04 Ιουνίου, 2018

ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΦΟΡΩΝ ΔΙΕΚΤΡΑΓΩΔΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ HOLY CROSS

 

Σε μια απόρρητη επιστολή τους στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο έντεκα μέλη της Εφορείας, ανάμεσά τους και από την εκτελεστική επιτροπή, του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής.

Όπου προειδοποιούν με τον πιο επίσημο και τελεσίδικο τρόπο, ότι το μεν Ελληνικό Κολέγιο απειλείται με κατάργηση, η δε Θεολογική Σχολή κινδυνεύει να χάσει την ακαδημαϊκή της αναγνώριση, ενώ το μέλλον της τίθεται εν αμφιβόλω.

Φτάνουν στο σημείο να τονίσουν ότι ίσως να μην δεχθούν φοιτητές για τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, έπειτα που ο «Εθνικός Κήρυκας», την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018, δημοσίευσε πρωτοσέλιδα πως: 

«Κοντά σε αδιέξοδο η Θεολογική Σχολή», ήρθε στην κατοχή μας η απόρρητη επιστολή-έκθεση, με την οποία τα μέλη της Εφορείας ενυπόγραφα κρούουν στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, πρόεδρο της Εφορείας, τον κώδωνα του κινδύνου «αναφορικά με την πολύ σοβαρή κατάσταση του Ιδρύματος», όπως γράφουν χαρακτηριστικά.

Ζητούν πάραυτα την παραίτηση του προέδρου της Σχολής, π. Χριστόφορου Μητρόπουλου, διότι τον θεωρούν, εν πολλοίς, υπεύθυνο. Στη σελίδα 2 έγραψαν πως «έχουμε σοβαρούς προβληματισμούς για τις ικανότητες του π. Χριστοφόρου εδώ και πολλούς μήνες.

Ωστόσο πιστεύουμε πέρα από κάθε αμφιβολία πως ανεχόμενοι τη συνέχισή του ως προέδρου του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής θα ήταν προδοσία των πνευματικών και νομικών μας ευθυνών ως εφόρων» τονίζουν τις ευθύνες τους έναντι της πολιτείας της Μασαχουσέτης.

Στην ίδια σελίδα τονίζουν πως «επί πλέον, δεν μπορούμε, ως πιστοί θεματοφύλακες να δεχθούμε μία εισακτέα τάξη στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή χωρίς ένα αναγκαίο σχέδιο ανασυγκρότησης και έναν πρόεδρο ικανό να το εφαρμόσει σε συνεργασία με το προσωπικό, τους καθηγητές τους εφόρους και άλλους δωρητές».

Επίσης, στη σελίδα 2, οι έφοροι αποκαλύπτουν πως «οι εγγραφές στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή έχουν μειωθεί κατά είκοσι πέντε τοις εκατό. Από 185 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015, μειώθηκαν στους 182 τον Σεπτέμβριο του 2016, στους 166 τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του 2018 αναμένονται 140 φοιτητές».

Διευκρινίζεται ότι οι αριθμοί αυτοί είναι και για τα δύο Σχολεία, δηλαδή το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Χαρακτηρίζουν την οικονομική πορεία της Σχολής ως «ανησυχητική -alarming» και υπογραμμίζουν πως:

«Σε διάστημα τριών ετών το έλλειμμα ανέρχεται μεταξύ $2,3 με $3,1 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Κατά τους περασμένους 36 μήνες η Σχολή έχει $190.000 το μήνα έλλειμμα» και αποκαλύπτουν πως «η Σχολή δεν έχει χρήματα να καταβάλλει τους μισθούς χωρίς να πάρει από το Αποθεματικό Κεφάλαιο».

Επίσης, οι έφοροι αποκαλύπτουν ότι «κατά τη διάρκεια της προεδρίας του π. Μητρόπουλου έχουν δανειστεί από το Αποθεματικό μας Κεφάλαιο -EndowmentFund- $6,7 εκατομμύρια δολάρια» και υπογραμμίζουν πως «από τις 30 Απριλίου 2018 έχουν απομείνει μόνο $1,1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ το υπολογιζόμενο έλλειμμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 θα είναι $2,6 εκατομμύρια. 

Εάν δεν βρεθούν σημαντικά ποσά η Σχολή θα μείνει χωρίς χρήματα πριν από το τέλος του λογιστικού έτους 2018, ενώ οι προβλέψεις για τα δύο επόμενα χρόνια 2019 και 2020 είναι τρομερές -dire-».

Στην επιστολή- έκθεση αναφέρουν πως «το NEASC, ένα από τα δύο σώματα αναγνώρισης της Σχολής εξέδωσε επίσημη προειδοποίηση – formal Notice of Concern- τον Μάιο του 2017. 

Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη πτώση των οικονομικών μας, των εγγραφών και αναρίθμητων προβλημάτων διοίκησης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τεθούμε σε δοκιμαστική περίοδο ή κι ακόμα να χάσουμε ολοκληρωτικά την ακαδημαϊκή αναγνώριση της Σχολής».

Αναγράφεται ακόμα πως σύμφωνα με τη μελέτη της ειδικής εταιρείας μηχανικών Jacobs Engineering, υπάρχουν προβλήματα στα κτίρια τα οποία για να επισκευασθούν χρειάζεται το ποσό των $10,5 εκατομμυρίων δολαρίων».

Τονίζεται εμφαντικά ότι «υπάρχουν υπεράριθμοι καθηγητές από ό,τι χρειάζονται και συγκεκριμένα 22 ολικής απασχόλησης για μόνο 164 φοιτητές».

Οι έφοροι καταγγέλλουν τον π. Μητρόπουλο για ψεύδη. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Δημήτρης Σκέδρος υπέβαλλε την παραίτησή του στον π. Χριστόφορο τον Οκτώβριο του 2017, ζητώντας να τερματίσει τη θητεία του ως κοσμήτορας ένα χρόνο πριν εκπνεύσει το συμβόλαιό του.

Πλην όμως στη συνεδρίαση της Εφορείας τον Δεκέμβριο του 2017 ο πρόεδρος αρνήθηκε ότι ο κ. Σκέδρος είχε παραιτηθεί και δεν ενημέρωσε ποτέ την Επιτροπή επί των Ακαδημαϊκών γι' αυτή την κρίσιμη εξέλιξη».

Οι έφοροι ευθέως και ευκρινώς λέγουν πως «με δεδομένη την προχωρημένη κρίση εντός της οποίας βρίσκονται το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή, η άνοδος των δημογραφικών αλλαγών και το ανταγωνιστικό τοπίο της ανώτατης παιδείας σήμερα, ο θάνατος του Ελληνικού Κολεγίου είναι πιο πιθανός από την ανασυγκρότησή του.

Και η Θεολογική Σχολή είναι σε μεγάλη διακινδύνευση να χάσει την ακαδημαϊκή της αναγνώριση. Κι αυτό δεν το λέμε από έλλειψη πίστης ή ελπίδας, αλλά το λέμε ως πραγματικότητα η οποία πρέπει να ληφθεί σοβαρά, ιδιαίτερα καθώς η Εφορεία εξετάζει εάν θα δεχθεί ή όχι την εισακτέα τάξη για το Φθινόπωρο του 2018». 

Αναφέρουν ξεκάθαρα ότι δεν θεωρούν τον π. Μητρόπουλο ικανό να εξακολουθήσει να διοικεί τη Σχολή και τονίζουν πως «χρειαζόμαστε έναν ηγέτη.

Ο οποίος θα συνεργάζεται μαζί μας, δεν θα μας αγνοεί, θα ακούει τις εισηγήσεις μας για θέματα των ειδικεύσεών μας, που θα προσελκύσει τους καλύτερους φοιτητές, υπαλλήλους, καθηγητές, εφόρους, αποφοίτους, ευεργέτες γι' αυτή την Ιερή Σχολή».

Προτείνουν «να διορισθεί ένας προσωρινός πρόεδρος για 12 με 18 μήνες. Να τιμηθεί ο κ. Λέλον και να ορισθεί καινούργιος αντιπρόεδρος της Εφορείας. 

Να μειωθούν οι καθηγητές ολικής απασχόλησης κατά πενήντα τοις εκατό. Οι δύο σύλλογοι των καθηγητών να περιοριστούν σε έναν και να υπάρχει μόνο ένας κοσμήτορας. Να δοθούν κίνητρα για συνταξιοδότηση μόνιμων καθηγητών. 

Όσοι μείνουν να μειωθεί σημαντικά η μονιμότητά τους, να αυξηθεί ο όγκος διδασκαλίας τους, να υποχρεωθούν να είναι παρόντες στη Σχολή, να γίνει αναστολή των αδειών μετ' αποδοχών – sabbatical – των ταξιδιών, των συνεδρίων και τα παρόμοια».
-------------------------------
«ΝΥ Post»: Αρχιτεκτονική εταιρεία ζητά $2,4 εκατ. 
από την Αρχιεπισκοπή για Αγ. Νικόλαο

Η αμερικανική εφημερίδα «New York Post» με δημοσίευμά της αναφέρεται στην εταιρεία MG McGrath, η οποία έφτιαξε χιλιάδες γυάλινους και μαρμάρινους πίνακες για τον ημιτελή ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και η οποία απειλεί να τα πετάξει αν δεν πληρωθεί από την Αρχιεπισκοπή.

Η «New York Post» βασίζει το δημοσίευμά της στην αποκάλυψη του θέματος και της επιστολής της MG McGrath στον «Εθνικό Κήρυκα». Μέσα στο δημοσίευμα παραθέτει την παραπομπή -link- στο άρθρο της Αγγλικής μας έκδοσης www.thenationalherlad.com, στο οποίο οι αναγνώστες της ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες και σ’ όλο τον κόσμο μπορούν να διαβάσουν το αρχικό δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα».

Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Κ.» στις 30 Απριλίου 2018, «η εταιρεία MG McGrath κατασκευής επιφανειών και αποθήκευσης υλικών οικοδομών, με επιστολή της στις 26 Απριλίου 2018, 

απειλεί να πετάξει υλικά του ναού του Αγίου Νικολάου, ζητώντας να της καταβληθεί άμεσα μέχρι τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018, το ποσό των $2,4 εκατομμυρίων δολαρίων που χρωστά η Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την ανοικοδόμηση του Ναού στο Εμπορικό Κέντρο Νέας Υόρκης.

Η εταιρεία McGrath με έδρα την πόλη Maplewood της Μινεσότα, απηύθυνε την επιστολή στον Επίσκοπο Φασιανής Αντώνιο, πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής και την οποία υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Paul Kitching».

Στην επιστολή, ανάμεσα στα άλλα, αναγράφεται πως «εάν η McGrath δεν λάβει $2,4 εκατομμύρια τα οποία της οφείλονται πριν ή στις 30 Απριλίου 2018, δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά να πετάξουμε όλα τα σχετικά υλικά που υπάρχουν στο εξωτερικό και στη Βόρειο Αμερική».

Τονίζεται στην επιστολή πως «έχουμε επιχειρήσει να εισπράξουμε αυτά τα απλήρωτα μηνιαία ποσά τα οποία πηγαίνουν πίσω ένα χρόνο.

Μέχρι σήμερα η Εκκλησία έχει αρνηθεί και εξακολουθεί να μην λαμβάνει τελικά μέτρα, ούτε έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της για την παρούσα οικονομική κατάσταση του έργου».

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: