αμέσως μετά τη Θεία Κοινωνία.Οι πιστοί πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια κατά την είσοδο στην Εκκλησία.

Το πρόγραμμα αυτό και οι οδηγίες αφορούν, την Θεία Μετάληψη, για την Πέμπτη 21 Μαΐου ( η οποία παρήλθε), ξεκινώντας στις 10:30 π.μ. και και για την Κυριακή, 24 Μαΐου. Το σημείωμα αυτό αναφέρει μάλιστα ότι οι πιστοί πρέπει να κλείσουν ραντεβού και να εγγραφούν για την παρουσία τους στην Εκκλησία σε ένα σύνδεσμο που αναφέρει η εγκύκλιος .

 Λέει μάλιστα χαρακτηριστικά:

«Ακολουθήστε τις Υποχρεωτικές Οδηγίες για τη Θεία Κοινωνία, που βρίσκονται σε αυτόν τον ιστότοπο εγγραφής για οδηγίες κατά την άφιξή σας στην εκκλησία. Θα σας ζητηθεί το όνομα και το επώνυμό σας, η διεύθυνση κατοικίας, η διεύθυνση email και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου. Εάν εγγράψετε το παιδί σας και δεν διαθέτει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσθέστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του γονέα για το παιδί».

Ποιος μπορεί να παρευρεθεί:

Μόνο οι πιστοί στην τοπική ενορία τους μπορούν 

να κοινωνήσουν, εκτός εάν υπόκεινται στους αμέσως 

παρακάτω όρους.

*Ποιος δεν μπορεί να παρευρεθεί:

Οι πιστοί που πληρούν οποιαδήποτε από 

τις ακόλουθες προϋποθέσεις.

ΠΡΕΠΕΙ να μείνουν στο σπίτι:

Εκείνοι με σημεία ή συμπτώματα 

οξείας ασθένειας (COVID-19 ή όχι)

Εκείνοι που έχουν έρθει σε επαφή με θετικά

 με COVID άτομα τις τελευταίες 2 εβδομάδες

Όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια από το COVID-19 (65 ετών και άνω, ζουν σε μακροχρόνια εγκατάσταση, υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις, έχουν μέλη της οικογένειας με υποκείμενες καταστάσεις όπως άσθμα, καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, παχυσαρκία, νεφροπάθεια ή ηπατική νόσος)

*Θεία Κοινωνία:

Το Μυστήριο της Θείας Μεταλήψεως θα τελεσθεί, χρησιμοποιώντας πολλαπλά μεταλλικά κουτάλια που προορίζονται για ατομική χρήση (συμπεριλαμβανομένου του λειτουργού και άλλων κληρικών). Τα κουτάλια θα απολυμανθούν μετά από κάθε χρήση

*Προετοιμασία:

Θα αυξήσουμε τη συχνότητα των αυστηρών πρωτοκόλλων απολύμανσης που θεσπίστηκαν κατά την έναρξη της πανδημίας και αναμένουμε ότι οι πιστοί και οι επιμελητές θα συνεχίσουν να ακολουθούν τις τυπικές οδηγίες του CDC (π.χ., να πλένετε καλά τα χέρια / συχνά, να καλύπτετε βήχα /φτάρνισμα, φοράτε μια μάσκα, διατηρήστε απόσταση, κ.λπ.).

Πριν από 2 εβδομάδες μάλιστα το πράσινο φως για το άνοιγμα των ναών στους πιστούς είχε δώσει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Αμερικής, η οποία συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου και είχε δημοσιευθεί από όλα τα ΜΜΕ και στην Ελλάδα.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, «ως ποιμένες του λαού του Θεού, έχουμε χρέος και βαθύτατο αίσθημα ευθύνης για την ασφαλή επαναλειτουργία των ναών και ταυτόχρονα για την πνευματική και σωματική υγεία των πιστών. Θεωρούμε, είπε, ότι ο καλύτερος τρόπος για την επαναλειτουργία των ναών μας είναι αυτός που σέβεται τις αποφάσεις και τις εντολές των αρμόδιων αρχών».

Επιστροφή των πιστών στους ναούς και στα Τίρανα 

Ανοιχτοί από σήμερα είναι για τους πιστούς οι Ορθόδοξοι ναοί στα Τίρανα και το Δυρράχιο, ενώ σε άλλες περιοχές οι ναοί έχουν ανοίξει από την Κυριακή 17 Μαΐου. Στις 5 Μαΐου ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα είχε πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας,  

Στη τηλεδιάσκεψη αυτή συμμετείχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, ως εκπρόσωπος της θρησκευτικής κοινότητας των Ορθοδόξων της χώρας. Ο Ράμα, είχε καλέσει τους εκπροσώπους των κοινοτήτων να προτείνουν συγκεκριμένες ιδέες για το πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί το άνοιγμα λατρευτικών χώρων για τους πιστούς και να διατηρηθεί η απόσταση μεταξύ τους.

Ευχαριστώντας τους παράλληλα για την καλή συνεργασία που είχαν με τους κρατικούς φορείς όλο αυτό το διάστημα. Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος στην τοποθέτηση του, μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει ότι οι χώροι λατρείας είναι πηγή χαράς και ελπίδας για τους ανθρώπους. 

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε, επίσης, έκκληση στον Αλβανό Πρωθυπουργό να ανοίξουν οι ναοί μετά τις 18 Μαΐου και να δώσει στην ίδια την Εκκλησία την ευθύνη της τήρησης των μέτρων προστασίας, όπως π.χ. η απόσταση ασφαλείας μεταξύ των πιστών.

Κάνοντας πράξη τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου 

για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων, η Αρχιεπισκοπή 

των Τιράνων ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, στα οποία

μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

 -η απαραίτητη απόσταση μεταξύ των 

στασιδίωνπου θα κάθονται οι πιστοί

-η αποφυγή χειραψίας μεταξύ των πιστών

 -η προτροπή προς τις ευπαθείς ομάδες

 να παραμείνουν στα σπίτια τους

 -καθώς και τον καθορισμό ειδικών 

χώρων όπου θα υπάρχουν αντισηπτικά

 Τι ισχύει στην Κύπρο 

Τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται στις εκκλησίες (εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους) και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την προσέλευση των πιστών στους Ορθόδοξους Ιερούς Ναούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

«Η αυστηρή τήρηση των μέτρων και των οδηγιών που δίνονται, θα επιτρέψουν την ασφαλή προσέλευση των πιστών  στους Ιερούς Ναούς, Εξωκλήσια  και στις Ιερές Μονές της Εκκλησίας της Κύπρου για προσκύνημα, προσευχή και για τη συμμετοχή τους στις Ιερές Ακολουθίες και τα Ιερά Μυστήρια (Θεία Λειτουργία, Γάμος, Βάπτιση κ.λπ.)», τονίζεται, στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Αναλυτικά τα μέτρα και οι οδηγίες για την 

ασφάλεια των πιστών και την πρόληψη 

της διασποράς του νέου κορωνοϊού (SARS-CoV-2):

1.Διατήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης 

εντός των ναών και των προαύλιων χώρων

Τήρηση της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 8 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους τα δύο μέτρα εντός των Ιερών Ναών. Επίσης, οι πιστοί μπορούν να παρακολουθούν στον προαύλιο χώρο τηρώντας την απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ τους. Τα εξωτερικά μεγάφωνα θα έχουν ανοιχθεί κατά τις ώρες λειτουργίας στο επιτρεπτό από την νομοθεσία επίπεδο εκπομπής θορύβου.

Συνιστάται η αποφυγή ασπασμών, εναγκαλισμών, χειραψιών κτλ., καθώς το χειροφίλημα του Ιερέα το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί με υπόκλιση σεβασμού. Προτείνεται να γίνεται η διανομή αντίδωρου ή άλλων μη βρώσιμων αγαθών στον εξωτερικό χώρο του ναού, τηρώντας τις αποστάσεις.

2. Εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας

Στην είσοδο των Ιερών Ναών θα πρέπει να υπάρχουν δύο σταθμοί αντισηπτικών. Στα μέτρα ατομικής υγιεινής περιλαμβάνεται η υγιεινή των χεριών με απολυμαντικό κατά την είσοδο στον Ιερό Ναό. Συνιστάται η χρήση της μάσκας (υφασμάτινη ή χειρουργική) ή υφάσματος για την κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά την παραμονή στον εσωτερικό χώρο.

Σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων και εφαρμογή αντισηπτικού στα χέρια. .

3. Καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων

Συνιστάται η συχνή καθαριότητα και απολύμανση στις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά από πολλά άτομα (π.χ. κουπαστές, χερούλια).Οι επιφάνειες των Ιερών Εικόνων Ιερών και άλλων αντικειμένων θα πρέπει να απολυμαίνονται συχνά. O ασπασμός των Ιερών Εικόνων και άλλων Ιερών Αντικειμένων θα μπορούσε να γίνει χωρίς φυσική επαφή αλλά με υπόκλιση.

4. Αερισμός των εσωτερικών χώρων των Ιερών Ναών

Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ο φυσικός αερισμός των Ιερών Ναών κατά την διάρκεια της παραμονής ατόμων εντός αυτών. Εάν λειτουργεί τεχνητός κλιματισμός τότε θα πρέπει να εξασφαλίζεται ταυτόχρονα και φυσικός αερισμός, με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα.

5.Προστασία κατά το δυνατόν των

 ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

Για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού συνιστάται να παραμένουν σπίτι ή να προσέρχονται όταν είναι απόλυτα αναγκαίο κατά τις ημέρες περιορισμένης προσέλευσης, όπως π.χ. τις καθημερινές ή τα Σάββατα. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί και στις ευπαθείς ομάδες του Κλήρου.

6. Εξασφάλιση χώρου για την

προσωρινή απομόνωση ατόμων

Άτομα τα οποία ενδεχομένως παρουσιάσουν συμπτώματα θα πρέπει να απομακρυνθούν από τον χώρο του Ιερού Ναού και να απομονωθούν προσωρινά μέχρι την ασφαλή απομάκρυνσή τους, αποφεύγοντας την επαφή με άλλα άτομα. Ο χώρος θα πρέπει να έχει εξαερισμό και να υπάρχει μάσκα για να τοποθετηθεί στον ασθενή, χαρτομάντιλα, απόρριψη αυτών σε κλειστούς ποδοκίνητους κάδους, και απολυμαντικό χεριών.

7. Συνέχιση δραστηριοτήτων μέσω 

διαδικτύου ή άλλων μέσων επικοινωνίας

Το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ανάρτηση βιντεοσκοπημένων ομιλιών, κηρυγμάτων και οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης για την συνέχιση των δραστηριοτήτων των κατηχητικών, των μελετών της Αγίας Γραφής, των συναντήσεων ομάδων κ.α. μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως.

8. Γεύματα αγάπης – Κοινωνικό Έργο της 

Εκκλησίας και παροχή φαγητού σε οικονομικά 

ασθενείς πληθυσμούς.

Για την αποφυγή συνωστισμού, τα τρόφιμα θα πρέπει να παραδίδονται ή να διανέμονται σε πακέτο και για την παρασκευή τους να εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής των τροφίμων αλλά και η τήρηση της απόστασης των παρασκευαστών των τροφίμων και των ατόμων που βοηθούν στη διανομή και παράδοση των πακέτων.

9. Παραλαβή αντιδώρου

Θα δοθούν οδηγίες σε όλους τους νεωκόρους των Ναών, πρώτα να πλένουν τα χέρια τους, να βάζουν αντισηπτικό και γάντια μιας χρήσης και ακολούθως να τοποθετούν το αντίδωρο σε διαφανή σακουλάκια. Αφού ευλογηθούν από τον Ιερέα να τοποθετούνται σε σημείο στην έξοδο του ναού, όπου δεν θα παρατηρείται συνωστισμός και έκαστος πιστός θα το λαμβάνει μόνος του, τηρώντας τις ανάλογες αποστάσεις.

 Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: