11 Αυγούστου, 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

 
Τελευταία ενημέρωση: 11-08-2018
–Γ.Βρούτσης:Δεν υπάρχει όριο στο ψέμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «Αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει όριο στο ψέμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». 

Τονίζει ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή νέα δήλωση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με την οποία μετατίθεται για άλλη μία φορά η απονομή των εκκρεμών συντάξεων.

«Τη στιγμή που εκατομμύρια συνταξιούχοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί με τις συντάξεις τους, η κυβέρνηση -για πολλοστή φορά- εξαπατά χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν την απονομή της σύνταξής τους» αναφέρει ο κ. Βρούτσης, παραθέτοντας, όπως σημειώνει, «το χρονικό της εξαπάτησης του υπουργείου Εργασίας»:

«Ιανουάριος 2017: Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, 3/1/2017: Μέχρι τον Οκτώβρη του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Οκτώβριος 2017: Δελτίο ειδήσεων ΣΚΑΪ, 9/10/2017: Η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων θα λάβει χώρα οπωσδήποτε μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Μάρτιος 2018: Εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ», ΣΚΑΪ, 20/3/2018: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης συνολικά είναι για εκκαθάριση του κύριου όγκου -σχεδόν όλου του όγκου- των ληξιπρόθεσμων τον Αύγουστο του 2018.

Ο Αύγουστος βέβαια έφτασε», υπογραμμίζει ο κ. Βρούτσης, «αλλά η κ. Αχτσιόγλου, κατά τη συνήθη πρακτική της, μεταθέτει με νέα δήλωση της τον χρόνο απονομής των συντάξεων: 

”Προσπαθούμε να τελειώσουμε με το ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Το στοίχημα του Αυγούστου θα πάει λίγους μήνες πιο κάτω, αλλά νομίζω ότι εντός του χρόνου θα επιτευχθεί”.

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην απέλπιδα προσπάθεια της να δικαιολογήσει την ανικανότητά της, συνεχίζει να εμπαίζει συστηματικά τους πολίτες». Και καταλήγοντας στη δήλωσή του σημειώνει: «Δυστυχώς θύματά της είναι:

-Οι εργαζόμενοι που θα απωλέσουν έναν μισθό από τη μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020.-

-Οι φτωχοί εργαζόμενοι της μερικής απασχόλησης των 317€.

-Οι νέοι συνταξιούχοι που μετά τον Μάιο του 2016 είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται τουλάχιστον κατά 35% σε σχέση με το 2014.

-Οι παλαιοί συνταξιούχοι που βρίσκονται σε παρατεταμένη αγωνία περιμένοντας τη νομοθετημένη μείωση της σύνταξης τους από 1/1/2019.

-Και βέβαια, οι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που περιμένουν την απονομή της σύνταξή τους για χρόνια».

–To «οικολογικό χρέος» μεγαλώνει
Μπορεί η Αμερική -ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη μετά την Κίνα- να αποσύρθηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και ο Αμερικανός πρόεδρος να επιμένει ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια μεγάλη απάτη, θα πρέπει όμως επιτέλους να αντιμετωπίσει κατάματα τη ζοφερή πραγματικότητα: 

Η Καλιφόρνια βρίσκεται στο έλεος των χειρότερων πυρκαγιών στην ιστορία της, έχοντας κάνει στάχτη περισσότερα από ένα εκατομμύριο στρέμματα, μια έκταση που προσεγγίζει τις διαστάσεις της πόλης του Λος Άντζελες.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα δύο πύρινα μέτωπα, που ενώθηκαν σχηματίζοντας την τεράστια πυρκαγιά του Συμπλέγματος Μοντεσίνο, θα μαίνονται σχεδόν όλον τον Αύγουστο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος του καύσωνα. 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για φαινόμενο ντόμινο εάν η μέση θερμοκρασία της Γης αυξηθεί δύο βαθμούς πάνω από τα επίπεδα προ της βιομηχανικής εποχής, οδηγώντας σε συνθήκες θερμοκηπίου και επικίνδυνη αύξηση της στάθμης της θάλασσας, καθιστώντας μη κατοικήσιμες ορισμένες περιοχές του πλανήτη.

Η έκθεση -που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών- αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες θερμοκηπίου θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν τέσσερις με πέντε βαθμούς Κελσίου υψηλότερα των επιπέδων της προ βιομηχανικής εποχής. 

«Οι εκπομπές ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει τη θερμοκρασία της Γης. 

Η μελέτη δείχνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να πυροδοτήσει άλλες διαδικασίες του γήινου συστήματος που θα μπορούσαν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τη μέση θερμοκρασία. 

Ακόμη κι αν σταματήσουμε την εκπομπή των καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», προειδοποιεί ο Γούιλ Στίβεν του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας και συντάκτης της μελέτης.

Για να αποφευχθεί το εφιαλτικό σενάριο πρέπει να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης, από την εκμετάλλευση προς τη βέλτιστη διαχείριση του οικοσυστήματος, υποστηρίζει η μελέτη. Το «οικολογικό χρέος» του ανθρώπου μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Από την 1η Αυγούστου ζει με δανεικά, έχοντας εξαντλήσει τους φυσικούς πόρους που του αναλογούν για φέτος.

 Ένα έτος δεν αρκεί πλέον για την αναπλήρωση των φυσικών πηγών που χρειάζεται ο παγκόσμιος πληθυσμός για την επιβίωσή του, διαπιστώνει για μία ακόμη χρονιά το Global Footprint Network. 

H Συμφωνία του Παρισιού που συνυπέγραψαν το 2015 περισσότερες από 200 χώρες ήταν ένα σημαντικό, καίτοι πολύ αργοπορημένο βήμα. Ο άνθρωπος χάνει τη μάχη με την κλιματική αλλαγή. Κι αυτό δεν είναι απειλή. Είναι μια εφιαλτική πραγματικότητα, που δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.

-Πυροσβεστική: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Σαρωνίδα
Υπό μερικό έλεγχο, είναι σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις έξι το πρωί στην Σαρωνίδα. 

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία σε ξερά χόρτα στην περιοχή Γαλαναίικα, πάνω από το συγκρότημα Αλκυονίδες, στο 44ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, και όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική δεν απείλησε σπίτια.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ το πρωί έκαναν για λίγο ρίψεις από αέρος δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

–Κυβερνητικοί κύκλοι: Άμεσα οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
Υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας που βίωσε ο ελληνικός λαός, επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων από την Πολιτεία ώστε να προχωρήσει, χωρίς προσκόμματα, η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι με αφορμή την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την εκτέλεση κατεδαφίσεων.

«Πρέπει να βρεθούν ταχείες λύσεις και να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών, με προτεραιότητα στις συνταγματικά προστατευόμενες περιοχές» επισημαίνουν, σημειώνοντας ότι «για λόγους ασφάλειας των κατοίκων σε περίπτωση κινδύνου, καθίσταται υποχρέωση της Κυβέρνησης η μηδενική ανοχή σε παράνομα κτίσματα σε ακτές και δάση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εκδόθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δίνοντας στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών τη δυνατότητα έκδοσης πράξεων κατεδάφισης «στη βάση όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο Λαύριο, και με γνώμονα την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας».

«Με την ΠΝΠ επιτρέπεται στο ΥΠΕΝ να προβαίνει στην εκτέλεση αφενός των πράξεων που θα εκδοθούν με τη νεοεισαχθείσα διαδικασία της κοινής υπουργικής απόφασης και αφετέρου των πράξεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων, κατασκευών και περιφράξεων, σε ζώνη αιγιαλού-παραλίας, σε εθνικούς δρυμούς, και σε δασικές εκτάσεις στην Αττική. 

Πρόκειται για μία παράλληλη διαδικασία στην οποία προχωρούμε λόγω των έκτακτων συνθηκών που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το έργο των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης» προσθέτουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Αυτό, συνεχίζουν, εξυπηρετεί τη βέλτιστη κατανομή του διοικητικού φορτίου μεταξύ των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης, θέτοντας ταυτόχρονα στην εξυπηρέτηση του σκοπού της καταπολέμησης της αυθαιρεσίας, το μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπινου δυναμικού.

«Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Κυβέρνηση σύσσωμη, καθιστά σαφές ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο παλαιό καθεστώς αυθαιρεσίας, το οποίο συνέβαλε στην εθνική τραγωδία στο Μάτι. 

Οι κατεδαφίσεις εξπρές που προωθούμε με την ΠΝΠ δεν αφήνουν χώρο για αμφιβολίες και αμφισβητήσεις ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε στο μέλλον περνάει μόνο μέσα από μηχανισμούς διαφάνειας και νομιμότητας, με απόλυτη προτεραιότητα το σεβασμό στη ζωή των κατοίκων και στο περιβάλλον», επισημαίνεται.

Και συμπληρώνοντας οι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν: Με την ΠΝΠ προβλέπεται η διαβίβαση από την αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προς την Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ των πράξεων κατεδάφισης που έχει στην κατοχή της και αφορούν αυθαίρετα κτίσματα.

Κατασκευές, περιφράξεις και άλλες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία, σε εθνικούς δρυμούς και σε δασικές εκτάσεις, εφόσον για τα τελευταία έχει συνταχθεί πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του αρμόδιου δασάρχη, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 67 Α του ν. 998/1979 (Α’ 289).

Από την παραπάνω υποχρέωση, εξαιρείται η διαβίβαση των πράξεων κατεδάφισης που έχουν ήδη περιληφθεί σε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών κατεδάφισης που έχει συνάψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, και σε επεκτάσεις των συμβάσεων αυτών, για τις οποίες έχει εγκριθεί χρηματοδότηση.

Επιπλέον, πράξεις κατεδάφισης που αφορούν περιφράξεις και περιτοιχίσεις που έχουν ανεγερθεί κατά παράβαση του άρθρου 23 του ν. 1337/1983 (νόμος Τρίτση), δηλαδή περιφράξεις που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 μ. από την ακτή, δύνανται να εκτελούνται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Με τις διατάξεις της ΠΝΠ το Τμήμα Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων, της ανωτέρω Ειδικής Γραμματείας του ΥΠΕΝ, αποκτά τη δυνατότητα να προβεί άμεσα στην εκτέλεση των πράξεων οι οποίες θα διαβιβασθούν.

Τα έξοδα των εν λόγω κατεδαφίσεων θα καλυφθούν από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Καλούνται τέλος, οι αστυνομικές αρχές όπως και κάθε δημόσια αρχή (κτηματικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των οικείων ΟΤΑ). 

Να συνδράμουν στην πραγματοποίηση των κατεδαφίσεων, με τη διάθεση μηχανικών μέσων, αλλά και να διευκολύνουν με οποιοδήποτε τρόπο το έργο κατεδάφισης.

Ως αρμόδια τέλος, για τη διενέργεια των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων με σκοπό την εκτέλεση κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, ορίζεται η Διεύθυνση Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

-Der Spiegel: Αποστολή εξετελέσθη – Η Ελλάδα πεθαίνει
Εκτενές ρεπορτάζ για την Ελλάδα με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel με τίτλο «Αποστολή εξετελέσθη-Η Ελλάδα πεθαίνει».

Μια επίσκεψη σε ένα μικρό ελληνικό χωριό με γηραιούς κυρίως κατοίκους και λίγα παιδιά γίνεται αφορμή για μια αποτίμηση της διάσωσης της Ελλάδας και των μεταρρυθμίσεων.

«273,7 δισ. ευρώ έδωσαν στην Ελλάδα η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ. Η χώρα μπορεί πια να δανειστεί μόνη της από τις διεθνείς αγορές. Ένα από τα μεγαλύτερα δράματα στην ευρωπαϊκή ιστορία φτάνει προσωρινά σε ένα τέλος: η ελληνική κρίση χρέους. 

Οδήγησε το ευρώ στο χείλος του γκρεμού και δίχασε την Ε.Ε. Και μετέτρεψε την Ελλάδα σε μια άλλη χώρα. Κανένα άλλο κράτος του κόσμου δεν έχει μελετηθεί τόσο ενδελεχώς. 

Με ένα σκληρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα περικόπηκαν μισθοί και συντάξεις και αυξήθηκαν οι φόροι. Τουλάχιστον μέχρι το 2060 οι Έλληνες θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Παραδόξως παραβλέφθηκε το σημαντικότερο: χρέη μπορεί να αποπληρώσει μόνο μια χώρα που αναπτύσσεται. 

Η Ελλάδα όμως συρρικνώνεται: 550.000 άνθρρωποι έχουν μεταναστεύσει από την αρχή της κρίσης και περίπου 10,7 εκατομ. άνθρωποι διαβιούν στη χώρα» σημειώνει το Der Spiegel.

Οι μεταρρυθμίσεις, το δημογραφικό και η ανάπτυξη
Το περιοδικό αναφέρεται στον στόχο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη «να θέσει τέλος στις πελατειακές σχέσεις.

Αυτό έχει υποσχεθεί κάθε πολιτικός που ανέλαβε αυτή τη θέση αλλά κανείς δεν τα κατάφερε. Για αιώνες η ελληνική διοίκηση λειτουργούσε σαν πρόφαση για τη νομιμοποίηση του νεποτισμού. Οι πελατειακές σχέσεις ήταν θεμελιώδης αρχή της κοινωνίας. Θα πρέπει όμως να μπει ένα τέλος». 

Το περιοδικό κάνει αναφορά στις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του δημοσίου με τη βοήθεια και γαλλικής τεχνογνωσίας, χαρακτηρίζει όμως την όλη προσπάθεια ως ένα «πείραμα ανυπέρβλητων διαστάσεων». 

Αντίστοιχα δύσκολο είναι και το θέμα της ψηφιοποίησης της ελληνική διοικητικής και κυβερνητικής μηχανής που έχει αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς. «Άλλη μια επανάσταση» σημειώνει το περιοδικό. «Η απαρχαιωμένη δομή της ελληνικής διοίκησης ήταν παροιμιώδης», γράφει το Spiegel.

Πάντως παρά τη σημασία αντίστοιχων μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει αυτές, σύμφωνα με το Spiegel, να λαμβάνουν υπόψη μελλοντικά την αρνητική δημογραφική εξέλιξη στη χώρα σε συνάρτηση με την οικονομία.

«Πρέπει να σταματήσει η μετανάστευση των νέων, οι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέψουν και οι συνθήκες ζωής να σταθεροποιηθούν ώστε οι οικογένειες να θέλουν και πάλι να αποκτήσουν παιδιά. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί χωρίς σταθερή οικονομική ανάπτυξη αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται», αναφέρει το Spiegel.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί επίσης και τον καθηγητή Νομικής του Εθνικού και Καποδιστραικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδη Χατζή, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα «θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει την αγορά της» και ότι η ελληνική κρίση έγινε «κρίση θεσμών». 

Το περιοδικό παρατηρεί επίσης ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις η ελληνική αγορά εργασίας είναι από τις πιο απορρυθμισμένες στην Ε.Ε και η ανεργία έχει ελάχιστα μειωθεί. 

Η ίδρυση νέων επιχειρήσεων είναι το ίδιο δύσκολη όσο και πριν από την κρίση ενώ δυσκολίες υπάρχουν και στον τομέα των ξένων επενδύσεων, όπου βέβαια «έχουν σημειωθεί επιτυχίες», όπως παρατηρεί το περιοδικό.

Κλείνοντας το ρεπορτάζ αναφέρει: «Κάποτε φαινόταν ότι η ελληνική κρίση χρέους θα βύθιζε την Ε.Ε. στην άβυσσο. Αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο σαν μια δαπανηρή παράπλευρη απώλεια στην περαιτέρω ώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. 

Ως το 2060 θα πρέπει το ελληνικό κράτος κάθε χρόνο να επιτυγχάνει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό ώστε να εμβάζει το μεγαλύτερο μέρος του στους δανειστές, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κανόνες. 

Κάτι που είναι ένα δύσκολο καθήκον για μια οικονομικά πετυχημένη χώρα. Για τους Έλληνες θα πρέπει να είναι αδύνατο. Επειδή η δημογραφική ανάπτυξη συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη».


Δεν υπάρχουν σχόλια: