23 Μαΐου, 2018

Η ΤΟTAL ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 8 ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

Την επέκταση των δραστηριοτήτων της Total στην κυπριακή ΑΟΖ γνωστοποίησαν χθες στελέχη του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού.

Επιβεβαιώνοντας κατά έμμεσο πλην σαφή τρόπο το ενδιαφέρον του Παρισιού να διευρύνει την παρουσία του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χθες ο περιφερειακός διευθυντής της Total Στεφάν Μισέλ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, συζήτησε για τις προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Ο κ. Μισέλ, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη, δήλωσε ότι η εταιρεία του έχει αιτηθεί να συμμετάσχει στις έρευνες στο οικόπεδο 8 το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην ιταλική ΕΝΙ.

Σημειώνεται ότι θα είναι το τρίτο οικόπεδο, μετά το 6 και το 11, στο οποίο θα υπάρξει γαλλοϊταλική συνεργασία. «Το τεμάχιο 8 αδειοδοτήθηκε στην ΕΝΙ και βλέπουμε τώρα το ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας να διευρύνεται και σε αυτό το τεμάχιο.

Είναι μια εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική που ενδυναμώνει την κοινοπραξία στο τεμάχιο και διευρύνει την παρουσία της στην ΑΟΖ της Κύπρου», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Λακκοτρύπης.

Οι κ. Μισέλ και Λακκοτρύπης τόνισαν μεν ότι θα υπάρξουν νέες, επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6 και συγκεκριμένα στον στόχο «Καλυψώ», ωστόσο δεν προχώρησαν σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη Λευκωσία διότι επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Total στην κυπριακή ΑΟΖ, λίγους μήνες μετά την ακύρωση των ερευνών της ιταλικής ΕΝΙ στο οικόπεδο 3, λόγω του ναυτικού αποκλεισμού που επέβαλε εκεί η Αγκυρα χρησιμοποιώντας τα πολεμικά πλοία της.

Σε γενικές γραμμές, η γαλλική παρουσία στην Κύπρο έχει αυξηθεί ποικιλοτρόπως τους τελευταίους μήνες, καθώς, πέρα από την ενεργειακή συνεργασία, έχει επεκταθεί και στην αμυντική.

Η κινητικότητα στα ενεργειακά ζητήματα είναι έντονη: μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ προσέφυγαν σε διεθνή διαιτησία για το κοίτασμα «Αφροδίτη».

Ωστόσο, εκείνο το στοιχείο της κινητικότητας που απασχολεί περισσότερο όλους τους διεθνείς παράγοντες στην περιοχή είναι η Τουρκία. Από την Άγκυρα έχει ανακοινωθεί ότι εντός του θέρους θα γίνουν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δίχως να έχει καθοριστεί η ακριβής τοποθεσία.

Η Τουρκία έχει προμηθευτεί ένα πλωτό γεωτρύπανο, το «DeepSea Metro II», το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στο Γκολτσούκ, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Ευλόγως, οι βασικές ανησυχίες όλων εντοπίζονται στο ενδεχόμενο οι Τούρκοι να επιλέξουν να κάνουν τις πρώτες έρευνες σε κάποιο από τα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: