09 Αυγούστου, 2017

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

 

Τη σημερινή επισκόπηση του τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Χαμπέρττουρκ η οποία μας πληροφορεί με τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο οποίος αξιολόγησε την ένταση που επικρατεί ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία σε ομιλία που έκανε στο Τράμπζον. Στην είδηση της εφημερίδας αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν η Τουρκία διατηρεί την καλή της θέση και στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε ότι η Γερμανία θα καταλάβει το λάθος που κάνει αλλά θα είναι πολύ αργά. 

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι Γερμανοί έχασαν την κατεύθυνσή τους την τελευταία περίοδο και σε αυτή την κατάσταση έχει επιδράσει η προεκλογική περίοδος που θα οδηγήσει τη συγκεκριμένη χώρα σε εκλογές τον Οκτώβριο.

Συνεχίζουμε με την εφημερίδα Γιενί Σαφάκ η οποία γράφει ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 3,4% τον Ιούνιο. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικών προϊόντων της μεταποίησης κατά 29,1%. 

Ο υπουργός Επιστήμης Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Φαρούκ Οζλού σημείωσε ότι η οικονομική μεγέθυνση της χώρας σε μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται στην βιομηχανική παραγωγή. Αυτά τα δεδομένα σύμφωνα με τον υπουργό απέδειξαν ότι η χώρα σημείωσε μεγέθυνση και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Συνεχίζουμε με την εφημερίδα Βατάν η οποία μας πληροφορεί ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Ξενοδόχων Ερκάν Γιαγτζι την περίοδο του Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 στην Αντάλια έφτασαν επιπλέον 2 εκατομμύρια τουρίστες από τη Ρωσία. 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο αριθμός των τουριστών το 2014 από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 3%. Ο Γιατζί σημείωσε ότι η αύξηση των τουριστών το 2017 εξαρτάται από τους Ρώσους τουρίστες.

Η επόμενη εφημερίδα είναι η Σαμπάχ η οποία μας πληροφορεί ότι η περιοχή Τζατάλχογκιουκ στην υποδιοίκηση Τζούμρα της Κόνια δίνει πληροφορίες για την παγκόσμια ιστορία. 

Στην νεολιθική περίοδο 8 χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν και σχημάτισαν την πόλη στην περιοχή Τζατάλχαγκιουκ όπου δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις και πόλεμοι στη συγκεκριμένη περιοχή για 54 χιλιάδες χρόνια. 

Ο καθηγητής Ian Hodder, αρμόδιος για τις ανασκαφές είπε ότι η περιοχή χωρίς συγκρούσεις και πολέμους είναι καλό παράδειγμα και μοντέλο επειδή σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο παρατηρείται το αντίθετο. 

Η περιοχή Τζατάλχαγκιουκ έχει πάρει μέρος και στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Τη σημερινή επισκόπηση του τουρκικού τύπου ολοκληρώνουμε με την εφημερίδα Χουριέτ. 

Η οποία μας πληροφορεί ότι η αθλήτρια του ακοντισμού Eda Tuğsuz εκπροσώπησε την Τουρκία στο Λονδίνο στον ακοντισμό. 

Η Τουρκία εκπροσωπείται στον ακοντισμό μετά απο 20 χρόνια. Η Τούρκισσσα αθλήτρια με βαθμό 64.52 έγινε πέμπτη στον κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: