25 Ιουνίου, 2019

Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ


Το ύστατο χαίρε στον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ετοιμάζεται να πει η Κύπρος. Η σορός του έγινε δεκτή με χειροκροτήματα στο οίκημα της ΠΕΟ, όπου μέχρι τις 15:00 τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας «έφυγε» την Παρασκευή σε ηλικία 72 ετών μετά από μεγάλη μάχη στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, σκορπώντας συγκίνηση στο ΑΚΕΛ και στην κυπριακή κοινωνία.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στις 17:00 από τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, ενώ θα προηγηθεί πομπή από την ΕΔΟΝ που θα συνοδεύσει τη σορό για τον τελευταίο ασπασμό. 

Την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος και επικήδειο εκ μέρους του Λαϊκού Κινήματος θα εκφωνήσει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΑΚΕΛ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας θα υπογράψει στις 15:30, το Βιβλίο Συλλυπητηρίων και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού. Ο κύριος Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Από τις 16:00 μέχρι τις 17:00 το απόγευμα η οικογένεια του Δημήτρη Χριστόφια θα δέχεται συλλυπητήρια στην Εκκλησία από τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, δημόσιους αξιωματούχους, πολιτικές προσωπικότητες από το εξωτερικό, αλλά και διπλωμάτες ξένων χωρών, που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο.

Η σορός του πρώην ηγέτη του ΑΚΕΛ τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο οίκημα της ΠΕΟ από τις 9:00 μέχρι τις 15:00. Από το πρωί, κόσμος συρρέει στο οίκημα της ΠΕΟ στον Άγιο Αντώνιο για να αποδώσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

Το φέρετρο του τέως Προέδρου τοποθετήθηκε στον χώρο του λαϊκού προσκυνήματος και πλαισιώνεται από τιμητική φρουρά που αρχίζει από την ανώτατη ηγεσία και αλλάζει συνεχώς. Πλήθος κόσμου ασπάζεται για τελευταία φορά τον Δημήτρη Χριστόφια. 

Στον χώρο του οικήματος έχουν τοποθετηθεί ελιές, οι οποίες συμβολίζουν την Κύπρο και την ειρήνη. Η σορός του Δημήτρη Χριστόφια έγινε δεκτή με παρατεταμένο χειροκρότημα

Στον χώρο της ΠΕΟ, η σύζυγος του Δημήτρη Χριστόφια, Έρση και τα παιδιά του, Χριστίνα, Μαριάννα και Χρίστος, συνομιλώντας με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού Το φέρετρο, σκεπασμένο με τις σημαίες του ΑΚΕΛ και της Κύπρου

Δώνης Χριστοφίνης: Των μεγάλων 
αγωνιστών ο θάνατος δεν είναι θάνατος

Φανερά συγκινημένος, ο ιστορικός Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, Δώνης Χριστοφίνης, εξέφρασε λύπη, αλλά σημείωσε ότι η ιστορία θα τον δικαιώσει.

Χασάν Φελέκ: Άξιο τέκνο της εργατικής τάξης

Ο Χασάν Φελέκ, πρόεδρος της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής οργάνωσης Ντεβίς, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η σημερινή μέρα είναι δυσάρεστη γιατί χάθηκε ένα άξιο τέκνο της εργατικής τάξης και έναν ηγέτη ο οποίος ήταν προσηλωμένος στη λύση του κυπριακού προβλήματος.

«Είμαστε σήμερα εδώ γιατί θέλουμε να τιμήσουμε τον Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος ήταν κληρονόμος μιας πορείας αγώνων για ειρήνη σε αυτό τον τόπο», σημείωσε.

Όπως τόνισε, δεν πρόκειται να ξεχάσουν οι Τουρκοκύπριοι τη σεμνότητα με την οποία τους αντιμετώπιζε πάντα ο Δημήτρης Χριστόφιας. «Μοιραζόμαστε τον πόνο με όλους μας τους συντρόφους και συλλυπητήρια στην οικογένεια και στο λαϊκό κίνημα της Κύπρου», κατέληξε.

Τσιελεπής: Έφυγε χωρίς να δει την πατρίδα επανενωμένη

Εξερχόμενος του οικήματος της ΠΕΟ, ο Τουμάζος Τσιελεπής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν ηγετική μορφή της Αριστεράς.

Εξέφρασε στεναχώρια για το γεγονός ότι ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από προβλήματα υγείας, καθώς και για το γεγονός ότι φεύγει χωρίς να δει την πατρίδα και τον λαό επανενωμένο.

 Τροχαίες διευθετήσεις:
Λόγω της κηδείας του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, θα γίνουν οι ακόλουθες τροχαίες διευθετήσεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της σορού στο οίκημα της ΠΕΟ, οι δρόμοι γύρω από το οίκημα θα παραμείνουν κλειστοί (Αρχέρμου - Φωτεινού Πανά –Βολονάκι - Σιμωνίδου).

Ακολούθως, στις 3μ.μ. η σορός θα μεταφερθεί από το οίκημα προς τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, μέσω των οδών Αρχέρμου-Διγενή Ακρίτα -Σπύρου Κυπριανού, Γρίβα Διγενή, Προδρόμου, Λεύκωνος, Βυζαντίου και Ελαιώνων.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας στην εκκλησία θα είναι κλειστοί για την κυκλοφορία των οχημάτων η Λεωφόρος Ελαιώνων και οι οδοί Ιθάκης, Περδίου και Καστέλλας.

Μετά την εκκλησία η σορός θα μεταφερθεί με πομπή προς το κοιμητήριο Έγκωμης μέσω των οδών Ελαιώνων, Μακεδονιτίσσης, Λευκοθέου, Ηρώων και Μόρφου. Κατά τη διάρκεια της ταφής, η οδός Μόρφου προς το Κοιμητήριο θα είναι κλειστή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: