04 Αυγούστου, 2017

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΓΙΑ 23 ΧΡΟΝΙΑ – «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

 

Εκτενές αφιέρωμα στον «άνθρωπο που επικεντρώθηκε 23 χρόνια σε μία λέξη» έκανε το «BBC», αναφερόμενο στον κ. Μάθιου Νίμιτς και την ονομασία «Μακεδονία» (Macedonia).

Το βρετανικό ΜΜΕ επεσήμανε πως είναι 26 χρόνια από τότε που διασπάστηκε η Γιουγκοσλαβία και δημιουργήθηκε η «δημοκρατία της ‘Μακεδονίας’»

Όλο αυτό τον καιρό η νέα χώρα, δεν έχει ένα επίσημο όνομα, διεθνώς αναγνωρισμένο/συμφωνημένο, καθώς η Ελλάδα αντιτίθεται στον όρο «Μακεδονία».

Και για σχεδόν όλο αυτό το διάστημα, εξηγεί ο Αλεξ Μάρσαλ, ένας άντρας εργάζεται για να επιλύσει το πρόβλημα. Πρόκειται για τον Μάθιου Νίμιτς (Matthew Nimetz) ο οποίος θάλει να καταστήσει κάτι σαφές. Δεν πέρασε κάθε στιγμή ξυπνώντας τα τελευταία 23 χρόνια σκεπτόμενος τη λέξη «Μακεδονία».

«Πιθανώς την έχω σκεφτεί περισσότερο από ό,τι κανείς άλλος, ακόμη και μέσα στη χώρα», λέει ο 78χρονος Αμερικανός διπλωμάτης, «αλλά πρέπει να απογοητεύσω όλους όσους πιστεύουν ότι αυτή είναι η πλήρης απασχόλησή μου».

Από το 1994, ο κ. Νίμιτς, προσπάθησε να διαπραγματευτεί ένα τέλος στην «πιο παράξενη διεθνή διαφωνία», κατά το «BBC». Η Ελλάδα αρνείται στην ονομασία «Μακεδονία» και δεν επιτρέπει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μέχρι να αλλάξει.

Η Αθήνα υποστηρίζει πως το «Μακεδονία» δείχνει εδαφικές φιλοδοξίες για την ελληνική Μακεδονία και ότι πρόκειται για ωμή προσπάθεια διεκδίκησης της εθνικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Θα έπρεπε να αποκαλείται «Σκόπια», λέει η Ελλάδα, όπως η πρωτεύουσα της χώρας.

Η «Μακεδονία», αντίθετα, διαφωνεί και λέει ότι μπορεί κανείς να εντοπίσει το λαό της πίσω στο αρχαίο βασίλειο του Μακεδόνα, Αλέξανδρου του Μέγα και γι αυτό το «Μακεδονία» είναι η προφανής επιλογή.

Το «παράδοξο» είναι, γράφει το «BBC» ότι ένας ταξιδώτης που μπαίνει στη Βόρεια Ελλάδα από τα Σκόπια, και όσοι περνούν τα σύνορα με αντίθεση κατεύθυνση, μπορεί να δει πινακίδες σήμανσης που τους καλωσορίζουν στην «Μακεδονία».


Δεν υπάρχουν σχόλια: