22 Νοεμβρίου, 2017

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

 
ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 
ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι εργάζεται προκειμένου να βρεθεί «μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση» στη Συρία,

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και ενόψει τη σημερινής διάσκεψης Μόσχας, Τεχεράνης και Άγκυρας για το θέμα.

Ο Πούτιν εκτιμά ότι η στρατιωτική φάση «πλησιάζει στο τέλος της» και προσπαθεί να επανεκκινήσει τη διαδικασία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

Αφού συναντήθηκε χθες Δευτέρα με τον Άσαντ, ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ, παρά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι:

«Είμαι έτοιμος να εργαστώ ενεργά ώστε να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στη σύγκρουση» με βάσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να διασφαλιστεί η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες επιθυμούν «να διασφαλίσουν τη σταθερότητα σε μια ενωμένη Συρία ελεύθερη από κάθε βλαπτική παρέμβαση και από τους τρομοκράτες», καθώς και «να βρεθεί μια ειρηνική λύση στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία».

Στις 11 Νοεμβρίου ο Ρώσος και ο Αμερικανός πρόεδρος είχαν εκδώσει κοινό ανακοινωθέν στο οποίο απέκλειαν «κάθε στρατιωτική λύση» στη Συρία και ζητούσαν «μια ειρηνική επίλυση» της κρίσης στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης.

Η συνομιλία Πούτιν- Τραμπ έγινε μία ημέρα πριν τη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι της Ρωσίας έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου και με τη συμμετοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Χασάν Ροχανί.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επρόκειτο να ανακοινώσει μια νέα σειρά κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος ενέταξε και πάλι την εν λόγω χώρα στον κατάλογο των χωρών που «χρηματοδοτούν την τρομοκρατία».

Πρόκειται για μια κίνηση που προστίθεται σε εκείνες που σκοπό έχουν να αναγκάσουν την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. 

Οι κυρώσεις θα είναι κυρίως οικονομικού περιεχομένου και θα αφορούν τόσο οργανισμούς όσο και πρόσωπα, με στόχο να περιθωριοποιηθεί περαιτέρω η Πιονγκγιάνγκ.

Στόχος των αμερικανικών μέτρων είναι η Πιονγκγιάνγκ να μην έχει πρόσβαση σε πόρους για την προώθηση και εξέλιξη του πυρηνικού και πυραυλικού της προγράμματος.

«Θα είναι οι αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ όταν ολοκληρωθούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, οι κυρώσεις που επέβαλε ο ΟΗΕ εις βάρος της Βόρειας Κορέας έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν, κυρίως με σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα.

Παραμένει, ωστόσο, ασαφές αν η κίνηση του Τραμπ θα τον βοηθήσει να εξαναγκάσει το βορειοκορεατικό καθεστώς να διαπραγματευτεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ή αν θα εντείνει απλώς τον φραστικό πόλεμο μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Δεν αποκλείεται μάλιστα να προβεί ο τελευταίος σε μια πράξη αντιποίνων, ενδεχομένως σε μια νέα πυραυλική δοκιμή, εκτιμούν αναλυτές. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας έκρινε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να ενταχθεί ξανά η Βόρεια Κορέα στον κατάλογο των χωρών.

Όπου η Ουάσιγκτον κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία θα συμβάλλει στην αποπυρηνικοποίηση με ειρηνικό τρόπο. Η κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης δεν μεταβάλλει την κοινή στάση της Σεούλ και της Ουάσιγκτον.

Όπου προσπαθούν να πείσουν την Πιονγκγιάνγκ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, ανέφερε το ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας σε γραπτό μήνυμά του το οποίο εστάλη σε δημοσιογράφους.

Την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου χαιρέτισε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, ο οποίος δήλωσε θα στηρίξει κάθε μέτρο που θα αυξήσει την πίεση προς τη Βόρεια Κορέα ώστε να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Χαιρετίζω και υποστηρίζω (την απόφαση του Τραμπ), καθώς αυξάνει την πίεση στη Βόρεια Κορέα», είπε ο Αμπε στους δημοσιογράφος, όπως μετέδωσε το Κιόντο.

Ωστόσο, η Κίνα μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Λου Τσανγκ εξέφρασε ανησυχία και δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον διάλογο και ότι τέτοιες κινήσεις δεν βοηθούν τη διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Επίσης, εκφράζεται ανησυχία για το ενδεχόμενο οι νέες κυρώσεις να πλήξουν, εκτός από επιχειρήσεις και πρόσωπα στη Βόρεια Κορέα, και τις κινεζικές τράπεζες που λειτουργούν ως μεσάζουσες για την πρόσβαση της Πιονγκγιάνγκ στις διεθνείς αγορές. 

Σε αυτή την περίπτωση, το Πεκίνο θα ενοχληθεί πολύ και ο Ντόναλντ Τραμπ, που υπολογίζει πολύ στη βοήθειά του για τον έλεγχο της Πιονγκγιάνγκ, να χάσει έναν σύμμαχο.

Η Κίνα, η οποία είναι ο κύριος εισαγωγέας προϊόντων από τη Βόρεια Κορέα (90%), δεν θα ήθελε να ασκηθεί υπερβολική πίεση στην Πιονγκγιάνγκ, ώστε να την αποσταθεροποιήσει.

Ο Ρεξ Τίλερσον κάλεσε την Κίνα να βοηθήσει τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι μόνο αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα για την Πιονγκγιάνγκ θα εξαναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: