22 Μαΐου, 2018

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ «ILINDENSKA» Ο ΖΑΕΦ

 

Εντονες παρασκηνιακές διεργασίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, ώστε να εξευρεθεί μια συμφωνία στο ονοματολογικό. 

Ολα αυτά διαδραματίζονται σε ένα κλίμα έντονων πιέσεων από τον διεθνή παράγοντα, με σκοπό να επέλθει ένας τελικός συμβιβασμός. Οι συζητήσεις ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ επί της «Ilindenska Makedonija». 

Φαίνεται να είχαν υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, με κύριο, βεβαίως, αντικείμενο το αν η συγκεκριμένη ονομασία μπορεί να τύχει έγκρισης στο εσωτερικό της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. 

Εκτοτε, η εικόνα έχει μεταβληθεί άρδην, καθώς στην Αθήνα η πρόταση θεωρείται πλέον δύσκολη έως αδύνατη, ενώ στα Σκόπια η πολιτική ηγεσία της χώρας εξακολουθεί να εκτιμά ως εφικτή την επικράτηση της «Ilindenska Makedonija» ως νέας ονομασίας. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες πηγές, στα Σκόπια δεν περίμεναν την αντίδραση που είχε το Μέγαρο Μαξίμου το περασμένο Σάββατο, όταν μετά τις επαφές του κ. Τσίπρα με τους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς και τα ισάριθμα «όχι», εκδόθηκε μια ανακοίνωση στην οποία επικρατούσε η αποστασιοποίηση από την «Ilindenska Makedonija».

Ενδεικτικές της στάσης της πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ζάεφ αλλά και του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ. 

Ο κ. Ζάεφ, ο οποίος, μάλιστα, σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, είπε ότι με την «Ilindenska Makedonija» πρακτικά δεν απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, ενισχύει την ταυτότητα της ΠΓΔΜ και παραχωρεί στην Ελλάδα μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. 

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα πολιτικό κόμμα, ένας διανοούμενος, ένας απλός πολίτης που προσβάλλεται από αυτή την πρόταση. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε». Και κατέληξε: «Αρχικά, ας κοιτάξουμε αυτή τη λύση ώς το τέλος και απευθύνω έκκληση σε όλους στην Ελλάδα να τη σκεφθούν, διότι αξίζει τον κόπο».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ. «Δεν βλέπω μια πιο ικανοποιητική πρόταση που να έχει τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών που διαπραγματεύονται», είπε. 

Και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε (την πρόταση) και να πείσουμε τον λαό μας να στηρίξει τη λύση διότι πιστεύουμε σε αυτή». Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι η ΠΓΔΜ δεν συζητεί κάποια άλλη πρόταση που να καλύπτει το erga omnes. «Αν αφαιρεθεί ένα στοιχείο, το συνολικό πακέτο θα διαλυθεί», είπε.

Σε κρίσιμο παράγοντα, όπως φάνηκε από την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς με τον κ. Τσίπρα, μετατρέπονται για ακόμη μία φορά οι ΗΠΑ. 

Το Μακεδονικό βρέθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αρμόδιο υφυπουργό Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ. Αντίθετα, με τον Aμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ο κ. Κοτζιάς συζήτησε για συνεργασία το τρίπτυχο ασφάλεια, ενέργεια και τεχνολογία. 

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ως «άριστες». Ο κ. Πομπέο επιδοκίμασε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει προκλήσεις στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Επίσης, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. 

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι κ. Πομπέο και Κοτζιάς συμφώνησαν, επίσης, να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία για διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν ώστε να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται προβληματισμένοι στο ζήτημα της φυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: