25 Ιουλίου, 2017

ΡΗΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

 

“Καζάνι που βράζει η ομογένεια με τον αυταρχισμό του κ. Βαρθολομαίου με αφορμή την εκκλησιαστική κρίση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Μετά το ''άδειασμα'' του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αφορμή την εκλογή Μητροπολίτη Σικάγου, μόνο δύο επιλογές φαίνεται πως έχει.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ή θα εξωθηθεί σε βίαιη παραίτηση, με απρόβλεπτες αντιδράσεις που παραπέμπει σαφώς στο Αγιογραφικό.

Καθίσταται Η έσχατη πλάνη χείρων της πρώτης" (το τελευταίο λάθος είναι χειρότερο του πρώτου)

Η έχει την ιστορική ευκαιρία να τολμήσει να ολοκληρώσει αυτό που δεν μπόρεσε ο μακαριστός Ιάκωβος: Να κηρύξει αυτοκέφαλη την Εκκλησία στις ΗΠΑ, μακριά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι καλά πληροφορημένες πηγές μας, αποκαλύπτουν πως δεν μπορεί να αποσιωπηθεί πλέον ότι το Φανάρι ''ρήμαξε'' (οικονομικά) και διάλυσε την Ομογένεια... για τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος έχει αποδείξει και στο παρελθόν πως απαιτεί σιδηρά υπακοή. Η χρονική συγκυρία όμως είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον ίδιο, όπως λέει και ο λαός μας όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Ο Θεός βοηθός!”

Δεν είμαι φυσικά σε θέση να γνωρίζω πόσο έγκυρες είναι οι  διάφορες πληροφορίες αναφορικά με την κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις Φαναρίου και Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Αλλά ζωηρώς αμφιβάλλω την ακρίβεια των πληροφοριών. Κάθε άλλο παρά διαπιστώνω ότι υπάρχει ρεύμα δυναμικής αντίδρασης στις μεθοδεύσεις του Πατριάρχη.

Άλλωστε μόλις διάβασα, στον “Εθνικό Κήρυκα,” ότι ο Σεβ. Αμερικής κ. Δημήτριος συγκάλεσε, για την προηγούμενη Πέμπτη, έκτακτη Σύνοδο της Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Για να συμπληρωθεί ο κατάλογος των προς αρχιερατεία σύμφωνα με τις υποδείξεις του κ. Βαρθολομαίου.Σε κάθε περίπτωση εύχομαι η κρίση να ξεπεραστεί σύντομα.

Ο κ. Βαρθολομαίος  πάντως για την ειρήνευση 
της Εκκλησίας της Αμερικής θα πρέπει:

1.)Να επικυρώσει την εκλογή του Θεοφιλέστατου Ζήλων Σεβαστιανού ως Μητροπολίτη Σικάγου εκτός και αν έχει στοιχεία εις βάρος του, που εμείς αγνοούμε, και που δικαιολογούν την ακύρωση της εκλογής του.

2.)Να καταρτιστεί κατάλογος των προς αρχιερατεία για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής αφού αφαιρεθούν από τον κατάλογο όσα ονόματα κληρικών είναι ακατάλληλοι για αρχιερωσύνη,

3.)Να διακηρυχθεί, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι οι ιεράρχες που υπηρέτησαν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μετατεθούν σε Μητρόπολη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επειδή το μεταθετό των επισκόπων απαγορεύεται αυστηρά από τους Ιερούς Κανόνες.

4.)Να τονιστεί εμφατικά ότι θα σταματήσουν όλες οι ενέργειες υπόσκαψης του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και ο κ. Βαρθολομαίος να δεσμευτεί ότι τότε μόνον θα θέσει θέμα διαδοχής εφόσον ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κοιμηθεί εν Κυρίω ή οικειοθελώς παραιτηθεί.

5.)Επίσης ναα δεσμευτεί ο κ. Βαρθολομαίος ότι εφεξής επ’ ουδενί λόγω δεν θα επιτρέψει την εκλογή διαβεβλημένων κληρικών ως αρχιερέων.

6.)Οι ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να διαβεβαιώσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου ότι:

Η Εκκλησία της Αμερικής επιθυμεί να συνεχίσει να είναι η πιο περίλαμπρη επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου που θα στέκεται πάντοτε αλληλέγγυα στη Μητέρα Εκκλησία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ορίστηκε στη θέση του από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε ηλικία 72 χρόνων. Μέχρι τότε σπούδαζε ή κάλυπτε διάφορες ανάγκες της Εκκλησίας εδώ και στην Ελλάδα.

Μετά από μια πορεία 18 ετών στη σημερινή του θέση, που σημαδεύτηκε από απραξία, μπόρεσε πρόσφατα και επέλεξε για Μητροπολίτη Σικάγου έναν δικό του μεν άνθρωπο, αλλά προφανώς ανεπαρκή και ενάντια στην επιθυμία του κ. Βαρθολομαίου.

Όμως το Πατριαρχείο την απέρριψε.

Το Πατριαρχείο απέσυρε με άλλα λόγια την εμπιστοσύνη του από τον έξαρχο του - εκπρόσωπό του - στη Αμερική. Όλοι περίμεναν, λοιπόν, για λόγους αξιοπρέπειας, αλλά και πρακτικότητας, ότι ο κ. Δημήτριος θα υπέβαλε άμεσα την παραίτησή του.

Πώς είναι δυνατόν να συνεχίσει να εκπροσωπεί την Εκκλησία και το Πατριαρχείο χωρίς να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πατριάρχη;

Κι όμως. Αντί αυτού ανασυγκρότησε τις δυνάμεις του και ζητά από τον Πατριάρχη να του επιτρέψει να τον επισκεφτεί και να του δοθεί η ευκαιρία να του ζητήσει να το ξανασκεφτεί, ή να βρουν μια άλλη λύση.

Δηλαδή, ζητά από τον Πατριάρχη να… αυτοαναιρεθεί. Κάτι που θα ισοδυναμούσε με παραδοχή της αδυναμίας του Πατριαρχείου να κατευθύνει τα της Αμερικής.

Όμως, όπως ο Τραμπ, έτσι και ο Βαρθολομαίος, είναι πιθανόν να εκφράσει την… εμπιστοσύνη του στον Δημήτριο, αφού εξακολουθεί και παραμένει Αρχιεπίσκοπος.

Και όπως και ο Σέσιονς, έτσι και ο Δημήτριος, μπορεί να παραμείνει στη θέση του «μέχρι τον κατάλληλο χρόνο», γιατί κι αυτός «αγαπά τη θέση του».
Αυτά όμως δεν θα κρατήσουν για πολύ. Γι’ αυτό αναμείνατε στο ακουστικό σας.

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ 
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΣΙΚΑΓΟΥ

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, συνήλθε σε σύσκεψη την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 στη Νέα Υόρκη υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου

Και σε μια πρωτόγνωρη κίνησή της αποφάσισε όπως αντιπροσωπεία της υπό τον Αρχιεπίσκοπο επισκεφθεί τον κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι, με την ελπίδα να ανατρέψουν την απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου που απέρριψε την εκλογή του Επισκόπου Ζήλων κ. Σεβαστιανού στη Μητρόπολη Σικάγου.

Τονίζεται ότι στη σύσκεψη παρευρέθηκαν όλοι οι Συνοδικοί αρχιερείς εκτός από τον Ντένβερ κ. Ησαΐα. Επίσης, δεν ήταν παρών ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός για τον οποίον όλοι εκφράστηκαν με συμπάθεια.

Σημειώνεται ότι δεν κατάρτισαν και δεν εμπλούτισαν εκ νέου τον Κατάλογο των Υποψηφίων προς αρχιερατεία, όπως τους είχε υποδειχθεί με επιστολή-απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 13 Ιουλίου του 2017, με ονόματα και άλλων Αρχιμανδριτών και ιεραρχών

Οι οποίοι αυτή τη στιγμή υπηρετούν σε Μητροπόλεις εκτός Αμερικής, αλλά ως ιερείς θήτευσαν σε κοινότητες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με το αιτιολογικό ότι χρειάζονται διευκρινίσεις από το Πατριαρχείο.

Το θέμα περιπλέχτηκε όταν ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος, επέμενε να συμπεριληφθούν στον Κατάλογο ο προσφάτως χειροτονηθείς Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Βρέιμ, Διευθυντής του Τμήματος Κατηχητικής Παιδείας και ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Κώνστας, επίσης νεοχειροτονηθείς…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ 
ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

 Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου σε μια παρακινδυνευμένη κίνηση αποφάσισε όπως αντιπροσωπεία της υπό τον Αρχιεπίσκοπο επισκεφθεί τον κ. Βαρθολομαίο.

Με την ελπίδα όπως ανατρέψουν την απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου να απορρίψει την εκλογή του Επισκόπου Ζήλων κ. Σεβαστιανού στη Μητρόπολη Σικάγου.

Γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων παρατηρούσαν ότι ενδέχεται να συμβούν εξελίξεις ιστορικού μεγέθους.

ΜΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

«Η ταχεία εξάπλωση και επιρροή των μοναστηριών του Γέροντος Εφραίμ έχει φτάσει σε μία κρίσιμη φάση. Προσεγγίζει το σημείο της μη αναστρεψιμότητας

«Ο επόμενος Μητροπολίτης πρέπει να είναι πρόθυμος και ικανός να αντιμετωπίσει την επιρροή των Μοναστηριών του Γέροντος Εφραίμ ..»

«Ο νέος Μητροπολίτης της Μητροπόλεως του Σικάγου, ή θα ανοίξει τον δρόμο της χαλιναγώγησής τους ή θα επιτρέψει σε αυτά τα μοναστήρια να συνεχίσουν να αναπτύσσονται

Καταστρέφοντας την πίστη μας και τις κοινότητές μας, και δημιουργώντας σοβαρές γεωπολιτικές και νομικές επιπτώσεις

σ.σ.Περίεργα πράγματα συμβαίνουν εκεί στο Σικάγο. Ξαφνικά, Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος βρέθηκαν “στα μαχαίρια” με αφορμή την εκλογή ενός Μητροπολίτου.

Οι πληροφορίες που δίνονται κάθε άλλο παρά ρίχνουν φως στην υπόθεση, ίσα ίσα μας μπερδεύουν περισσότερο. Μία όμως ανοιχτή επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, την Σύνοδο Επισκόπων και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο.

Όπου δημοσιεύτηκε στα τέλη του Ιουνίου, ίσως και να σκιαγραφεί τους πραγματικούς λόγους αυτής της ωμής παρέμβασης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. 

Διότι σε αυτήν την υπόθεση κάποια πράγματα δεν βγάζουν νόημα, όπως, το που ακριβώς ωθείται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, μία από τις “προοδευτικές” άλλωστε φωνές στην ψευδοσύνοδο της Κρήτης,

Ή, το πως ο κ. Βαρθολομαίος απέρριψε τον κατάλογο των υποψηφίων που ο ίδιος είχε εγκρίνει λίγους μήνες πριν.

Η Αρχιεπισκοπή της Αμερικής που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα είναι “περικυκλωμένη από το Τάγμα του Βαρθολομαίου Ή αλλιώς το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, και από διάφορους χρηματοδότες οι οποίοι φαίνεται να έχουν στενότερες σχέσεις με το Φανάρι παρά με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Και όλοι αυτοί, Τάγμα και δωρητές, έχουν ένα κοινό πρόβλημα. Το πρόβλημά τους είναι ο Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας. Δεν αντέχουν τις διδαχές του, την Ορθόδοξη Παράδοση, την βιωματική Ορθοδοξία.

Η πουδραρισμένη πνευματικότητά τους τα θεωρεί πρωτόγονα όλα αυτά. Δεν αντέχουν το γεγονός ότι ο Γέροντας Εφραίμ κερδίζει συνεχώς έδαφος στις καρδιές των Αμερικανών. Όποιος τον ακολουθεί είναι «φανατικός» σύμφωνα με αυτούς.

Ο Γέροντας Εφραίμ «καταστρέφει την πίστη και την κοινωνία» διακηρύττουν, και προειδοποιούν ότι έχει δημιουργηθεί «μία Εκκλησία μέσα στην Εκκλησία»

Και πως αν δεν ελεγχθεί η δράση του σε λίγο καιρό η κατάσταση στην Αμερική θα είναι «μη αναστρέψιμη» και θα επιφέρει ακόμα και «σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις»!

Πώς, όμως, όλα αυτά συνδέονται με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο; Σε ένα άρθρο του ο Θεόδωρος Καλμούκος (Theodore Kalmoukos), αρθρογράφος του Εθν.Κήρυκα επί των θρησκευτικών θεμάτων, τον οποίο κάποιοι βλέπουν ως άνθρωπο του Φαναρίου, σπεύδει να μας, ενημερώσει ότι: 

«Ο Εθνικός Κήρυξ έμαθε πως έχει δημιουργηθεί ένα φονταμενταλιστικό κίνημα στην Αρχιεπισκοπή, ονομαζόμενο ‘Εφραιμισμός’, το οποίο προέρχεται από τα μοναστήρια».

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο» λέει λίγο πιο κάτω, «έχει πλήρη επίγνωση των μοναστηριών και των διδασκαλιών τους.

Υπάρχουν πολλά βίντεο στο διαδίκτυο με ομιλίες του Γέροντα Εφραίμ οι οποίες είναι αρκετά αποκαλυπτικές όσον αφορά τις διδασκαλίες του, ακόμη και “τις προφητείες του”.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος», μας λέει, «φαίνεται να είναι πλήρως ενημερωμένος .. αλλά, δυστυχώς, δεν δείχνει να είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει το ζήτημα.»

«Δεν εφαρμόζονται καν οι Αρχιεπισκοπικοί Κανονισμοί που καθορίζουν την λειτουργία των μοναστηριών» συμπληρώνει.

Αναφέρεται επίσης στο άρθρο ότι κάποτε με επίμονη πρωτοβουλία του Μάικλ Τζαχάρη είχε συσταθεί μία ειδική επιτροπή για να διεξάγει ενδελεχή έλεγχο στα Μοναστήρια του Γέροντα Εφράιμ

Αλλά η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε διότι οι Μητροπολίτες δεν συνεργάστηκαν. Πολλοί ιερείς επίσης, μας λέει το άρθρο, έχουν επηρεαστεί από τον Γέροντα Εφραίμ και με τη σειρά τους επηρεάζουν τους ενορίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το δημοσίευμα του Θεόδωρου Καλμούκου αναφέρονται τα ψηφίσματα της οικουμενιστικής φωλιάς Orthodox Christian Laity (Χριστιανοί Ορθόδοξοι Λαϊκοί) προς την Επαρχιακή Σύνοδο.

Και την Σύνοδο των Επισκόπων, τα οποία τους καλούν να συμμορφωθούν με τους Αρχιεπισκοπικούς Κανονισμούς που σχετίζονται με την λειτουργία των Μοναστηριών.

Τα πράγματα δείχνουνε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θεωρείται υπεύθυνος για όλη αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί: 

Και ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός ανελέητου πολέμου εναντίον του Γέροντα Εφραίμ με πρώτο θύμα ίσως και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Ο λόγος; Ποιος άλλος από τον προφανή. Έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Η παρουσία του Γέροντα Εφραίμ όχι μόνο στερεώνει το ποίμνιο στην αληθινή Ορθοδοξία και στέκεται εμπόδιο στην αποδοχή των αποφάσεων της ψευδοΣυνόδου,

Αλλά κερδίζει συνεχώς νέο έδαφος. Έχουμε άλλωστε γευθεί και εδώ στην Ελλάδα παρόμοια ωμή παρέμβαση του Βαρθολομαίου εναντίον Μητροπολιτών, μοναχών και ιερέων που αντιστέκονται στην ψευδοΣύνοδο της Κρήτης.

Τους τελευταίους μήνες η γράφουσα παρατήρησε ότι οι οικουμενιστικοί κύκλοι που εργάστηκαν μεθοδικά για την πραγματοποίηση της ψευδοΣυνόδου της Κρήτης, ανέσυραν από τα συρτάρια τους παλιά συκοφαντικά άρθρα εναντίον του Γέροντα Εφραίμ.Για να “ξαναζεστάνουν” το θέμα. 

«Μοναστικό κίνημα προκαλεί νέα διαμάχη..» λέει ένα άρθρο από το 2011 δημοσιευμένο πάλι το 2017! 

Η ανοιχτή επιστολή όμως της Elaine Jaharis λίγες μόνο ημέρες πριν το “άδειασμα” του Αρχιεπισκόπου Αμερικής από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αξίζει προσοχής και αυτό διότι αυτή η γυναίκα δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο.

Η Elaine Jaharis κηρύττει ανοικτό πόλεμο εναντίον του Γέροντα Εφραίμ, μιλάει εντελώς απαξιωτικά για το έργο του και ζητά την άμεση επέμβαση του νέου Μητροπολίτη.

Στο άρθρο αναφέρεται το ιστορικό της: έχει υπηρετήσει ως μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου (2004- 2017), ως πρόεδρος της Επιτροπής Ομάδων Νεολαίας (2012-2017).

Είναι ιδρύτρια του οργανισμού Πίστη: Δωρεά για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό [Faith: An Endowment for Orthodoxy and Hellenism ] και μέλος του οργανισμού Ηγεσία 100.

Με μία περαιτέρω έρευνα, για να κατανοήσω την βαρύτητα του λόγου της, κατέληξα στα εξής.

Πεθερός της ήταν ο πρόσφατα αποθανών Michael Jaharis [Μάικλ Τζαχάρης], “κυνηγός του Γέροντα Εφραίμ, γνωστός μεγιστάνας δισεκατομμυριούχος που κοσμούσε τις λίστες του περιοδικού Forbes ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ.

Ο Μάικλ είχε σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ήταν Άρχοντας του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ιδρυτής του προγράμματος Ηγεσία 100 και άλλα.

Χαρακτηριζόταν από πληθώρα δραστηριοτήτων, δωρεές / συμμετοχές σε επιτροπές κλπ., μέχρι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση ήταν.

Ενώ το 2013 είχε δωρίσει σημαντικό ποσό στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πείνας και της φτώχιας, όπως και αργότερα για το “προσφυγικό”. 

Η περίπτωσή του είναι η κλασσική που ανθεί στις μέρες μας, ο “φιλάνθρωπος επιχειρηματίας” που όλοι σέβονται και πάντα πρέπει να έχει δίκιο σε αυτά που λέει διότι πληρώνει.

Μέχρι και οι αριστερές εφημερίδες εδώ στην Ελλάδα έκαναν γαργάρα τα περί “ταξικής ισότητας” με τα οποία ζαλίζουν το πόπολο, και στην αναγγελία του θανάτου του αναφέρθηκαν στο πρόσωπό του με εγκωμιαστικό τρόπο.

Και μιας και μιλάμε για χρήματα, υπενθυμίζω ότι πρόσφατα ο οργανισμός Leadership 100 δώρισε 2.6 εκατομ. δολ. στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων.

Ένα από αυτά ήταν το πρόγραμμα υποτροφιών στον ΟΗΕ το οποίο χειρίστηκε ο Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Συμεωνίδης από τη θέση του στο Γραφείο Διορθοδόξων, Οικουμενικών και Διαθρησκειακών Σχέσεων, στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ο Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Συμεωνίδης είναι ένα από τα τρία πρόσωπα που πρότεινε ο κ. Βαρθολομαίος στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο προς επισκοποίηση. Είναι αυτός που λίγες ημέρες μετά τη λήξη της ψευδοΣυνόδου έδωσε ομιλία (μαζί με την Ελισάβετ Προδρόμου) στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ

Ανοιχτή Επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, την Σύνοδο Επισκόπων και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο – Επιτροπή Διαβούλευσης.

Η επιλογή του επόμενου Μητροπολίτη του Σικάγου θα διαμορφώσει το μέλλον ολόκληρης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική – για καλύτερα ή χειρότερα.

Δεν υπάρχει μέση οδός. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Αυτή η Μητρόπολη δεν μπορεί να επιβιώσει άλλο με ένα ακόμα «μια απ’ τα ίδια» ή με έναν «προσωρινό αντικαταστάτη».

Μια εμπνευσμένη επιλογή θα κατευθύνει την Μητρόπολη σε νέες κατευθύνσεις· θα αναζωογονήσει τους ρόλους επιστασίας· και θα αποκαταστήσει τη χαρά στη ζωή της Εκκλησίας που έχει τραυματιστεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια.

Μια ακατάλληλη επιλογή θα καταδικάσει αυτήν την Μητρόπολη· θα επιταχύνει την πτώση της· και θα γίνει η αφετηρία μιας αλυσίδας γεγονότων τα οποία θα επηρεάσουν αρνητικά ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή, καθώς και το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο επόμενος Μητροπολίτης πρέπει να είναι ένας στοργικός, ηθικός ποιμένας που νοιάζεται για το ποίμνιο που του έχει ανατεθεί, τόσο τους κληρικούς όσο και τους λαϊκούς.

Πρέπει να έχει την ιδιοσυγκρασία, την σοφία και την διορατικότητα να ενώσει ένα διαιρεμένο και αποσυνδεδεμένο σώμα λαϊκών· να θεραπεύσει τις διαιρέσεις ανάμεσα στους κληρικούς, οι οποίοι υιοθετούν αντικρουόμενες απόψεις και θεολογίες.

Ο επόμενος Μητροπολίτης πρέπει να είναι πρόθυμος και ικανός να αντιμετωπίσει την επιρροή των Μοναστηριών του Γέροντος Εφραίμ στους κληρικούς και στις ενορίες της Μητροπόλεως του Σικάγου.

Τα οποία, επεκτείνουν την δράση τους πέρα από τον παραδοσιακό ρόλο των Μοναστηριών ως μέρος της Εκκλησίας.  

Θα πρέπει να είναι πρόθυμος να επιβάλει σθεναρά τις υποχρεώσεις αυτών των μοναστηριών σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Αρχιεπισκοπής ή να τους αφαιρέσει την νομιμότητα που απορρέει από την υπαγωγή τους στο Ωμοφόριό του.

Ο νέος Μητροπολίτης δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αγνοεί αυτό το κρίσιμο ζήτημα, την ώρα που οι ενέργειές του και οι αδράνειές του τα υποστηρίζουν. [σ.σ. τα Μοναστήρια]

Η ταχεία εξάπλωση και επιρροή των μοναστηριών του Γέροντος Εφραίμ έχει φτάσει σε μία κρίσιμη φάση. Προσεγγίζει το σημείο της μη αναστρεψιμότητας.

Ο νέος Μητροπολίτης της Μητροπόλεως του Σικάγου, ή θα ανοίξει τον δρόμο της χαλιναγώγησής τους.

Ή θα επιτρέψει σε αυτά τα μοναστήρια να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, καταστρέφοντας την πίστη μας και τις κοινότητές μας, και δημιουργώντας σοβαρές γεωπολιτικές και νομικές επιπτώσεις.

Η Επαρχιακή Σύνοδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν την τεράστια ευθύνη να αποφασίσουν για το μέλλον της Μητρόπολης του Σικάγου, της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής και, κατ’ επέκταση, της Παγκόσμιας Εκκλησίας του Χριστού.

Θα φέρουν ευθύνη για την απόφαση που θα πάρουν, τώρα και για πάντα.
Προσεύχομαι ότι το Άγιο Πνεύμα, το οποίο είναι παρόν παντού και γεμίζει όλα τα πράγματα, θα έρθει και θα κατοικήσει μεταξύ των Ιεραρχών μας, για να κάνουν μια επιλογή που θα «ευαρεστήσει τον Θεό» και όλο τον λαό Του.
---------------------
Το σχόλιο του Ιστολογίου μας 
 Ας αφήσουν χώρο να λειτουργήσει 
και καμιά φορά το Άγιο Πνεύμα οι του Φαναρίου ! 

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου