23 Μαΐου, 2018

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

 

Πέντε Ιρανοί, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, βρίσκονται στο στόχαστρο των νέων αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

Σε χθεσινή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι στόχος των κυρώσεων είναι πέντε Ιρανοί αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι ειδικεύονται στην κατασκευή πυραύλων για λογαριασμό των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Στο μεταξύ, περιφρονητικά αντέδρασε η Τεχεράνη στις σχετικές απειλές των ΗΠΑ, ζητώντας ταυτόχρονα από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να δράσουν αποφασιστικά ώστε να διασωθεί η διεθνής πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. 

Ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αντέδρασαν δημόσια στην απειλή των ΗΠΑ για «τις ισχυρότερες κυρώσεις όλων των εποχών σε περίπτωση που το Ιράν δεν προβεί σε δραστικές αλλαγές». 

Καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι και να «χτυπήσουν στο πρόσωπο τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών αλλά και όποιον τολμήσει να τον υποστηρίξει».

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ απαίτησαν από το Ιράν να εγκαταλείψει ολοκληρωτικά το πυρηνικό του πρόγραμμα και να αποσυρθεί από τον συριακό εμφύλιο πόλεμο. 

Οι απαιτήσεις αυτές σε συνδυασμό με την απειλή κυρώσεων σε περίπτωση που το Ιράν δεν «συμμορφωθεί», φέρνουν τις δύο χώρες σε τροχιά αντιπαράθεσης εν μέσω εμπρηστικών δηλώσεων και από τις δύο πλευρές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη διεθνή συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ως τη χειρότερη ιστορικά την οποία έχουν διαπραγματευθεί οι ΗΠΑ, ενώ οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που συνυπέγραψαν τη συνθήκη, υποσχέθηκαν ότι θα προσπαθήσουν να τη διασώσουν.

Κάτι τέτοιο, όμως, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά υπό την απειλή νέων κυρώσεων εις βάρος της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που συνεχίσουν τις εμπορικές σχέσεις με το Ιράν. 

Η συμφωνία υπεγράφη το 2015 από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν και στόχευε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Ώστε να αποτρέψει τη δημιουργία πυρηνικού όπλου από το κράτος της Μέσης Ανατολής, ενώ ήρε τις εμπορικές κυρώσεις οι οποίες είχαν επιβληθεί στο Ιράν.

Σε χθεσινή συνέντευξη στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ πρότεινε στις γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες ανησυχούν για τις επιπτώσεις των νέων αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης. 

Να αποταθούν στο Βερολίνο για την εκπόνηση νέων σχεδίων δράσης. «Θα βοηθήσουμε όπου μπορούμε, αλλά δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε εντελώς τις επιπτώσεις της μονομερούς αμερικανικής υπαναχώρησης», είπε ο κ. Αλτμάιερ.

Τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού απηχεί και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπόρν, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πείσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράν είναι περιορισμένη απέναντι στην απειλή νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Για το δίλημμα των ευρωπαϊκών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στο Ιράν έκανε λόγο και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: