09 Ιουλίου, 2018

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

 

Μια νέα περίοδος ξεκινά σήμερα Δευτέρα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Τουρκία. Με την ορκωμοσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν η Τουρκία αφήνει πίσω της το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και περνά στο προεδρικό σύστημα, όπου οι εξουσίες συγκεντρώνονται στα χέρια ενός ατόμου.

Σε αντίθεση με τα δυτικά πρότυπα, στη «νέα» Τουρκία δεν υπάρχουν γερουσία και μηχανισμοί ελέγχου που θα μπορούσαν να ελέγξουν και να περιορίσουν τις αυθαιρεσίες και παρανομίες του Προέδρου και της κυβερνήσεως του.

Η ιστορική μετάβαση της Τουρκίας στο προεδρικό σύστημα ολοκληρώνεται το απόγευμα, γύρω στις 16.30, όταν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν θα ορκιστεί στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Πριν από την ορκωμοσία του ίδιου, το Σάββατο και για 10 συνεχόμενες ώρες ορκίστηκαν οι νέοι 600 βουλευτές της Τουρκίας.

Οι αντιδράσεις στη Βουλή, το πρόγραμμα του Ερντογάν
Το κόμμα της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας του κ. Ερντογάν θα εκφράσει την διαμαρτυρία του για την μετάβαση της Τουρκίας σε ένα αυταρχικό σύστημα. 

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος δεν πρόκειται να σταθούν όρθιοι την στιγμή της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της χώρας.

Μετά το τέλος της ορκωμοσίας, ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί το μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και στην συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα λάβει χώρα η τελετή της έναρξης της δεύτερης θητείας του ίδιου στην προεδρία της Τουρκίας.

Με αυτή την τελετή επισήμως, στην Τουρκία θα καταργηθεί και το αξίωμα του Πρωθυπουργού.

Οι ξένοι επισκέπτες
Στην τελετή που θα ακολουθήσει στο Προεδρικό Μέγαρο θα λάβουν μέρος 22 ηγέτες κρατών, 28 Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι κοινοβουλίων και γραμματείς 6 διεθνών οργανισμών. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για κυβερνήσεις και οργανισμούς που διατηρούν στενές σχέσεις με την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο προέδρων, στην τελετή του κ. Ερντογάν θα εκπροσωπηθούν οι εξής χώρες: Βουλγαρία, Γεωργία, Βόρεια Μακεδονία, Μολδαβία, Σερβία, Κόσοβο, Πακιστάν, Κιργισία, Σουδάν, 

Γκίνε, Ζάμπια, Γκίνε Μπισάου, Γκινέα του Εκουαδόρ, Σομαλία, Μοριτανία, Γκαμπόν, Τσαντ, Τζιμπουτί, Βοσνία, Κατάρ, Βενεζουέλα. 

Την Ρωσία στην τελετή θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην τελετή θα εκπροσωπηθεί και η τ/κ πλευρά από τον Μουσταφά Ακιντζί. Μετά την τελετή θα ακολουθήσει δείπνος του κ. Ερντογάν με τους καλεσμένους του.

Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης
Μετά το τέλος των τελετών στο Προεδρικό, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον των τηλεοπτικών φακών και να ανακοινώσει την σύνθεση της νέας κυβέρνησης του. Για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση πλέον δεν χρειάζεται ψήφος εμπιστοσύνης στην βουλή. 

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΚΡ, γραφειοκράτες και εκπρόσωποι των επιχειρηματικών κύκλων να βρίσκονται πολύ κοντά στο υπουργικό αξίωμα.Στην Άγκυρα αναμένεται ότι ο εκπρόσωπος του Προεδρικού, Ιμπραχίμ Καλίν θα αναλάβει το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών. 

Για το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Τουρκίας ακούγονται πολλά ονόματα. Ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα ξεχωρίζει το όνομα του Επιτελάρχη Χουλουσί Ακάρ. Ο δε Μπιν Αλί Γιλντιρίμ, αναμένεται να μετακινηθεί από την Πρωθυπουργία στην Προεδρία της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Η νέα εποχή ξεκινά με μια τραγωδία
Η νέα θητεία του Προέδρου της Τουρκίας ξεκινά με μια τραγωδία που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στην Ανατολική Θράκη.

Η ανατροπή πέντε βαγονιών μιας αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αδριανούπολης-Κωνσταντινούπολης έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο 24 πολιτών και τον τραυματισμό 338 ατόμων. Το δυστύχημα προκλήθηκε εξαιτίας της υποχώρησης του εδάφους.

Το Ενωμένο Συνδικάτο Εργαζομένων Συγκοινωνιών δεν βρίσκει ικανοποιητική την παραπάνω επεξήγηση της κυβέρνησης Ερντογάν και τονίζει ότι για τη νέα τραγωδία ευθύνεται η έλλειψη του κατάλληλου ελεγκτικού προσωπικού. 

Συγκεκριμένα, πριν από λίγο καιρό, η διοίκηση των σιδηροδρόμων κατάργησε το πόστο του φρουρού του σιδηροδρόμου, επιχειρώντας να ελαττώσει το κόστος λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: