22 Νοεμβρίου, 2017

ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Ο ΑΣΑΝΤ

 

Στο Σότσι βρέθηκε χθες ο Σύρος πρόεδρος για συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όπως έγινε γνωστό από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Δαμασκού, δύο ημέρες πριν τη σύνοδο.

Όπου έχει προγραμματιστεί στη Ρωσία μεταξύ των ηγετών Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας, αλλά και του νέου γύρου των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» που θα ξεκινήσουν στη Γενεύη. 

Διμερείς συνομιλίες, φωτογραφήσεις και μετά «συναντήσεις» του Ασαντ με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία περιελάμβανε το πρόγραμμα, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ανακοινώσεις που κατά τα άλλα ήταν φειδωλές.

 «Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να προχωρήσουμε μια πολιτική διαδικασία στη Συρία και η Ρωσία εργάζεται με όλες τις πλευρές για να το πετύχουμε» δήλωσε ο Πούτιν.

Αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψη του Ασαντ στη Ρωσία από τον Μάρτιο του 2011 που ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη Συρία, ερημώνοντας την χώρα και προκαλώντας τουλάχιστον 400.000 νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες. 

Η πρώτη φορά ήταν τον Οκτώβριο του 2015, λίγο μετά την έναρξη της ρωσική στρατιωτικής εκστρατείας στη Συρία που άλλαξε την έκβαση του πολέμου υπέρ του Άσαντ.

Η συνάντηση έγινε δυο ημέρες μετά την κατάληψη από τις καθεστωτικές δυνάμεις με την υποστήριξη φιλο-ιρανών ενόπλων και την αεροπορική κάλυψη των Ρώσων, της πόλης Μπουκαμάλ στα ανατολικά της χώρας, την τελευταία μεγάλη πόλη που είχε υπό τον έλεγχο του ο ISIS.

Η επιβίωση ενός τυράννου
Η χώρα του έχει ερημώσει, το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται υπό τον έλεγχο αντίπαλων ένοπλων ομάδων- ντόπιων ή ξένων. 

Ο μισός πληθυσμός της έχει εκτοπιστεί, η οικονομία έχει πλήρως καταρρεύσει και οι περισσότερες χώρες της Δύσης τον χαρακτηρίζουν τύραννο και ένοχο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για εγκλήματα κατά του λαού του. 

Παρόλα αυτά ο Μπσάρ αλ Ασαντ φαίνεται να έχει επιβιώσει τον πόλεμο και πιθανότατα θα παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Ένας λόγος είναι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που απέκτησαν δυναμική τον τελευταίο χρόνο με τη σαφή υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολά. 

Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου τώρα ελέγχουν περίπου το 50% της χώρας- από το 19% που ήταν στις αρχές του χρόνου- τις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις, 10 από τις 14 επαρχιακές πρωτεύουσες και τις ακτές στη Μεσόγειο. Καμία ένοπλη ομάδα τώρα στη Συρία δεν φαίνεται ικανή να τον εκδιώξει από την εξουσία. 

Στο διπλωματικό μέτωπο, οι βασικοί υποστηρικτές της αντιπολίτευσης- οι ΗΠΑ και οι στενοί σύμμαχοι τους- έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να ζητούν συμφωνία με βασικό όρο την «αμεση αποχώρηση του Ασαντ» και προωθούν την λύση των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Αλλά, όπως επισημαίνει το Associated Press, η Ρωσία είναι τώρα αυτή που κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις και είναι μάλλον απίθανο να πιέσει τον προστατευόμενο της στη Δαμασκό να αποδεχθεί «πραγματικές εκλογές». 

Μια πολιτική λύση υπό τους όρους του Σύρου προέδρου θα ήταν  να «ενσωματωθούν» μέλη της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, πάντα υπό την ηγεσία του.

Από την άλλη η αντιπολίτευση είναι διασπασμένη, ο βασικός διαπραγματευτής της Riyad Hijab παραιτήθηκε την Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι ξένες δυνάμεις διαμελίζουν την χώρα και μεσολαβούν για παρασκηνιακές συμφωνίες προκειμένου να παραμείνει ο Άσαντ στην εξουσία και να παρατεθεί η ζωή του καθεστώτος του.

Ο Hijab εγκατέλειψε το πόστο του δυο ημέρες πριν την συνάντηση της αντιπολίτευσης στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να συγκροτηθεί μια κοινή αντιπροσωπεία και μια κοινή θέση διαπραγμάτευσης. Το Ριάντ άλλωστε έχει αφήσει να εννοηθεί στην συριακή αντιπολίτευση ότι έχει αποδεχθεί το σχέδιο επιβίωσης του Ασαντ.

Ο ίδιος ο Σύρος πρόεδρος δείχνει ολοένα και πιο σίγουρος. Στις αρχές του μήνα η προεδρία του ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες του με την σύζυγό του, πρώτη κυρία Ασμα, να κάνουν βόλτα στην αυλή του παλατιού στη Δαμασκό, ήρεμοι και χαμογελαστοί. 

Στον λογαριασμό του Ασαντ στο Instagram άλλωστε αναρτώνται καθημερινά φωτογραφίες του ζευγαριού σε διάφορες «καθημερινές» δραστηριότητες- να συνομιλούν με φοιτητές, να επισκέπτονται οικογένειες πεσόντων στρατιωτών, ορφανοτροφεία, φούρνους- σε μια προπαγανδιστική εκστρατεία που θέλει να δείξει ότι η ζωή συνεχίζεται όπως ήταν και πριν με... εμπιστοσύνη στο μέλλον!

Τον Οκτώβριο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον να παραδώσει τον έλεγχο ο Ασαντ επιμένοντας ότι «η εξουσία της οικογένειας φθάνει στο τέλος της». Αλλά για να επιτευχθεί αυτό η Ουάσιγκτον θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τακτικές που δεν δείχνει πλέον πρόθυμη να υιοθετήσει. 

Στην κοινή τους ανακοίνωση στις αρχές του μήνα ο πρόεδρος Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογος του Πούτιν συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στον πόλεμο στη Συρία και έκαναν μια αόριστη αναφορά για «την πρόσφατη δέσμευση» του Ασαντ στην «διαδικασία της Γενεύης, στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και τις εκλογές», όπως ζητά η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: