11 Αυγούστου, 2018

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

 

Ας θυμηθούμε τώρα το δοξαστικό του πρώτου ήχου.«Την δόξα όλου του κόσμου που γεννήθηκε από σπέρμα ανθρώπινο και γέννησε τον κυρίαρχο, την πύλη του ουρανού ας υμνήσουμε Μαρία την Παρθένο, το άσμα των αγγέλων και το κόσμημα των πιστών…

Αυτή αξιώθηκε να γίνει ουρανός και ναός της Θεότητας. Αυτή αφού γκρέμισε τον μέσο τοίχο της έχθρας μεταξύ Θεού και ανθρώπων, έφερε την ειρήνη και άνοιξε την Βασιλεία του Θεού».

Η Παναγία ακούραστα και αμετάθετα θα υπηρετεί το μητρικό και πρεσβευτικό της έργο. Αυτό εκφράζει και το κοντάκιο της εορτής της κοιμήσεως, ο υμνωδός«Την εν πρεσβείαις ακοίμητον Θεοτόκον, και προστασίαις αμετάθετον ελπίδα».

 Χωρίς τις πρεσβείες της Παναγίας ο χριστιανός δεν μπορεί να σωθεί. Η Παναγία είναι η μόνη μας ελπίδα για τη σωτηρία, το καταφύγιο των αμαρτιών μας.

 Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς σε ομιλία για την Κοίμηση αναφέρει:«Καμία δωρεά δεν έγινε δεκτή στην Εκκλησία χωρίς τη συνδρομή της Μητέρας του Θεού, η οποία είναι προοίμιο της θριαμβεύουσας Εκκλησίας».

Μία είναι αγαπητοί μου των απελπισμένων η ελπίδα, των αμαρτωλών η καταφυγή, των ορφανών η μητέρα, των πτωχών η βοηθός, των ασθενών η θεραπεία. Η μητέρα του Χριστού μας, η Παναγία.

Αυτή ικετεύει τον Υιό της και πρεσβεύει στο Θεό της για όλους εμάς τους Χριστιανούς. Μόνο με την μεσιτεία και τις πρεσβείες της μπορούμε να ελπίζουμε και να αγωνιζόμαστε στον κόσμο αυτό.

Επειδή εκείνη μετέβαλε τον κόσμο και τον άνθρωπο και τον κατέστησε τον μεν κόσμο παράδεισο, τον δε άνθρωπο πολίτη της Βασιλείας του Θεού.  

Ας την παρακαλέσουμε μέσα από τη Παράκληση να γίνει για εμάς η βρύση των απείρων θαυμάτων στη ζωή μας και η πηγή του ελέους μας. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: