09 Αυγούστου, 2017

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΕΙΧΟΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ

 

Την κατασκευή συνοριακού φράχτη μεταξύ Τουρκίας και Ιράν έχει εγκαινιάσει η τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο κυβερνήτης της επαρχίας Αγκρι, Σουλεϊμάν Ελμπάν, επιθεώρησε μάλιστα χθες το νέο έργο ασφαλείας. Το τείχος, που θα έχει ύψος τριών μέτρων, θα αποτελείται από λυόμενα υλικά.

Ο συνοριακός φράχτης θα κατασκευασθεί στα πρότυπα εκείνου που ήδη κατασκευάζεται κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας - Συρίας.

Τα σχέδια κατασκευής του είχε αναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο, προμηνύοντας την έναρξη των εργασιών για το τείχος των 911 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της χώρας με το Ιράκ και το Ιράν.

Στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί για τμήμα τείχους μήκους 650 χιλιομέτρων.

Στόχος του τείχους κατά μήκος των συνόρων Ιράν και Ιράκ είναι η παρεμπόδιση της διακίνησης λαθραίων προϊόντων από Κούρδους αντάρτες και λαθρεμπόρους.

Χθες, εκπρόσωποι από την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν –οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις των συνομιλιών της Αστάνα– εγκαινίασαν τον έκτο γύρο επαφών τους στην Τεχεράνη, σε μία προσπάθεια να συμφωνήσουν για τις διαδικασίες αποκλιμάκωσης των μαχών στη Συρία.

«Τρεις ζώνες αποκλιμάκωσης λειτουργούν ήδη στη νότια Συρία, την ανατολική Γκούτα και βόρεια της Χομς.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται, όμως στη μεγαλύτερη ζώνη, εκείνη της επαρχίας του Ιντλίμπ», είπε την Κυριακή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι τριμερείς συνομιλίες φιλοδοξούν τώρα να επιτύχουν τη διεύρυνση των ζωνών αποκλιμάκωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: