04 Αυγούστου, 2017

ΜΗΝΥΜΑ ΤΙΛΕΡΣΟΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ «ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΧΘΡΟΣ ΣΑΣ»

 

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων, Λίντσεϊ Γκράχαμ, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος για έναν «πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα».

Εάν η Πιονγκγιάνγκ «συνεχίσει τις προσπάθειες να πλήξει την Αμερική» με πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.

Εκφράζοντας την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, υπό τον όρο ότι η Πιονγκγιάνγκ θα δεσμευθεί ότι θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα, ούτε την αποστολή στρατού «βόρεια του 38ου παράλληλου», του σημείου που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Ωστόσο διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δεχθούν την κατοχή επικίνδυνων όπλων από την Πιονγκγιάνγκ, η οποία υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Ιούλιο έκανε δύο δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

«Δεν επιδιώκουμε αλλαγή του καθεστώτος. Δεν επιδιώκουμε την επανένωση της χερσονήσου. Δεν ψάχνουμε αφορμή για να στείλουμε τον στρατό μας στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και απευθυνόμενος στη Βόρεια Κορέα είπε:

«Δεν είμαστε εχθρός σας, δεν είμαστε απειλή για εσάς, όμως εσείς προβάλλετε μια απαράδεκτη απειλή για εμάς και θα πρέπει να αντιδράσουμε. 

Θα θέλαμε να έχουμε ένα διάλογο για το μέλλον. Οι άλλες επιλογές μας, δεν είναι ελκυστικές». Η διάθεση των ΗΠΑ για διάλογο, υπό τον όρο ότι η Βόρεια Κορέα θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, είχε διαφανεί και από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να καθίσει η Πιόνγκγιάνγκ στο τραπέζι του διαλόγου, με αποτέλεσμα αναλυτές να εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Κιμ Γιόνγκ Ουν είναι διατεθειμένος να μειώσει το οπλοστάσιό του.

Δεν φταίει η Κίνα για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν υπεύθυνη την Κίνα για την δύσκολη κατάσταση που έχει προκληθεί στην Κορεατική Χερσόνησο.

Τόνισε ακόμη ο Ρεξ Τίλερσον μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας πως η Ουάσινγκτον επιδιώκει να συνεργαστεί με το Πεκίνο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου.

Η τοποθέτηση αυτή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών έρχεται λίγες μέρες μετά τις αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο twitter, με τις οποίες συνέδεε το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, με την κατάσταση έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.«Είμαι πολύ απογοητευμένος με την Κίνα.

Οι ανόητοι προηγούμενοι ηγέτες μας, τους επέτρεψαν να έχουν εμπορικές σχέσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, ενώ δεν κάνουν τίποτα για μας στην υπόθεση της Βόρειας Κορέας, απλά μιλάνε», ανέφερε σε μια σειρά από tweets ο αμερικανός πρόεδρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: